Inovație și colaborare la cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 665 Vizualizări

Inovație și colaborare la cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală

Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit, în perioada 20-22 iunie 2024, cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, la care au participat un cumul vast de medici cardiologi clinicieni și de cardiologie intervențională de renume, chirurgi cardiovasculari, specialiști în imagistică medicală, specialiști în medicină internă, farmaciști și medici de familie.

„Este prima ediție pe care Societatea Academică de Medicină de Familie o organizează înafara Bucureștiului și ne bucurăm, suntem onorați și mândri, că un centru de cardiologie de tradiție cum este Târgu Mureșul a devenit gazda acestui eveniment național”, a declarat conf. Univ. dr. Andreea Varga, președintele Comitetului local de organizare, în deschiderea evenimentului.

Prezidiul a fost alcătuit din solemnități din lumea medicală mureșeană, anume: prof. Univ. dr. Leonard Azamfirei- rectorul UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș, prof. Univ. dr. Horațiu Suciu- președintele Colegiului Medicilor Mureș, dr. Luminița Boitor- președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, conf. Univ. dr. Andreea Varga- Președintele Comitetului local de organizare, prof. Univ. dr. Ioan Țilea- Şef Secție Clinică Medicină Internă III în cadrul SCJU Târgu Mureș, conf. Univ. dr. Andrada Loghin- prodecanul Facultății de Medicină a UMFST.

„Aș vrea să înțelegeți în această manifestare științifică faptul că este nevoie să punem medicina de familie acolo unde merită, ca reprezentare medicală și socială la nivel de țară, la nivel de sistem sanitar în România. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o componentă legislativă care trebuie ameliorată, este nevoie de o universitate care să sprijine acest lucru și este nevoie, în primul rând, de dumneavoastră, ca să țineți lucrurile într-o zonă profesională cât mai bine definită”, a afirmat prof. Univ. dr. Leonard Azamfirei în cadrul discursului său.

Medicina de familie, pilonul sistemului sanitar

Conferința s-a fundamentat pe importanța medicinei de familie, pilonul primar al sistemului de Sănătate universal, și pe necesitatea bunei colaborări între specialitățile medicale, întrucât toate sectoarele sistemului sanitar sunt orientate către aceeași finalitate- curabilitatea și bunăstarea pacienților. 

„Mesajul meu este simplu- în afară de faptul că avem specialități diferite, să nu uităm că toți am terminat la această universitate. Dumneavoastră ne-ați învățat să devenim ceea ce am învățat astăzi, ceea ce este o onoare și noi ne dorim să fim urmașii demni ai dumneavoastră. Înainte de toate, suntem colegi, suntem o echipă, această echipă trebuie să fie centrată pe pacient și eu îmi doresc din suflet să avem aceste echipe multidisciplinare în care toți suntem frați, gemeni, frați mai mari, mai mici, dar important este că suntem o familie. Specialitatea mea se numește Medicină de familie, universitatea aceasta este acasă. Îmi doresc să fim împreună și să mergem împreună pentru binele pacientului nostru”, a cuvântat dr. Luminița Boitor, reprezentantul medicilor de familie din județul Mureș.

Știință și colaborare, premisa progresului

Evenimentul științific a constituit un prilej excelent pentru ca medicii specialiști să împărtășească strategii vizând abordarea modernă a pacientului cu afecțiuni cardiovasculare din practica de medicină generală, prin networking, colaborare și ascultare activă. Lista specialiștilor care au susținut prezentări științifice este imensă, iar printre aceștia amintim următoarele personalități: prof. Univ. dr Viorela Enăchescu- Președintele Societății Academice de Medicina Familiei (SAMF), dr. Mădălina Georgeta Vesa- reprezentant al grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Iuliana Elena Chițanu- reprezentant al AREPMF București, prof. Univ. dr. Lucian Petrescu- cadru didactic al UMF „Victor Babeș” din Timișoara ș.a.m.d.

Temele abordate s-au pretat subiectului conferinței, abordând subiecte din spectrul celor două specialități care au constituit subiectul evenimentului științific, iar câteva dintre acestea au fost: optimizarea tratamentului și deprescrierea la pacienții vârstnici cu afecțiuni cardiovasculare; metode moderne în tratamentul chirurgical al valvulopatiilor mitroaortice; disjuncția valvulară mitrală – impactul în patologia copilului; pacientul cu dispozitive implantabile de ritm: ce ar trebui să știe medicul de familie?; boala venoasă cronică: implicații, complicații, soluții; managementul pacientului vârstnic cu insuficiență cardiacă – o provocare în relația între specialități: Medicină de Familie – Geriatrie – Cardiologie; sindromul cardio-reno-metabolic – caracteristicile pacientului întâlnit în cabinetul medicului de familie etc…

„Noi toți, specialiștii care ne ocupăm de diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, suntem în aceeași echipă, doar metodele de tratament sunt individualizate pe pacient. De aici rezultă ceea ce este cel mai important- interdisciplinaritatea, care stă la baza medicinei moderne. Trebuie să tindem la închiderea perioadei în care pacientul este trimis într-un cerc fără sfârșit până își găsește rezolvarea. Ideea este ca toți specialiștii trebuie să fie în jurul pacientului pentru a-i oferi cea mai bună soluție de tratament. Târgu Mureșul este recunoscut ca o zonă de excelență în Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară, este un spațiu perfect pentru a auzi puncte de vedere ale diferitelor specialități, ceea ce este esențial pentru că în medicină este necesar să ne împărtășim experiențele”, a precizat prof. Univ. dr. Horațiu Suciu în cadrul alocuțiunii sale.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Facebook-UMFST

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE