VIDEO-FOTOREPORTAJ: Centrul ”Cardio Clinic” Târgu Mureş, model naţional de recuperare cardiovasculară Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1067 Vizualizări

VIDEO-FOTOREPORTAJ: Centrul ”Cardio Clinic” Târgu Mureş, model naţional de recuperare cardiovasculară

Finalitatea sistemului medical este, bineînțeles, succesul terapeutic, indiferent că vorbim despre instituții medicale publice sau private. Nucleul medicinei este pacientul, cel care necesită tratament pentru curabilitatea unor afecțiuni. Pentru ca idealul medical să se materializeze, cadrele medicale trebuie să desfășoare o activitate sanitară exhaustivă, care cuprinde câteva etape-cheie: diagnosticarea, administrarea tratamentului și, în fine, la fel de importantă și ea, partea de recuperare și monitorizare.

Aceasta din urmă este prea puțin luată în considerare, motiv pentru care apar primele deficiențe în sistem.
La nivel național, cele mai îngrijorătoare statistici ale mortalității se înregistrează în rândul bolilor cardiovasculare, care cumulează un procent de 55% din numărul total de decese din România. Cel mai trist aspect este faptul că decesele sunt prevenibile sau ar putea fi prin intermediul procedeului exhaustiv amintit anterior.
Schimbarea vine din inițiativă, iar miercuri, 12 iunie, am asistat la inițiativa, devenită realitate, a prof. univ. dr. Benedek Imre și a prof. univ. dr. habil. Theodora Benedek de a înființat în Târgu Mureș un centru medical dedicat serviciilor medicale de recuperare cardiovasculară și cardiologie sportivă, care să servească atât pacienților mureșeni, cât și a celor din județele învecinate. “Cardio Clinic”, situat pe strada Verii nr. 47-49, este primul centru medical din țară care reunește profesioniști de renume internațional în medicina de recuperare a afecțiunilor cardiovasculare.
„Centrul inaugurat azi este un centru de recuperare modern care are tot ceea ce trebuie pentru a asigura continuitatea asistenței medicale a pacientului cardiovascular. Recuperarea cardiovasculară este o verigă care lipsește din lanțul complet de management al pacientului cardiovascular, dar este cea care asigura continuitatea și finalizarea actului medical pentru acest pacient, pentru că problema nu se termină odată cu stentarea, ci pacientul cardiovascular, odată ce a avut un infarct, rămâne pacient cardiac pentru tot restul vieții și este foarte important să își facă procedurile de recuperare. Acest centru va putea să asigure pacientului aceste proceduri în condiții foarte bune”, a arătat prof. univ. dr. habil. Theodora Benedek, președintele Societății Române de Hipertensiune.
Servicii oferite
„Cardio Clinic” pune la dispoziția pacienților cardiaci următoarele servicii medicale: evaluare cardiologică, antrenament cardio adaptat în funcție de patologia cardiovasculară, recuperare post-infarct/ CABG, dar și o suită de alte servicii de ordin standard: consult cardiologic, ecocardiografie, ecocardiografie ST, ecografie vasculară, holtter EKG, test de efort și test cardiopulmonar.
“Astăzi închid lanțul. Am: prevenire, deci educația populației, am diagnosticul, la cel mai înalt nivel, se spune că suntem numărul 1 la imagistică medicală cardiologică, am tratamentul intervențional și, iată, se închide cercul cu recuperarea. Ceea ce oferim astăzi este total altceva: evaluăm boala cardiovasculară, posibilitățile ei, oferim recomandări, redăm societății pacientul și îl rechemăm ca să vedem cum a progresat. Deci, oferim un follow-up, o urmărire foarte detaliată a progresului medical al pacientului. Eu continui să am ambiții și sunt extrem de mulțumit și pot să spun că am reușit să îmi îndeplinesc visurile”, a explicat prof. univ. dr. Benedek Imre, cardiolog de renume mondial și coordonator al Centrului ”Cardio Clinic”.

Personal calificat
Procedurile de recuperare durează circa 40-50 de minute și sunt monitorizate și executate în prezența unor cadre medicale cu experiență internațională.
”În ceea ce privește resursa umană, așa cum am proiectat și în Strategia națională de combatere a bolilor cardiovasculare, este identificată ca țintă necesitatea formării de resursă umană înalt specializă pentru procedurile de recuperare cardiovasculară. Procedurile de recuperare se fac de către medicii specialiști cardiologi, cei care au aceste competențe în cardiologie. Aici în Târgu Mureș există medici antrenați care au fost la cursuri în străinătate pentru a face aceste proceduri și care activează aici. Totodată, avem și personal mediu, antrenat, care știe să utilizeze echipamentele”, a adăugat prof. univ. dr. habil. Theodora Benedek.
Model pentru alte zone din țară
Centrul ”Cardio Clinic” a fost finanțat printr-un credit de către Banca Transilvania – Divizia pentru medici, iar la evenimentul de inaugurare de miercuri, 12 iunie, au luat parte reprezentanți de seamă din lumea medicinei.
„Casa de Asigurări de Sănătate este și trebuie să fie un partener al celor care oferă servicii medicale în sistemul medical românesc și care își doresc, pe lângă activitatea pe care o desfășoară, să facă și performanță, să facă și calitate în serviciile medicale. Să închizi un cerc în sănătate înseamnă foarte mult, înseamnă o reacție a sistemului în timp util față de pacient. Cam ducem lipsă de închiderea cercurilor. Într-adevăr, avem vreo 400 și ceva de spitale de acuți, dar foarte rar s-a vorbit în ultima perioadă despre ceea ce înseamnă recuperare. Casa de Asigurări de Sănătate contractează, în general, Medicină fizică și Reabilitare. Avem unități sanitare cu paturi care fac recuperare, dar în boala cardiologică s-a simțit, în ultima perioadă, că noi avem un deficit mare în ceea ce privește aptitudinea față de bolnavi. Vorbim de faza în care pacientul a ieșit din perioada acută și, întorcându-se direct acasă, șansele și riscul de a nu face față evenimentelor prin care a trecut sunt foarte mari. De aceea este nevoie să avem un sistem foarte bine organizat, așa cum au toate țările europene”, a precizat ec. Rodica Biro, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș.
Participanții la deschidere au fost martorii unui eveniment epocal în istoria medicinei cardiologice, care poate constitui punctul de plecare în ceea ce privește progresul medical și asigurarea succesului terapeutic, după cum a observat și dr. Mihaela Suceveanu, președintele Grupului de Lucru de Prevenţie şi Recuperare Cardiovasculară a Societăţii Române de Cardiologie: „Am visat la realizarea unui astfel de centru de peste 30 de ani, cu siguranță este un model și pentru alte zone din țară. Trebuie să se dezvolte centre de recuperare cardiovasculară pentru faza 1, pentru faza 2 precoce, pentru că altfel, cu o floare nu se face primăvară. Cred că dacă se pune umărul la nivel din țară și dacă se dorește vom face pași înainte și, probabil, la o întâlnire viitoare, domnii profesori vor prezenta o scădere a incidenței morbidității și mortalității prin boli cardiovasculare. Îmi doresc ca acest centru să fie un far pentru recuperarea cardiovasculară în România”.
Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!