Consumul de substanțe psihoactive în rândul copiilor din România – Anchetă „Salvați Copiii” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 349 Vizualizări

Consumul de substanțe psihoactive în rândul copiilor din România – Anchetă „Salvați Copiii”

O anchetă recentă realizată de organizația „Salvați Copiii” România scoate la iveală date alarmante privind consumul de substanțe psihoactive și starea de bine a copiilor și adolescenților din România. Potrivit sondajului, trei din zece copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri, acest procent crescând la patru din zece în cazul adolescenților.

Rezultatele arată că substanțele psihoactive sunt prezente în proximitatea copiilor, cei mai mulți dintre ei cunoscând prieteni sau colegi care au consumat astfel de substanțe. Dintre copiii de peste 14 ani, 27% afirmă că au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit și 16% au vapat în ultima săptămână. În ciuda acestui context, doar 3% dintre copii recunosc că au consumat personal substanțe psihoactive, cel mai probabil un procent subestimat din cauza caracterului dezirabil al răspunsului.

Substanțele cele mai cunoscute și consumate în rândul copiilor

Dintre copiii care au recunoscut consumul personal de substanțe psihoactive, majoritatea au consumat canabis, urmat de ecstasy și LSD. Studiul a relevat că cei mai mulți copii au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate, iar copiii peste 14 ani au cunoștințe mai ample despre acestea comparativ cu cei mai mici.

Consumul de cafea, alcool și energizante

Cafeaua este cea mai consumată substanță printre copii, cu patru din zece afirmând că au băut cafea în ultima săptămână. Douăzeci la sută dintre copii au consumat energizante sau băuturi alcoolice, iar unul din zece a fumat sau vapat. Consumul de cafea și alcool crește odată cu vârsta, 64% dintre copiii peste 14 ani consumând cafea în ultima săptămână, iar 27% alcool.

Starea de bine a celor mici

De asemenea, studiul arată că majoritatea copiilor din mediul urban, în general băieții sub 14 ani, se declară fericiți, liniștiți sau energici. În schimb, copiii de peste 14 ani, fetele și cei din mediul rural se simt mai des stresați, demoralizați sau deprimați. În general, copiii au acordat o notă medie de 7,44 din 10 la întrebarea cât de fericiți s-au simțit în ultimele două săptămâni.

Contextul familial și social

Majoritatea copiilor locuiesc cu ambii părinți, iar absența unui părinte este asociată cu niveluri mai ridicate de stres și deprimare. Sub 10% dintre copii descriu atmosfera din familie ca fiind neplăcută, iar o atmosferă neplăcută în familie sau la școală este asociată cu niveluri mai ridicate de stres. Numărul de prieteni este pozitiv corelat cu starea de bine, iar lipsa acestora cu niveluri ridicate de stres și deprimare.

Sondajul de opinie a fost realizat online în perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un eșantion de copii cu vârste între 10 și 17 ani, utilizând procedee specifice statisticii descriptive și inferențiale. Aceste rezultate evidențiază nevoia urgentă de intervenție pentru a aborda problemele legate de consumul de substanțe psihoactive și pentru a sprijini starea de bine a copiilor din România”, transmit cei din echipa Organizației „Salvați Copiii”.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE