VIDEO, FOTO: Aniversare de poveste la Idicel Pădure Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 546 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Aniversare de poveste la Idicel Pădure

Muzeul „Amintiri din strămoși” păstorit de rapsodul popular Rafila Moldovan din Idicel Pădure a aniversat sâmbătă, 15 iunie, 24 de ani de existență. Cu acest prilej, Tanti Rafila a lansa două volume de poezii, „Între rădăcini și muguri” și „Acei șapte ani de-acasă”.

„În primul rând mulțumesc bunului Dumnezeu. Ați văzut ce vreme a fost zilele astea și uite că Dumnezeu, bunul, drăguțul de El a avut atâtea grijă de mine de a făcut senin cerul și au putut să vină oamenii mei dragi pentru care n-am cuvinte ca să vă pot spune cât îi iubesc. Oamenii de cultură au înțeles că asta mi-a fost drag în viață, să fiu cineva mai sus, dar și așa jos îi bine. E mai bine să nu te ții sus, să te țină alții. Nu în ultimul rând, mulțumesc domnului primar că de multe ori a fost mai român decât românii noștri și m-a ajutat de fiecare dată la organizarea acestui eveniment”, a spus Tanti Rafila Moldovan, gazda evenimentului.

Őrdőg Ferenc: „E o mândrie pentru mine!”

La rândul său, primarul comunei Brâncovenești, Őrdőg Ferenc, s-a declarat mândru să aibă în comuna pe care o conduce un asemenea Tezaur Uman Viu. „De multe ori m-am gândit, ce va fi atunci când Tanti Rafila nu va mai fi. Să dea Dumnezeu să fie mulți ani de acum înainte. Cine mai reușește să adune atâția oameni, femei, bărbați, oameni importanți ca Tanti Rafila aici în curte, la dânsa și nu numai? Mă gândesc la Tanti Rafila și indiferent ce a organizat, ne-a dăruit lucruri frumoase, la loc de cinste fiind păstrarea tradiției. Astăzi, nu în ultimul rând, gândurile dânsei au apărut în două cărți. Îi doresc din suflet multă sănătate, bucurie și putere de muncă să poată să ne bucure cu noi și frumoase momente de sărbătoare. Dintre toate, cel mai important lucru e sănătatea, doresc să aibă din plin parte de ea, să mai putem colabora la multe alte evenimente. Sincer, oriunde mă duc în țara asta, funcția îmi mai cere să mai plec și din județ, oriunde spun că sunt din comuna Brâncovenești și mulți mă întreabă de Tanti Rafila. E o mândrie pentru mine, în primul rând ca om și în al doilea rând ca primar al comunei Brânconești”, a precizat Őrdőg Ferenc.

Oameni dragi gazdei nu au ratat momentul de a o felicita pe Tanti Rafila Moldovan pentru dragul și bucuria cu care reușește să adune împreună iubitorii de frumos

„Rafila Moldovan este un destin de om care rotunjește monografic un spațiu geografic și spiritual și nu în ultimul rând dă identitate acestui neam ca fiind poet. Se spune că tot românul s-a născut poet, iar prin Rafila Moldovan se face încă o probă a veridicității acestei afirmații”, a spus Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș.

„Ne întrebăm cu toții de multe ori cum a reușit poporul român să-și păstreze identitatea după atâtea secole în care am fost sub stăpânire străină. Cred că avem răspunsul astăzi, aici în fața noastră, prin oameni așa cum e Rafila Moldovan, așa cum e Mihai Moldovan, așa cum e Fira, așa cum e Leontina Pop, așa cum e Grupul „Crenguță de Brad”, așa cum e doamna Dorina Frenț care coase ii frumoase, așa cum e doamna Marioara Bârsan, doamna Frandeș și mulți, mulți alții care s-au adunat aici în curte la Tanti Rafila Moldovan. Cred că aici în județul Mureș avem foarte multe elemente prin care noi ca popor nu ne pierdem niciodată identitatea”, a spus deputatul social-democrat Dumitrița Gliga.

Oaspeți dragi

Cuvinte de aleasă recunoștință pentru rapsodul popular au mai adresat Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” Reghin, Iulian Praja, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş și Mărioara Bârsan din Idicel, președintele Asociaţiei pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti.

De asemenea, grupuri vocale și artiști dragi gazdei au colorat muzical aniversarea muzeului „Amintiri din Strămoși”, Leontina Pop, Dorina Oprea, Andrei Romanică, Diana Tișe și Sebastian Mihai Șerban, Grupul Folcloric „Glanetașul” din Agrieș, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud coordonat de învățătoarea Floarea Pop, Grupul folcloric „Crenguță de brad” din Reghin coordonat de Sorina Bloj și Corul Bisericesc coordonat de părintele Vasile-Valentin Gherman, Parohia Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul din Reghin.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE