Henrietta Beno: Viața ca un continuu catharsis Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2888 Vizualizări

Henrietta Beno: Viața ca un continuu catharsis

 Arta reprezintă o pasiune generațională în familia ei, o energie omniprezentă, dar a ajuns să aibă o relație personală cu aceasta doar după ce i-a descoperit treptat puterile terapeutice. În acest articol aș dori să vă prezint povestea Henriettei Beno, și în special universul impresionant din sufletul ei pe care îl transpune pe hârtie. Henrietta studiază la Colegiul Național Mircea Eliade din Sighișoara, fiind elevă în clasa a X-a D, secția maghiară. Acest interviu mi-a dat ocazia să descopăr o latură neașteptată a acestei tinere artiste, a cărei sensibilitate doresc să v-o împărtășesc.

       Săpând adânc în trecutul Henriettei în căutarea primului contact cu frumosul și a originii pasiunii care o animă în prezent, ea mi-a dezvăluit următoarele:

“Dintotdeauna mi-a plăcut mai mult să desenez decât să pictez, sincer. Am început să desenez mai frumos de la 10 ani, dar, de fapt, o fac de când eram mică“.

Își amintește amuzată că inițial, plictiseala a condus-o să ridice creionul pentru a schița, dar cu timpul plăcerea a crescut atât de mult încât a determinat-o să urmeze lecții de desen.

“Am participat și la concursuri de desen, la care am câștigat mereu primul sau al doilea loc. Unele dintre lucrările mele au fost expuse în cetatea noastră medievală în cadrul unor expoziții ”, spune Henrietta.

Îmi mărturisește că de multe ori se găsește visând la ziua în care va găzdui propriul vernisaj, gând care o emoționează vizibil.

       Discuția noastră ne-a condus inevitabil la cealaltă pasiune a Henriettei, mai exact dansul, prin care simte că se poate exprima la fel de spontan și activ precum atunci când urmează cu creionul contururile unui peisaj, sau curbele line a unui portret.

“Hobby-ul meu în afara desenului este dansul, pe care am început să îl practic tot când eram mică, pe la 5-6 ani, iar momentan urmez cursul de dans condus de profesorul Cornel Câmpian. Trupa noastră este apreciată în orașul nostru, mereu suntem invitați să dansăm la diferite evenimente”, dorința ei fiind acea de a transmite tuturor că stilul ei de viață este, în toate aspectele, strâns legat de artă.

       Începând să devin din ce în ce mai interesată de caracterul ei și relația sa cu arta, mi s-a părut că este necesar să aflu cu ce o ajută pe ea actul creator, ce “atinge” mai exact în ea acesta.

 “Desenatul pentru mine reduce stresul, neliniștea… până și în ore la școală desenez. De multe ori m-am găsit desenând ca o încercare de a evada din mrejele stresului sau anxietății”, iar auzind experiența Henriettei m-a făcut să realizez că arta este într-adevăr limbajul universal a confortului, pe care ea îl trăiește permanent.

       Esențială pentru cunoașterea desăvârșită a Henriettei este întrebarea: “Cine este Henrietta Beno? Ce o diferențiază de alți artiști?”, la care răspunde zâmbind:

“M-aș descrie ca fiind o artistă talentată și condusă de pasiune; de asemenea, sunt mândră de evoluția mea, adică față de cum desenam acum vreo 2 ani cred că am evoluat destul de bine”, la care încheie cu

“Consider că sunt diferită prin faptul că îmi pun sufletul în fiecare desen”.

       La final de interviu, doresc să închei cu îndemnul Henriettei: “Încurajez pe oricine simte că are ceva de spus printr-o formă sau alta a artei să o facă… Grecii sunt primii care au descoperit terapia prin artă, iar noi le suntem recunoscători în veci ”. Am nădejdea că această privire înăuntrul sufletului artistei Henrietta Beno vă demonstrează – la fel cum a făcut-o și mie – cât de benefic și plăcut este ca sufletul să se poată destinde prin artă – cea care ne-a fost dăruită ca har ceresc atât pentru a ne mângâia pe noi înșine prin ea, cât și pentru a mângâia pe ceilalți prin creațiile noastre.

Redactat de Morar Desiree

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE