Consecințele grave ale educației sexuale rudimentare. Soluții și informații utile Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 554 Vizualizări

Consecințele grave ale educației sexuale rudimentare. Soluții și informații utile

Statisticile actuale realizate în domeniul sănătății sistemului de reproducere scot la iveală două problematici grave: prevalența sarcinilor la adolescente și creșterea îngrijorătoare a cazurilor de infectare cu boli cu transmitere sexuală.

Pe parcursul lunii iulie, Ministerul Sănătății, cu susținerea  Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, derulează campania “Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” dedicată promovării sănătății reproducerii.

Prin intermediul acestei campanii, inițiatorii urmăresc informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale, respectiv încurajarea tinerilor de a se informa înaintea luării unei decizii privind diferite aspecte ale vieții sexuale.

Complicațiile sarcinilor premature

Sarcina prematură poate avea consecințe grave asupra sănătății femeilor, putând determina complicații precum: eclampsie, endometrită puerperală (inflamație a endometrului – mucoasa interioară a uterului)și infecții sistemice. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global. Totodată, nașterea la vârste fragede pot determina  și alte probleme, de ordin social, cum este, de pildă, abandonul școlar.

Amenințarea bolilor cu transmitere sexuală

De asemenea, referitor la infecțiile cu transmitere sexuală, s-a constat că aproximativ 1 milion de astfel de infecții sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume. Totodată, aceeași statistică a arătat că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Acestea pot fi, însă, prevenibile prin intermediul metodelor contraceptive precum prezervativul sau diafragma.

„Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil”, au transmis reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.

În vederea discutării acestor aspecte, adolescenții pot să se adreseze: unui medic din cabinetul de planificare familialǎ; medicului specialist obstetricǎ-ginecologie; medicului de familie; asistentului medical; asistentului medical școlar; asistentului medical comunitar; mediatorului sanitar.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: freepik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!