Interviu cu Alina Șandor, spiridușul magic de la Ajungem MARI Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 651 Vizualizări

Interviu cu Alina Șandor, spiridușul magic de la Ajungem MARI

Ajungem MARI, cel mai mare program educațional național care sprijină 3000 de copii și tineri din sistemul de protecție şi din medii defavorizate, a organizat prima Gală de premiere a oamenilor care s-au implicat activ în educația copiilor vulnerabili, cu prilejul aniversării a 10 ani de activitate.

În tot acest timp, prin intermediul programului, au fost mobilizaţi peste 10.000 de voluntari care şi-au dedicat timpul, cunoştinţele şi energia în sprijinul copiilor şi tinerilor instituționalizați, pentru ca ei să aibă mai multe şanse la o educaţie potrivită, acces la un job decent şi să fie capabili să se descurce singuri în momentul în care ies din sistem. Printre premianții Galei se numără și Alina Șandor, spiridușul magic al echipei de voluntari Ajungem MARI, Mureș.

Pentru început, să ne spui, te rog, câteva cuvinte despre tine, ca să te cunoască cititorii noștri.

Sunt Alina Șandor, am 39 de ani împliniți de curând, de profesie inginer. Am o familie frumoasă, care mă suține în tot ceea ce fac, prieteni pe care îi prețuiesc și o echipă frumoasă de voluntari, care au devenit familia mea de suflet. Îmi plac copiii, cățeii, muntele, marea și culoarea albastru.

De câți ani ești voluntar și care au fost motivele pentru care ai ales Ajungem MARI?

Sunt voluntar Ajungem MARI de 8 ani, iar coordonator local de 7 ani. Când m-am înscris la voluntariat nu știam foarte bine ce înseamnă copil din centru de plasament. Știam că există centre de plasament, dar nu cunoșteam nevoile, grijile și implicațiile. Am ales să rămân voluntar în continuare pentru că tot ceea ce se întâmplă aici e pentru copii, să le fie lor bine, să devină adulți responsabili și oameni pe care să ne putem baza în societate. Copiii de astăzi sunt viitorul de mâine și e nevoie de implicare pentru a-i ajuta să reușească să-și atingă potențialul. Ajungem MARI a devenit în timp familia mea de suflet, eu simt că suntem așa o familie mare, mai atipică, cu mulți părinți și mulți copii. Rezultatele pe care le-am avut în timp cu copiii, copii care ni s-au alăturat voluntari după ce au ieșit din sistem, toate acestea m-au făcut să rămân și să continui aici.

De curând, la Gala Ajungem MARI, ai fost premiată. De ce?

Anul acesta Ajungem MARI a împlinit 10 ani (în 8 iunie) și cu această ocazie au fost premiați OAMENII care au avut și au un impact pozitiv în activitatea asociației și în viața copiilor din centrele de plasament din toată țara.

Da, am fost și eu printe cei premiați, iar premiul a fost la secțiunea ”coordonator omniprezent și mereu prezent”. Colegii mei spun că sunt ”spiridușul lor magic”. Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putință să aduc proiecte noi pentru copii, să încheiem parteneriate locale, să avem activități noi și utile pentru copii. Deși am și un job full time, încerc să fiu aproape și de copii și de voluntari și și de colegi. Fără o implicare constantă nu are cum să funcționeze nimic. Iar pentru asta e nevoie să ai o echipă unită și eu încerc să fiu acel om și pentru voluntari.

Ce satisfacții oferă implicarea în activități de voluntariat?

Voluntariatul te împlinește sufletește în primul rând, dar ca orice alt lucru, sunt de parere că trebuie să îți placă un lucru, pentru a-l face cu drag, atât job, cât și orice alt lucru. Dacă îl faci ”că trebuie”, la fel sunt și rezultatele. Dacă îl faci cu drag, atunci vrei să faci mai mult pentru binele celor din jur.

Ce greutăți întâmpini și ce te motivează să continui?

Aș minți dacă aș spune că totul e roz. Sunt și momente grele, dar important e cum le gestionăm. Iar aici, la Ajungem MARI, avem norocul să avem și specialiști care să ne ajute când lucrurile devin mai grele. Important e să nu ne demoralizăm și să vedem binele făcut din orice întâmplare. Sunt zile în care am vrea să ținem diferite activități și nu sunt voluntari disponibili, sunt zile în care copiii au o stare mai proastă și nu pot sau vor să participe la activități, sunt momente în care suntem noi obosiți și nu suntem ok. Ne-am dat seama însă că toate au o soluție și o găsim împreună, ca echipă.

Avem multe rezultate frumoase, avem copii care au ieșit din sistem și au un loc de muncă stabil, sunt la facultate și ne mândrim cu ei. Rămânem aproape de ei și după ce ies, iar dacă mai au nevoie de un sfat, sau doar să ne vedem să ne povestească ce au mai făcut, suntem acolo pentru ei. Încercăm să îi motivăm pe toți copiii să continue studiile, să poată să aibă un loc de muncă, iar dacă nu reușim tot timpul asta, ne consolăm cu ideea că am încercat și am făcut tot ce am putut.

Voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experiență. Ce lucruri practice poate învăța un tânăr care face voluntariat?

În primul rând poate să învețe ce înseamnă implicarea și lucrul în echipă. Noi implicăm voluntarii și în diferite evenimente caritabile pe care le organizăm pentru copii, avem Târguri de Crăciun, Mărțișor. Participăm la diferite concursuri pentru a aduna fonduri pentru activitatea noastră. De curând am participat la Mures Half Marathon și am fost 21 de alergători care au adunat fonduri pe galantom. Organizăm tabere pentru copii, unde voluntarii participă și ei, pentru a se cunoaște mai bine. Avem de asemenea multe cursuri pe parcursul unui modul, care ajută un voluntar să se dezvolte mai mult pe acest segment, să știe cum poate să desfășoare anumite activități, cum să reacționeze în diferite situații, cum să gestioneze emoțiile lor și ale copiilor.

Avem tineri care au crescut alături de noi, de la vârsta de 16 ani – vârsta minimă pentru voluntariat la noi – și au rămas voluntari și acum și sunt alături de copii.

Care este proiectul tău de suflet?

Proiectul meu de suflet este cel din anul în care am preluat coordonarea. A fost ediția pilot, să zic așa, a programului prin care susținem copiii după ce ies din centre.

Am avut atunci un proiect în care au fost înscriși 10 copii din mai multe centre, care urmau să iasă din sistem. Le-am găsit locuri de muncă, chirie și am fost mentori pentru ei. În primele 3 luni le-am plătit noi chiria și cheltuielile, după care am fost acolo să îi învățăm cum să-și gestioneze cheltuielile, să nu cheltuie salariul înainte să-l primească, să le arătăm ce înseamnă viața în afara centrului și ce trebuie să faci să fii adult responsabil.

Nu am avut rezultate cu toți cei care au fost înscriși, o parte au renunțat, dar au fost și rezultate frumoase, de care suntem mândri, iar una dintre fetele de atunci este voluntar acum la noi.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta din întreaga perioadă de voluntariat?

Sunt multe amintiri frumoase. Cred că, la fiecare activitate se întâmplă ceva care mi se lipește de suflet. Mă umple de energie fiecare îmbrățișare, fiecare moment în care vin la mine și stau acolo lipiți și îmi spun că mă iubesc. Copiii sunt curioși, tu ești adultul care trebuie să aibă toate răspunsurile și ei sunt convinși de asta.

Cea mai recentă, care mă face să zâmbesc de fiecare dată, este de la o ieşire la munte, cu copiii şi cu nişte prieteni. Au vorbit fără oprire tot drumul, iar unul dintre băieţi i-a întrebat pe toţi, de toate. A ajuns la un moment dat şi la mine şi după o serie lungă de întrebări mă trezesc că mă întreabă: ”Cine a inventat pădurea?” Am fost aşa de surprinsă că m-am blocat pe moment şi le-am cerut ajutorul prietenilor. Iar respectivul băiat a continuat: ”Cum să nu ştii? Tu mereu ştii.” Mi-am dat seama, încă o dată, cât de mult contează exemplul pe care îl dai copiilor, omul care eşti cu ei şi cât de mult contează să faci tot ceea ce zici că faci.

Dacă ai putea schimba lumea, cu ce ai începe?

Grea întrebarea aceasta. Cred că aș schimba un pic modul în care gândesc oamenii, dacă aș avea această putere. Să poată să vadă binele și să nu mai fie triști și ranchiunoși. Să zâmbească cu tot cu ochi. Mi-aș dori să fie mult mai implicați în comunitate, dar sincer, nu pentru recompense. Să creadă că fiecare merită o șansă la o viață mai bună. Să creadă în copii și să se bucure pentru bucuria lor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!