Ștefan Covrig duce flacăra folk-ului mai departe Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 818 Vizualizări

Ștefan Covrig duce flacăra folk-ului mai departe

După cum spunea Cioran, „Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica“. La fel ca și alte pasiuni, muzica necesită timp, dedicare și pasiune, având capacitatea de a da naștere unor adevărați artiști. De la primele interacțiuni cu instrumentul, până la a impresiona cu adevărat publicul este un drum lung și plin de provocări. Munca susţinută și dorința de perfecționare dau naștere unor oameni deosebiți care merită să fie cunoscuți. Astfel vă invităm să intrați în lumea tânărului artist Ștefan Covrig în vârstă de 17 ani, elev al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin care, prin muzica folk, reușește să promoveze tot ceea ce are România mai valoros.

Care sunt factorii care au dat start pasiunii tale pentru muzica folk?

Ștefan Covrig: În primul rând, dorința de a face ceva diferit. Trăim într-o perioadă în care muzica folk este din ce în ce mai marginalizată și lăsată la o parte de către tineri. În general, fiind inspirat din natură și istorie, acest gen de muzică s-a împletit perfect cu dragostea mea față de acestea, astfel a fost o alegere perfectă.  În al doilea rând, este o pasiune moștenită de la tatăl meu care, încă de când eram mic, dădea culoare serilor, cântând astfel de muzică.

Cum ai început să cultivi această pasiune?

Ș.C.: Primul pas a fost achiziționarea unei chitare la care am început să învăț primele acorduri. În primul an am avut nevoie de îndrumarea unui profesor care mi-a și confirmat urechea și talentul muzical. După un an de muncă alături de acest profesor am dobândit aptitudinile necesare de a învăța singur mai departe. Ulterior am urmat câteva cursuri de canto care au ajutat la perfecționarea talentului.

Care sunt modelele care te inspiră și cum o fac?

Ș.C.: Principala inspirație o reprezintă maestrul Tudor Gheorghe care prin creațiile sale deosebite reușește să mă surprindă și să stârnească în mine dorința de a deveni mai bun. După părerea mea muzica maestrului are capacitatea de a atinge sufletul omului exact acolo unde este nevoie relaxându-l, dar și mustrându-l la nevoie. Totodată, grupul artiștilor care au făcut parte din Cenaclul Flacăra au o mulțime de cântece care nu trebuie lăsate să dispară.

Crezi că muzica are impact vizibil asupra oamenilor care o ascultă?

Ș.C.: Cu siguranță, muzica are impact vizibil asupra publicului. Acest lucru se poate vedea în special la tineri. Putem observa că tinerii care ascultă muzică ce conține cuvinte vulgare, imită acel vocabular. Totodată, cei care ascultă rock poartă haine reprezentative pentru acel gen de muzică.

„Un artist de calitate este acela care reușește să surprindă publicul la fiecare apariție“

Cu ce îți ocupi timpul pe lângă muzică? Ce pasiuni mai ai?

Ș.C.: Pe lângă muzică, natura este un alt element foarte important în viața mea. Iubesc drumețiile și ciclismul. Totodată, istoria și legendele zonelor rurale reprezintă un interes pentru mine. În acest sens, am fondat o asociație numită „Rucsacul cu povestiri” prin intermediul căreia am dat startul unui prim proiect intitulat „Drumul Urșilor”. Acest proiect urmărește amenajarea unui traseu turistic-istoric care va pune în valoare bogățiile naturale și istorice ale satului Orșova din comuna Gurghiu.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă să cânte la chitară?

Ș.C.: În primul rând, să înceapă. Ușor, fără așteptări foarte mari de la primele interacțiuni cu instrumentul. După câteva repetiții este foarte important să ia decizia dacă vor cu adevărat să continue pe acest drum sau nu. Această decizie trebuie să le aparțină în totalitate, fără a fi influențați. Dacă au luat decizia de a continua, fiecare dintre ei va evolua în funcție de cât de mult iubește instrumentul. E nevoie de timp și muncă, dar în special de pasiune.          

Ce înseamnă pentru tine un artist de calitate?

Ș.C.: Un artist de calitate este acela care reușește să surprindă publicul la fiecare apariție. Publicul de astăzi devine din ce în ce mai pretențios, de aceea acesta trebuie surprins prin senzații și stări pe care artistul le creează. În funcție de intensitatea acestor stări se poate face diferența dintre un artist de calitate și unul care ar trebui să aleagă un alt drum.

Ce te motivează să mergi mai departe?

Ș.C.: În primul rând persoanele care m-au format și m-au îndrumat până acum. Părinții sunt cei care mi-au observat talentul și cei alături de care am făcut primii pași pe acest drum. Apoi, ajungând la liceu am fost implicat de către profesori și bibliotecara liceului în diferite activități culturale. Astfel, aceste persoane care au avut mult mai multă încredere în mine decat aveam eu reprezintă una din motivațiile mele de a continua pe acest drum plin de aventuri al muzicii folk. 

A consemnat Angela-Polixenia TROICA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!