Muzeul „Amintiri din Strămoși”, la moment aniversar Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 882 Vizualizări

Muzeul „Amintiri din Strămoși”, la moment aniversar

Muzeul „Amintiri din strămoși” păstorit de rapsodul popular Rafila Moldovan din Idicel Pădure aniversează duminică, 16 iunie 24 de ani de existență. Cu acest prilej, Tanti Rafila va lansa două volume de poezii, „Între rădăcini și muguri” și „Acei șapte ani de-acasă”.

„Între rădăcini și muguri” este cea de a opta carte scrisă de mine, iar volumul „Acei șapte ani de-acasă” a apărut în acest an. De la pandenie încoace nu am mai putut să lansez cărți, cum e cazul volumului „Între rădăcini și muguri” scrisă în 2021. Am fost pe Valea Oituzului, loc unde a fost Marele Război, loc care mi-e pe suflet și care m-a determinat să scriu această carte. Am vizitat acest loc plin de istorie împreună cu un preot din Maramureș, vizită care m-a inspirat să scriu „Între rădăcini și muguri”. Cât despre volumul „Acei șapte ani de-acasă”, este despre cum e lumea în ziua de azi, cum din păcate au cam dispărut cei șapte ani de-a casă”, ne-a declarat Tanti Rafila Moldovan.

La evenimentul găzduit de Muzeul „Amintiri din strămoși” nu vor lipsi preoții, sunt invitați peste 10 sfinți părinți printre care și părintele Emil Hosu din Maramureș, cel care însoțit-o pe Tanti Rafila pe Valea Oituzului, precum și soliți îndrăgiți de muzică populară dragi gazdei din Idicel Pădure, Leontina Pop, Dorina Oprea, Andrei Romanică, Diana Tișe și Sebastian Mihai Șerban.

De asemenea, vor onora cu prezența Grupul Folcloric „Glanetașul” din Agrieș, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud coordonat de învățătoarea Floarea Pop, Grupul folcloric „Crenguță de brad” din Reghin coordonat de Sorina Bloj și Corul Bisericesc coordonat de părintele Vasile-Valentin Gherman, Parohia Ortodoxa Sf. Ioan Botezătorul din Reghin.

Evenimentul aniversar al Muzeului „Amintiri din Strămoși” va debuta la ora 14, când Tanti Rafila cum o știe toată lumea își va deschide larg porțile pentru cei veniți cu sufletul deschis să guste din adevărata tradiție atât de bine conservată în cadrul Muzeului din Idicel Pădure.

Acesta a luat fiinţă în anul 2000 cu exponate din gospodăria proprie, dar şi obiecte adunate cu efort şi dragoste de la localnici, recondiţionate cu migală şi pasiune pentru a putea reda cât mai fidel aspectul lor iniţial.

La loc de cinste este și monumentul ridicat de Tanti Rafila în memoria eroilor căzuți, trei dintre aceșia fiind chiar din familie, jertfiți în luptele de la Cotul Donului din Cel De-al Doilea Război Mondial.

Într-o lume bulversată care-și caută identitatea, Tanti Rafila continuă să reprezinte un punct de reper în ce privește credința, tradiția și spiritualitatea satului românesc, valori atât de sacre pentru rapsodul popular din Idicel Pădure. Le puteți simți din plin duminică, 16 iunie la Idicel Pădurea la aniversarea Muzeul „Amintiri din Strămoși”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE