Începe a doua ediție a proiectului ExplozivArt Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 573 Vizualizări

Începe a doua ediție a proiectului ExplozivArt

Veste bună pentru liceeni! INCUBATOR13 începe cea de-a doua ediție a proiectului ExplozivArt – un proiect de educație non-formală și creație, bilingvă, adresat elevilor din liceele târgumureșene.

Sediul INCUBATOR13 (Turnul Porții din Cetatea Medievală Târgu-Mureș)  a găzduit astăzi, 18 iunie, de la ora 12:00, o conferința de presă la care au fost prezenți trainerii din cadrul atelierelor, pentru o serie deschisă de discuții despre proiect.

ExplozivArt își propune să vină în completarea ofertei educaționale din licee promovând, în cadrul unor ateliere interdisciplinare specifice producerii spectacolului de teatru, un tip de învățare alternativă care să le dezvolte  tinerilor abilități necesare unei mai bune integrări în societatea actuală (gândire critică, imaginație, comunicare și exprimare eficientă, spontaneitate, adaptabilitate).

În cadrul celei de-a doua ediții, organizatorii și trainerii își propun să ducă conversația mai departe, oferind o serie de ateliere în care focusul principal e dialogul real între liceeni și artiști cunoscuți pe plan local, național și internațional. Tinerii vor fi implicați direct în procesul de creație, ajungând la final să producă un spectacol-colaj împreună cu actori profesioniști.

Atelierele, repetițiile și spectacolele se vor desfășura la Turnul Porții în Cetatea Târgu Mureș în sediul INCUBATOR13 și în spațiile oferite de parteneri, în funcție de disponibilitatea și programul acestora.

În această ediție, trainerii care vor desfășura ateliere împreună cu tinerii sunt:

Rareș Budileanu – Atelier de actorie, improvizație, mișcare scenică – Statut, Relaţie şi Comunicare în Spaţiul Mic

Anca Loghin – Atelier de actorie – Text și Subtext

Irina Săcuiu – Atelier psihologie – Dezvoltare Personală Pentru Adolescenți

Luiza Zan – Atelier muzical – VOCEA – PRODUCŢIE , PROIECŢIE , PROTECŢIE

Csiki Szabolcz – Atelier actorie în limba maghiară – Gestionarea Diferitelor Situații Prin Mijloace Teatrale

Blanka Macaveiu – Atelier coregrafie – Spontaneitate, Exprimare Individuală și Inovație

Ligia Ungur – atelier media – Prezenți în Digital

Proiectul ExplozivART a fost câștigat la concursul de proiecte pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale a Municipiul Târgu-Mureș în sesiunea 2024.

”Toate aceste ateliere se preocupă de dezvoltarea personală a celor care se vor înscrie, nu vrem să scoatem profesioniști de dans sau actori, IT-ști, psihologi profesioniști, ideea este ca liceenii să se întâlnească, să descopere lucruri noi despre ei. Poate aceste ateliere le vor folosi, le vor deschide o nouă cale pentru o viitoare meserie în unul din domeniile pe care le abordăm anul acesta în cadrul proiectului”, a menționat Rareș Budileanu.

Cursurile sunt gratuite, pe timpul vacanței, nu se țin ateliere, pentru că vacanța e vacanță pentru elevi, a menționat Rareș Budileanu, dar aceștia sunt sfătuiți să urmărească pagina de facebook și instagram Exploziv Art.

”Atunci când te afli într-un spațiu mic, cu publicul la 1-2 metri distanță, toate coordonatele jocului se schimbă față de abordarea unui rol pe o scenă mare. Totul este mai filmic, mai prezent și mai ales trebuie să fie încărcat de adevăr. Actorul, în cazul nostru adolescentul, trebuie să știe că într-un spațiu de joc mic și cel mai (aparent) neînsemnat gest poate însemna o lume întreagă și se vede imediat. De aceea trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine ca individ din toate punctele de vedere, limbaj, gest, mișcare, improvizație, comunicare, relație, pentru a reuși să transmitem publicului cu precizie ceea ce dorim”, a menționat Rareș Budileanu.

Atelierul moderat de Anca Loghin – Atelier de actorie – Text și Subtext, are ca obiectiv o mai bună înțelegere a textelor prin intermediul citirii lor din perspectiva artistică. Cum analizăm personajele și situațiile din pucnt d evedere al spectacolului de teatru? Ce se modifică atunci când trecem de la lectură la joc? Cum apare emoția atunci când ne conturăm personajul? Cum ajungem de la emoție la empatie? Cum ne ajută empatia pe scenă și în viața socială? În cadrul atelierului se vor găsi răspunsuri la aceste întrebări citind, analizând și interpretând atât fragmente din texte clasice, cât și din dramaturgia contemporană.

”Anul trecut ne-am atins obiectivul de a aduna peste 80 de copii din toate liceele din Târgu Mureș, care au sudat o relație extraordinară, au descoperit că sunt mai mulți adolescenți de vârsta de lor care au aceleași preocupări, cu care pot conlucra și comunica. Anul acesta vor fi și ateliere bilingve, pentru că vrem să aducem cât mai mulți elevi, indiferent de limba pe care o vorbesc. Cei care au fost anul trecut și vor să vină și acum, vom merge mai departe cu ce am construit”, a declarat Anca Loghin.

Adolescența cu toate provocările ei

Perioada adolescenței este caracterizată de schimbări fizice, hormonale și sociale semnificative, iar gestionarea emoțiilor devine o provocare crescută pentru mulți adolescenți. Aceștia trec prin diferite stări emoționale, cum ar fi furia, tristețea, anxietatea și confuzia, pe măsură ce se confruntă cu presiunile școlare, problemele de identitate și relațiile interpersonale.

Copiii și adolescenții pot învăța să gestioneze emoțiile alături de Irina Săcuiu la Atelierul de Psihologie, pot construi o stimă de sine sănătoasă și pot dezvolta abilități sociale, ceea ce le va îmbunătăți calitatea vieții și îi va ajuta să se integreze în societate într-un mod sănătos și funcțional.

”Adolesceții trec prin stări psiho-emoționale și transformări fizice atât de diverse, încât cu greu își înțeleg trăirile și reacțiile. Nevoia de a aprține unui grup de vârsta lor dvine principalul interes, familia și școala trecând pe locuri secunde. Sistemul endocrin, hormonii, se recalibrează, ceea ce conduce la emoții ample, la dificultăți de exprimare a trăirilor interioare și, implicit, la o comunicare deficitară cu adulții din jur. Prin grupurile de dezvoltare personală îi îndrum pe adolescenți să-și înțeleagă, să-și identifice și să-și accepte stările emoțiomnaleca fiind normale perioadei de viață în care se află”, a explicat Irina Săcuiu.

Exerciții de improvizație

Csiki Szabolcz , prin Atelierul de actorie în limba maghiară – Gestionarea Diferitelor Situații Prin Mijloace Teatrale, propune o apropiere de sine prin exerciții de conștientizare a corpului, a emoțiior, a proceseului de vorbire. Orele vor fi structurate în două părți. Prima parte va consta din exerciții care ajută expresia corporală conștinetă, iar a doua parte  se va axa mai ales pe exerciții de improvizație, pentru că în acest fel se poate concretiza cel mai eficient creativitatea fiecărui elev, ne explică actorul.

”Eu am lucrat cu Rareș la Teatrul Național la un proiect, îmi place mult cum gândește, cum vede el lumea, și m-am bucurat foarte mult să fac parte din acest proiect. Orele cu mine se vor axa mai ales pe improvizație, elevii să înțeleagă că e în regulă să fie spontani, cum se conturează o situație scenică, într-un anumit context, diferite gânduri, concepte, cum se pot adapta pe scenă, conștientizarea corpului, a vorbirii, a mișcărilor, gesturilor, mimică, așadar, vreau să mă ocup de un spectru foarte larg”, a menționat Csiki Szabolcz.

În ciuda rezistenței sau a distragerii frecvente, este mai important ca niciodată ca adolescenții să petreacă timpul liber într-un mod plăcut.

Pe măsură ce copiii cresc, programul lor devine tot mai încărcat, volumul de muncă atât pentru școală, cât și pentru activitățile extra-școlare crește și implicit se scurtează timpul oferit pentru alte activități. Problema e că nici spații nu au unde să se întâlnească, ne spune Blanka Macaveiu. Dar, timpul petrecut la ExplozivArt poate fi exact factorul cheie în relaxarea acestora.

”Procesul creativ prin dans și mișcare le permite tinerilor să creeze relații cu ceilalți în cadrul unui câmp operativ care este grupul, alcătuit de persoane ce interacționează se integrează și relaționează unele cu celelalte. Dansul este un spațiu unde putem avea grijă de noi, unde potențialul creativ al fiecăruia este stimulat,prin comunicarea expresiv-relaționalăa corpului. Acest spațiu este departe de obiectivele tehnice și estetice tipice dansului de performanță, dansului profesionist sau dansului sportiv. Are loc într-un mediu sigur, bine definit și lipsit de judecată”, a menționat Blanka Macaveiu.

Proiectul Exploziv Art se desfășoară în perioada Iunie – Decembrie 2024 și se va încheia cu punerea în scenă a unui spectacol.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE