33 de ani de când Alexandru Todea a fost creat Cardinal al Bisericii Catolice Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

33 de ani de când Alexandru Todea a fost creat Cardinal al Bisericii Catolice

Astăzi, 28 iunie 2024, se împlinesc 33 de ani de când Mitropolitul de pie memorie Alexandru Todea (1912-2002) a fost creat Cardinal al Bisericii Catolice de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Cardinalul Alexandru Todea s-a născut la data de 5 iunie 1912, la Teleac, fiind al 13-lea din cei 16 copii ai familiei de ţărani Gheorghe şi Maria Todea. A studiat la Reghin, Blaj şi Roma, unde a urmat Filosofia şi Teologia la Institutul de „Propaganda Fide” şi de unde, după studii strălucite şi promovarea titlului de doctor, în 1940 s-a întors în ţară.

Între 1940-1945 a fost utilizat în diferite funcţii în Centrul Mitropolitan. Pe timpul mitropolitului Alexandru Nicolescu (+ 1941) a fost secretar mitropolitan şi apoi profesor de religie, de limba latină şi limba italiană la şcolile secundare din Blaj.

După suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948 de către comunişti, a continuat să-i păstorească pe credincioşii greco-catolici aflaţi sub persecuţie. La data de 19 noiembrie 1950 a fost consacrat Episcop greco-catolic în clandestinitate. Pe 31 ianuarie 1951 a fost arestat de comunişti şi ulterior condamnat la muncă silnică pe viaţă, pe motiv că a fost greco-catolic. A fost închis aproape 16 ani, fiind eliberat în 1964, odată cu graţierea deţinuţilor politici. Pe timpul regimului Ceauşescu, a trimis numeroase memorii şi scrisori dictatorului, cerând repunerea în libertate a Bisericii Greco-Catolice.

La 14 martie 1986 a fost ales de către Conferinţa Episcopilor şi Ordinarilor diecezelor mitropolitane, Mitropolit al Bisericii Române Unite (Greco-Catolice), alegere comunicată Sfântului Scaun Apostolic. După data de 22 decembrie 1989, data victoriei revoluţiei anticomuniste din România, Mitropolitul Alexandru Todea şi-a continuat laborioasa sa activitate, dar de acum în deplină libertate. La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a dezlegat de titlul formal de episcop de Cezaropolis şi, ţinând cont de preferinţele Conferinţei episcopatului din 14 martie 1986, l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unite.

A trecut la viaţa veşnică la 22 mai 2002, la Târgu Mureş, fiind înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

Dumnezeu să-l răsplătească cu fericirea Cerului pentru tot binele făcut în lume și în slujirea Bisericii!

Text: www.aegc.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE