Alessia Chiorean: „Pentru mine dansul popular românesc înseamnă pasiune și dedicare” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 910 Vizualizări

Alessia Chiorean: „Pentru mine dansul popular românesc înseamnă pasiune și dedicare”

Alessia Chiorean, tânără elevă de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Târnăveni, în vârstă de 18 ani, este una dintre puținele persoane care pun cu adevărat preț pe valorile tradiționale românești, ridicând dansul popular la rang de artă și promovându-l în Europa prin intermediul numeroaselor competiții și festivaluri de dans la care a luat parte.

„Am început să urmez cursurile de dansuri populare la vârsta de patru ani. În familia mea, muzica populară și mai ales dansul popular aveau un rol major. Bunicii au încercat să-mi insufle dragostea lor față de folclor de la o vârstă foarte fragedă. Pot spune că datorită lor mi-am descoperit această pasiune.”

Pasiune și efort susținut

Cu toate acestea, pentru a face performanță într-un domeniu, pasiunea nu poate da roade decât dacă este însoțită de un efort susținut și de perseverență: „În mod normal, repetițiile au loc o dată sau de două ori pe săptămână. Însă, de cele mai multe ori, repetițiile constau în pregătirea pentru următoarea deplasare, ceea ce înseamnă că ne antrenăm și de 3-4 ori pe săptămână.” Deși efortul pe care îl presupune această perpetuă dezvoltare pe plan artistic este unul semnificativ, prin conștiinciozitate și disciplină, Alessia a reușit să găsească echilibrul între școală și dans, urmând un program strict, care îi permite să-și îndeplinească toate responsabilitățile: „Primul lucru pe care îl fac, într-o zi, obișnuită este să merg la școală de la ora 8:00 până pe la orele 14:00-15:00. După ce se termină orele de curs, ajung acasă și îmi aloc în jur de o oră, o oră și jumătate pentru relaxare. După ce m-am odihnit puțin, încerc să învăț și să pregătesc temele pe care le am de făcut pentru următoarea zi, pentru a termina totul înainte de repetiții. Repetițiile încep la ora 18:00 și durează o oră și jumătate, două sau chiar trei ore.”

Sunt o persoană destul de organizată”

„Nu este foarte greu să îmbin studiile cu antrenamentele și spectacolele de dans. Nu știu dacă văd lucrurile în acest fel pentru că am făcut asta aproape toată viața sau pentru că sunt o persoană destul de organizată și reușesc să îmi fac timp pentru toate. De obicei, când știu că voi avea un spectacol sau multe repetiții într-o săptămână, încerc să rezolv tot ce am de făcut pentru școală din timp, pentru a nu avea multe de făcut în ultima secundă. Cât despre absențele de la școală, în cazul în care se suprapun, toți profesorii înțeleg ceea ce facem, așadar nu sunt probleme.”

Deși familia și dascălii au susținut-o de-a lungul timpului, Alessia a urmat această cale din imbold lăuntric, fiind o adevărată chemare pentru ea. La întrebarea „Ce înseamnă pentru tine dansul popular românesc?”, aceasta a răspuns fără ezitare: „Dansul popular românesc înseamnă tradiție, însă pentru mine este mult mai mult decât atât. Pentru mine dansul popular românesc înseamnă pasiune și dedicare. Este modul meu de relaxare, distracție, dar în același timp și oportunitatea de a cunoaște cultura și tradiția română prin pași de dans.”

„Dansul popular este cea mai bună modalitate de păstrare a tradițiilor românești deoarece acesta îmbină învățatul cu distracția. Atât timp cât coregraful reușește să creeze o balanță între acestea două, copiii vor continua să practice acest tip de dans. Pot confirma acest lucru, văzând de 14 ani fiecare generație nouă de copii care a început să practice acest tip de dans doar pentru distracție, dar care a ajuns să însemne mult mai mult decât atât.”

Tradiția înseamnă distracție și bucurie

Într-o societate care pare să se îndepărteze pe zi ce trece de tradiție și de acele valori fundamentale care au dăinuit de-a lungul secolelor întocmai datorită faptului că mediau și generau legături strânse între oameni, într-o lume a globalizării și a tehnologiei, în care deși putem comunica mai ușor ca niciodată suntem din ce în ce mai singuri, o asemenea perspectivă este cu adevărat revigorantă. Singurul mod de a atrage noile generații spre frumusețea traiului de odinioară este prin a le aminti că în primul rând tradiția înseamnă distracție și bucurie, veselia adusă de micile momente petrecute împreună cu cei dragi. Astfel, devine evident faptul că dansul popular este o cale a cunoașterii și a autocunoașterii, prin care Alessia a legat prietenii strânse: „Majoritatea prieteniilor mele sunt prietenii formate de-a lungul timpului la dansuri, deci în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor valoroase cu cei din jur, dansurile au rol principal. Pe lângă prietenii, prin intermediul ansamblului și al activităților pe care le organizăm am învățat și cum să comunic cu oamenii, reușind să devin mult mai sociabilă și dornică să acord orice ajutor este nevoie.”

Munca în echipă este pe primul loc”

„Sunt multe de spus în ceea ce privește valorile pe care le-am învățat din dansul popular, dar voi încerca să mă rezum la cele mai importante. Munca în echipă este pe primul loc și este lucrul învățat de mine de care sunt cea mai mândră. Mai mult de atât, am ajuns să devenim o familie pe parcursul acestor ani și știu că mereu voi avea la cine să apelez, indiferent de situație.”

Pasiunea și dedicarea au purtat-o pe tânăra dansatoare și peste hotare, unde a obținut, alături de ansamblul din care face parte, rezultate cu adevărat excepționale: „Am participat la nenumărate concursuri și festivaluri de dans, însă, pot spune că cel care va rămâne mereu în inimile noastre este cel de la Sanremo. Este vorba despre festivalul Cote d’Azure Folklore Festival – 2023, prin intermediul căruia am concurat cu alte 18 țări și am adus acasă, în România, trofeul festivalului. Cred că momentul în care am auzit la microfon numele ansamblului nostru a fost cel mai frumos moment pe care l-am putut trăi împreună, ca ansamblu, de când am început această călătorie.” Nu este de mirare faptul că dansul va avea întotdeauna un loc important în inima Alessiei, care mărturisește: „Mă văd dansând în viitor, însă nu îmi propun să urmez o carieră în acest domeniu. Fac tot ce fac din plăcere și sunt convinsă că indiferent ce drum voi alege, mereu va fi loc și pentru dans.”

Nu există performanță fără dedicare și nu există dedicare fără plăcere”

„Susțin și încurajez orice tânăr care vrea să facă performanță în activități extrașcolare de tip cultural. Îi sfătuiesc să nu renunțe și să ducă tradițiile românești cât mai departe, cât de mult posibil, dar mai ales să se distreze făcând acest lucru pentru că, după părerea mea, nu există performanță fără dedicare și nu există dedicare fără plăcere. Activitățile de acest tip sunt cel mai important factor în dezvoltarea personală, ele oferindu-ne șansa să de a ne face prieteni atât la repetiții cât și prieteni din alte țări, ajutându-ne să devenim mai sociabili și dezinvolți”, ne-a mai spus tânăra dansatoare.

Deși ne vine greu să credem acest lucru, de multe ori cele mai mari regrete nu provin din eșec, ci din lipsa acțiunii, din refuzul de a ne asculta chemarea și de a urma calea pe care știm că trebuie să o urmăm. Când omul are o pasiune autentică pentru ceea ce face, când entuziasmul pe care îl simțim pentru artă și cultură atinge nivelul celui pe care îl are Alessia, lipsa de dedicare ar fi nu doar o eroare minoră, ci un eșec moral: „În opinia mea, avem o datorie morală de a ne urma pasiunile și putem face asta, indiferent prin ce mijloace. Aptitudinile și talentele trebuie valorificate și întotdeauna trebuie să arăți lumii de ce ești în stare.”

Răzvan AZBE-VÂLCESCU,

Colegiul Național „Unirea” Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE