Sondaj INSCOP – Majoritatea românilor consideră că o comasare a unor localități ar îmbunătății serviciile publice Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1573 Vizualizări

Sondaj INSCOP – Majoritatea românilor consideră că o comasare a unor localități ar îmbunătății serviciile publice

Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, arată că peste jumătate dintre români sunt de părere că o reformă administrativ-teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice. Aproximativ același procent susține ideea comasării unor localități în cadrul acestei reforme. De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră benefică înființarea unor regiuni care să cuprindă mai multe județe.

Reforma administrativ-teritorială

Conform sondajului, 56,1% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice, în timp ce 39,4% sunt de părere contrară, iar 4,5% nu știu sau nu răspund.

Sprijinul pentru această reformă provine în special de la persoane cu un nivel de educație mai ridicat, angajați în sectorul serviciilor, cei cu venituri mai mari și locuitorii din București. Oponenții reformei sunt în principal tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și cei inactivi potențial activi.

Comasarea localităților

În ceea ce privește comasarea unor localități, 58,6% dintre respondenți consideră că aceasta ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice, în timp ce 38,3% se opun, iar 3% nu știu sau nu răspund.

Această idee este susținută în special de persoane cu educație superioară, angajați în sectorul serviciilor, cei cu venituri mai mari, locuitorii din București și angajații la stat. Oponenții sunt predominant persoane cu educație primară, angajați în sectoare cu calificare mai redusă și locuitorii din zonele rurale.

Înființarea unor regiuni

55,7% dintre români au o părere bună despre posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe, în timp ce 38,2% au o părere proastă, iar 6,1% nu știu sau nu răspund.

Această idee este apreciată în special de bărbați, persoane cu vârste între 30 și 49 de ani, cei cu studii superioare, angajați în sectorul serviciilor, persoane cu venituri mai mari și locuitorii din București. Cei care nu susțin această idee sunt în principal tineri sub 30 de ani, persoane cu educație primară, angajați în sectoare cu calificare mai redusă și locuitorii din zonele rurale.

Detalii sondaj

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro între 20 și 25 mai 2024, folosind metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul de 1100 de persoane este reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) ale populației neinstituționalizate a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE