Dragoș Tătar: „În momentele de îndoială sau eșec, este esențial să nu te mulțumești cu mediocritatea” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 852 Vizualizări

Dragoș Tătar: „În momentele de îndoială sau eșec, este esențial să nu te mulțumești cu mediocritatea”

Dragoș Tătar, elev în cadrul Colegiului Național de Artă din Târgu Mureș, ne-a descris profunzimea semnificației artei muzicale și a legăturii specifice dintre artist și creație. Dragoș a reușit să ne dezvăluie modul în care arta devine o formă de evadare și faptul ca în acest domeniu mediocritatea este exclusă, dedicarea ocupând prima poziție în lista priorităților unui muzician desăvârșit.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine arta muzicală și ce te-a determinat să o urmezi?
Dragoș Tătar: Arta muzicală reprezintă pentru mine o formă de expresie profundă, o cale prin care pot să comunic și să transmit emoții fără a folosi cuvintele. Motivația mea de a urma acest drum a venit de la tatăl meu, care este violonist. El m-a introdus în lumea muzicii încă din clasa întâi, iar de atunci am simțit o chemare puternică să continui pe această cale. Pentru mine, muzica este mai mult decât un simplu hobby sau o activitate artistică. Este o evadare, o modalitate de a uita de problemele și greutățile zilnice.

Rep.: La ce instrument cânți și ce te-a inspirat să îl alegi pe acesta?
Dragoș Tătar: Cânt la clarinet, un instrument pe care am început să îl studiez în clasa a cincea, după ce am petrecut patru ani învățând pianul. Alegerea clarinetului a fost, inițial, o sugestie a mamei, însă odată ce am început să cânt la acest instrument, am descoperit cât de expresiv este. Un rol foarte important în această descoperire l-a avut profesorul meu de clarinet. Am avut norocul să îl întâlnesc, iar acesta nu doar că mi-a predat tehnica și teoria muzicală, dar a reușit să îmi insufle o adevărată pasiune pentru clarinet.

Rep.: Ai vreun mentor care te-a fascinat și ai vrea să îl urmezi?
Dragoș Tătar: Da, am avut norocul să am un mentor excepțional, Călin Călugăru. El a fost alături de mine încă de la început și s-a asigurat întotdeauna că îmi perfecționez abilitățile și că progresez constant. Colaborarea noastră a fost extrem de benefică pentru dezvoltarea mea atât ca muzician, cât și ca persoană. Profesorul Călugăru m-a inspirat nu doar prin talentul său extraordinar, dar și prin dedicarea și pasiunea pe care le pune în munca sa.

Rep.: Care a fost cea mai memorabilă experiență de pe scenă?
Dragoș Tătar: Cea mai memorabilă experiență de pe scenă a fost ultimul concert pe care l-am susținut în liceu. Acest moment a fost deosebit de special pentru mine, deoarece a reprezentat o redare a tuturor anilor de muncă și studiu investite în muzică. A fost o ocazie în care am putut să-mi deschid sufletul și să transmit toate emoțiile și trăirile mele prin muzică.

Rep.: Ai primit vreun feedback care ți-a rămas în memorie?
Dragoș Tătar: Da, un feedback care mi-a rămas întipărit în memorie a fost cel primit de la un profesor universitar care m-a ascultat. Acest profesor mi-a oferit o evaluare sinceră a performanței mele, indicând atât punctele forte, cât și cele care mai necesitau îmbunătățiri. Această părere a fost extrem de constructivă pentru mine, deoarece mi-a oferit o imagine clară a nivelului meu actual și mi-a arătat direcțiile în care trebuia să lucrez.

Rep.: Ai vreun vis/obiectiv pe care ți-ai dori să îl atingi în cariera ta?
Dragoș Tătar: Da, unul dintre cele mai mari visuri este să ajung să cânt în străinătate. Îmi doresc să am ocazia să împărtășesc pasiunea mea pentru muzică cu un public internațional și să trăiesc experiența de a performa pe scene din întreaga lume. Un obiectiv specific pe care mi-l propun este să cânt ca solist alături de Filarmonica din Berlin.

Rep.: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit până acum și ce sfaturi le-ai oferi artiștilor începători?
Dragoș Tătar: Cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o până acum este menținerea perseverenței. Este foarte dificil să nu te descurajezi în fața obstacolelor și să continui să tragi pentru a-ți atinge obiectivele. Cel mai bun sfat pe care l-aș putea oferi viitorilor artiști este următorul: în momentele de îndoială sau eșec, este esențial să nu te mulțumești cu mediocritatea și să cauți mereu să te autodepășești și evident: studiu, studiu, studiu.

A consemnat Monica MILITARU, 
Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE