
- redactia
- 0 comentarii
- 2155 Vizualizări
Echipa județului Mureș, Mențiune la Concursul Interdisciplinar ”Cultură și Civilizație în România”
2 iunie 2024Etapa națională a Concursului Interdisciplinar „Cultură și Civilizație în România”, desfășurată la Deva, între 25-28 mai, a prilejuit reîntâlnirea cu vechi și dragi prieteni, profesori coordonatori din toată țara, dedicați pasiunii redescoperirii și promovării obiceiurilor, a tradițiilor, a locurilor și a personalităților care și-au pus amprenta asupra particularității și diversității culturale, toate însumate în sunet și culoare ce încântă prin autenticitate și originalitate.

”Udatul nevestelor de la Podul Hodacului”
Județul nostru a fost reprezentat de echipajul format din Silvaș Ariana, German Gabriela și Puiber Oana, eleve în clasa a X-a A, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, coordonați de prof. cons șc. Bloj Emil, prof. Standavid Adrian și Standavid Beatrice. Obiceiul prezentat – „Udatul nevestelor de la Podul Hodacului” – este unic în țară, având importante semnificații spirituale și sociale în rândul comunității, legate de fertilitate, de belșug și bună înțelegere.
Suportul material valoros – costume populare autentice, lăsate moștenire de bunii și străbunii elevelor și ale doamnei profesoare, ștergare, fețe de masă, obiecte și vase casnice din lut și lemn, unele cu o vechime de zeci de ani, pâine de casă coaptă pe vatră, colaci, retașe și scorușe – a impresionat comisia centrală a concursului formată din: președinte – muzeograf Magdalena Andreescu, de la Muzeul Național al Țăranului Român; președinte executive – conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector în Ministerul Educației; prof. Alina Bratu, ISJ Hunedoara, prof. Samoilă Daniela, ISJ Vâlcea și prof. Elena Lupșa de la Colegiul Național „Decebal”, Deva, dar și pe ceilalți participanți, care au urmărit cu interes prezentarea obiceiului.
Preocupări pentru tradițiile populare
Un aspect foarte apreciat a fost partea dedicată conservării acestei tradiții, în care elevele au evidențiat pe de o parte preocupările constante de a valorifica zestrea bogată și valoroasă a tradițiilor populare, atât în cadrul orelor de activitate ale cercului de folclor „Lacrimă de dor”, cât și popularizarea acestor obiceiuri la nivel altor unități de învățământ din județ, la nivel național și internațional prin concursuri tematice și prin parteneriatele educaționale pe care Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” le are.
Rigoarea științifică în redactarea portofoliului, autenticitatea și originalitatea temei alese, costumele populare și materialele auxiliare utilizate, prezența scenică, toate condensate într-un interval de 15 minute, au rezultat un moment încântător, susținut de echipaj, în fața reprezentanților celor 26 de județe prezente la faza națională a competiției.
Dificultate departajării a reieșit din diferențele foarte mici ale punctajelor, echipajul județului Mureș clasându-se pe locul patru, obținând Mențiune. Departe de a mulțumi, rezultatul este o provocare pentru ediția viitoare în încercarea și în dorința de a fi mai buni.

Întâlnire cu părintele Constantin Necula
Evenimentul a fost întregit în mod armonios cu o excursie tematică la cetățile dacice Sarmizegetusa Regia și la Sarmizegetusa Ulpia-Traiana, moment prielnic de a lega noi prietenii și de a le consolida pe cele deja formate în trecutele ediții. Întâlnirea cu părintele Constantin Necula a fost un prilej de redescoperire a sinelui în contextul tumultos al vremurilor actuale.
În asigurarea suportului logistic atât de necesar într-o asemenea competiție și-au adus contribuția domnul inspector de istorie, prof. dr. Antoniu-Ioan Berar, domnul director al Colegiului Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, prof. Dorin-Cristian Lobonț, și nu în ultimul rând familiile elevilor prin înțelegere și prin sprijinul acordat.
Prof. Beatrice STANDAVID,
Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș
- Etichete:
- cultura si civilizatie mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu