FOTO/VIDEO: Omagiu eroilor – Recunoștință eternă la Oarba de Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1304 Vizualizări

FOTO/VIDEO: Omagiu eroilor – Recunoștință eternă la Oarba de Mureș

Astăzi, la Oarba de Mureș, am participat la o ceremonie emoționantă dedicată Zilei Eroilor, un moment de profundă recunoștință și respect pentru cei care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea noastră. Înconjurați de peisajul pitoresc al dealurilor mureșene, am fost martorii unui omagiu solemn adus celor căzuți pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă, oficiată de preoți locali, care au binecuvântat locul și au rostit rugăciuni pentru sufletele eroilor.

Un moment de mare însemnătate a fost când oficialitățile locale, împreună cu reprezentanți ai armatei, au depus coroane de flori la monumentul eroilor.

Monumentul, străjuit de steagul național, stă mândru ca un simbol al sacrificiului suprem și al valorilor noastre naționale. Fiecare coroană depusă a reprezentat un gest de adâncă recunoștință și un angajament de a nu uita niciodată jertfa eroilor.

În discursurile lor, oficialii au subliniat importanța păstrării memoriei celor căzuți și au îndemnat la unitate și patriotism. S-a vorbit despre curajul și devotamentul acestor eroi, amintindu-se poveștile lor de vitejie și sacrificiu.

„Dacă acum, pe aceste trepte ar apărea 11.000 de îngeri (…) oare ce am putea să le spunem noi?”

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a luat cuvântul, subliniind importanța zilei de astăzi, o zi de omagiu adus eroilor care au luptat și și-au pierdut viața pentru noi toți.

„Vreau să le mulțumesc pentru emoționantul părăstas al soborului de preoți de astăzi (…). Acest lucru ne vorbește despre eternitatea sufletului uman și pentru că Înălțarea Domnului este ziua eroilor noștri, ne vorbește despre curajul omului. Dacă acum, pe aceste trepte ar apărea 11.000 de îngeri, cei din morminte, cei care nu au mai apucat să fie îngropați atât de pulverizate le-au fost trupurile, oare ce am putea să le spunem noi? Cum am face față unui astfel de exercițiu de demnitate? Cred că întâlnirea cu 11.000 de tineri bărbați care au dat pentru România viața lor, este o cumpănă pentru fiecare dintre noi. Niciunul dintre noi nu cred că a plecat astăzi de acasă gândindu-se că își va oferi de bunăvoie viața pentru o idee, ideea statalității românești (…). Credința în Dumnezeu, alături de limba română, au fost singurele valori care nouă, românilor, ne rămăseseră. Acestor două valori am adăugat curajul armatei române, curajul civililor și al femeilor de a merge pe front, de a-și îngriji răniții. Aceasta este adevărata România, și aceștia sunt adevărații români. Adevăratul român nu se va bate cu pumnul în piept. Adevăratul român este cel demn, cel care dacă își pierde onoarea, nu mai are nimic de pierdut (…). Cred că avem fiecare dintre noi o conștiință, iar acest exercițiu de conștiință făcut astăzi în fața îngerilor noștri de la Oarba de Mureș, ne-a făcut mai puternici (…)”, a delarat acesta.

Descriere istorică

Ziua Eroilor, consacrată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți pentru apărarea patriei, din 24 august 1920, o sărbătorim în fiecare an la Înălțarea Domnului, la Ispas, la 40 de zile de la Sfintele Paști. În acest an  o sărbătorim în 13 iunie, zi în care în toate bisericile românești  sunt trase clopotele în semn de veșnică pomenire pentru cei care și-au jertfit viața pentru patria română.

Este un moment pe care îl dedicăm celor căzuți pentru obținerea Independenței statului român în anul 1877, pentru cei peste 350.000 de ostași, soldați, ofițeri și subofițeri, care s-au sacrificat în Primul Război Mondial pentru întregirea României cu Transilvania, Banatul, Bucovina și Basarabia.

După  22 de ani, România a fost supusă la dramatice cedări de teritorii. În 1940,  Rusia sovietică a ocupat Basarabia și Nordul Bucovinei, Ungaria a primit, în urma unui dictat, Transilvania de Nord-Est. A urmat Marea conflagrație, armata română s-a angajat în războiul din Răsărit, cu Rusia,  pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, apoi în războiul de pe frontul de Vest pentru eliberarea Transilvaniei.

Aproape de noi, la Oarba de Mureș, între 17 septembrie și 5 octombrie 1944, s-a dat marea bătălie pentru eliberarea Transilvaniei. Au murit aproape 11.000 de oameni, într-un dramatism greu de descris. Ostașii români au fost obligați să treacă Mureșul pe un pod de pontoane, sub tirul de artilerie al inamicului, apoi să încerce frontal cucerirea poziției inamicului.

Plecau la atac intonând cunoscutul cântec ostășesc: „Când am plecat, Ardealule din tine/ Nu-i vina nostră, ne vom întoarce iar”. Și s-au întors victorioși, lăsând însă pe câmpurile de luptă imense victime, cumplite jertfe.

Asemenea jertfe au creat Panteonul Național, locul de memorie al celor care s-au sacrificat pentru țară, pentru ca urmașii lor să trăiască într-o Românie  demnă, frumoasă, cu oameni liberi.

Text: Diana CĂRBUREAN

Foto/Video: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE