Ziua Drapelului Național, „simbol etern al românilor”, celebrată în inima Târgu Mureșului Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1135 Vizualizări

Ziua Drapelului Național, „simbol etern al românilor”, celebrată în inima Târgu Mureșului

„În drapelul unei națiuni flutură sufletul colectiv al neamului”, spunea Tudor Mușatescu. Stindardul nu este doar simbolul identitar și cromatic al unui stat, ci însemnătatea lui este mult mai exhaustivă și se subsumează orizontului valorilor, căci drapelul este expresia materială a tuturor virtuților și istoriilor unui neam, transpuse în culori care ascund felurite semnificații.

Steagul României reprezintă, alături de imnul național, stema și sigiliul statului, simbolurile naționale ale națiunii române. Din punct de vedere istoric, drapelul actual a fost adoptat ca simbol național în timpul Revoluției de la 1848, când principalul deziderat era „unirea Principatelor Române într-un singur stat, puternic și autonom”. Desigur, mergând pe filiera vremii, vom descoperi că utilizarea tricolorului este mult mai timpurie, încă din Evul Mediu.  Cu toate acestea, drapelul României, în forma sa actuală, a fost oficializat prin Constituția din 1866 și reconfirmat după Revoluția din 1989, prin Constituția din 1991.

Drapelul României este format din trei culori dispuse vertical, de la stânga la dreapta: albastru, galben și roșu, iar fiecare culoare are o semnificație anume, fiind aleasă sugestiv pentru a sintetiza principalele virtuți ale statului român. Astfel, albastrul reprezintă cerul, libertatea și speranța, dar și credința, întrucât poporul român este format din oameni pioși, cu frică de Dumnezeu; galbenul panoramează tot ceea ce pământului românesc are mai bun de oferit- bogățiile agricole, grânele, culturile muncite cu drag și dăruire, în timp ce roșul este o sugestie a patriotismului, a iubirii lipsite de emfază și de obligație față de țară, simbolizat prin sângele vărsat de către ostașii români pentru apărarea patriei.

Ziua Drapelului Național

Anual, data de 26 iunie este dedicată celebrării acestui simbol identitar- stindardul României, printr-un tumult de manifestări publice, parade, ceremonii religioase și militare deopotrivă. Municipiul Târgu Mureș a marcat această sărbătoare națională printr-o ceremonie organizată în Piața Trandafirilor, în dimineața zilei de miercuri, 26 iunie. La eveniment au participat reprezentanții armatei române, alături de prefectul județului Mureș- Ciprian Dobre, care a transmis participanților un mesaj încărcat de emoție și mândrie patriotică:

„Cred că, înainte de orice, astăzi, de Ziua Drapelului Național, va trebui să subliniem cel puțin trei lucruri care, în opinia noastră, definesc lucrurile sfinte. Lucrurile sfinte pentru noi sunt în număr de trei: limba romana, imnul național și drapelul național. Este un bun prilej să spunem că drapelul României este unul dintre pilonii națiunii române. Alături de limba română, drapelul național ne-a însoțit pe noi toți atunci când vorbeam de lucruri care sunt deasupra noastră. Noi toți avem în viață lucruri deasupra noastră. Deasupra noastră este drapelul național și, întotdeauna, în spatele drapeplului național, ostașii români a fost gata să își dea viața. Ce poate fi mai înălțător decât șă îți urmezi drapelul național cu curaj în numele unității naționale. Unitatea și libertatea sunt lucrurile deasupra noastră pe care avem datoria, stropită cu sânge a celor care și-au dat viața, de a le urma, atâta vreme cât Dumnezeu ne va da zile. Cred că drapelul național va rămâne în eternitate simbol al românilor”.

Evenimentul a culminat cu înălțarea drapelului pe catargul din inima Târgu Mureșului, poziționat chiar în dreptul Catedralei Mari, simbolizând unitatea principalelor valori românești- istoria, tradiția și credința. Steagul a fost binecuvântat de cei doi preoți prezenți  la ceremonie: pr. Șandru Ioan și pr. Toma Constantin.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE