FOTO: Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu, elogiat la Târgu Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 696 Vizualizări

FOTO: Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu, elogiat la Târgu Mureș

Bicentenarul nașterii eroului transilvănean, Avram Iancu, a fost celebrat și la Târgu Mureș printr-un eveniment omagial organizat de Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Mureș și Asociația Transilvană pentru Cultură, care a avut loc joi, 30 mai, în Sala Mare a Palatului Administrativ, în prezența unor invitați de seamă, printre care: prof. Univ. dr. Sorin Șipoș, prof. Univ. dr. Corina Teodor, prof. Univ. dr. Cornel Sigmirean, Ciprian Dobre-prefectul județului Mureș și alții…

„Pentru  mine ca român, ca prefect în egală măsură, este o bucurie să pot vorbi în acest an când se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, să pot vorbi despre cine a fost Avram Iancu, despre libertate și despre dreptul națiunilor de a se naște. La fel de important pentru noi, târgumureșenii, este că Avram Iancu a trăit la Târgu Mureș, pe actuala stradă Avram Iancu, că acesta și-a dat examenul de avocat la Târgu Mureș și pe acea stradă, în acea căsuță, s-au cristalizat ideile lui Avram Iancu și l-au călăuzit în ceea ce cu toții cunoaștem: principii și idei ale revoluției pașoptiste. Cred că, mai mult decât atât, vom încerca să creionăm în conștiința tuturor, câteva nuanțe ale personalității și vieții lui Avram Iancu, într-un mod inedit”, au fost cuvintele introductive ale prefectului județului Mureș, Ciprian Dobre.

Film dedicat eroului revoluționar

Evenimentul a debutat printr-o proiecție de film- „Avram Iancu împotriva imperiului”, în care informația istorică de valoare se împletește armonios cu arta cinematografică într-un film cu durata de 67 de minute.

„Filmul, așa cum s-a spus, a fost gândit pentru anul bicentenar și mă bucur că oamenii care iubesc istoria națională au gândit acest proiect pentru evocarea personalității celui care a fost Avram Iancu- un simbol al ideii de libertate, dar și al sacrificiului pe care l-a făcut pentru națiunea română. Misiunea noastră a fost una simplă, dar și complicată în calitate de consultanți științifici pentru că, așa cum s-a evocat puțin mai devreme, avem de-a face cu o realizare inedită pentru cinematografia românească, este vorba de un docu-dramă, adică jumătate din film este științific, iar cealaltă jumătate- artistic. Eu va invit să îl urmăriți. Filmul încearcă să creeze emoții, stări de spirit, încearcă să-l prezinte pe Avram Iancu în momentele cele mai importante ale anilor 1848-1849, încearcă să reconstituie atmosfera din perioada aceea din Transilvania, dar încearcă și să transmită un mesaj  peste generații legat de ceea ce a fost Avram Iancu și ce a reprezentat pentru istoria națională”, a precizat prof. Univ. dr. Sorin Șipoș în deschiderea filmului.

Avram Iancu și plaiul târgumureșean

La Târgu Mureș, crăișorul a deprins doctrina juridică, fiind avocat la Tabla Regească. Dincolo de atuul profesional, Târgu Mureșul a însemnat pentru eroul transilvănean sâmburele revoluției, căci aici a intrat cel mai bine în contact cu tinerii maghiari și a perceput diferențele etnice în materie de drepturi cetățenești.

  “Târgu Mureșul a fost pentru Avram Iancu o etapă importantă, după ce încheie studiile la Cluj, aici a urmat 3 ani pregătirea avocaturii și a carierei de avocat. Aici absolvenții universităților și colegiilor academice urmau această pregătire la Taba Regească, prin urmare aici a poposit, aici a scris o parte din viața lui, aici îl găsesc evenimentele de la 1848, chiar în ziua în care își pregătea susținerea licenței la Târgu Mureș. Pentru noi, desigur, este ceva deosebit faptul că pe acest traseu al Revoluției, Blaj, Cluj și Târgu Mureșul se așază ca un loc important. Aici a stat Avram Iancu, pe strada Olarilor, aici s-a simțit foarte bine și mai ales că în casa lui s-a scris o pagină din ceea ce a reprezentat geneza revoluției. De aici ei pleacă aflând că în duminica Tomii, 30 aprilie, va fi o adunare la Blaj, deci au plecat ca adevărați apostoli din Târgu Mureș, transmițând idealurile revoluției, chemând oamenii. Nu întâmplător organizăm acest eveniment, fiindcă am vrut să aducem un omagiu acestui oraș și lui că a fost cetățean al acestui oraș, trei ani de zile, practic, aici s-au scris pagini frumoase, de fapt, oriunde a fost Iancu, paginile de istorie sunt frumoase. A fost un om chiar special, un om unic. Iosif Vulcan a spus că Iancu a fost unic ca om și ca personalitate istorică, de o modestie și o generozitate cum rar întâlnim”, a explicat prof. Univ. dr. Cornel Sigmirean.

La finalul evenimentului, organizatorii conferinței s-au adunat în fața statuii lui Avram Iancu din municipiul Târgu Mureș, unde au depus o coroană în semnul eternei lor recunoștințe pentru contribuția acestuia  la istoria națională.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE