Lucrarea „Spălătorese”, la Galeria de Artă Maghiară Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 412 Vizualizări

Lucrarea „Spălătorese”, la Galeria de Artă Maghiară

Pinacoteca din Târgu Mureș s-a deschis în 1913, în cadrul Palatului Culturii, odată cu inaugurarea acestuia. Dintre cele 83 de lucrări expuse, 15 au fost achiziționate cu mult discernământ, din bani publici, de către primarul din perioada respectivă, Bernády György (1864–1938).

Printre acestea se află și splendida lucrare, cu titlul „Spălătorese”, aparținând celebrului artist Munkácsy Mihály (1844–1900). Acesta este unul dintre corifeii școlii de artă maghiară modernă, creația sa fiind recunoscută și internațional, consacrându-se, mai ales, prin abordarea scenelor biblice de mari dimensiuni și a scenelor de gen.

Lucrarea „Spălătorese” demonstrează că artistul poate stăpâni, la fel de bine, atât compozițiile de mari dimensiuni cât și pe cele reduse, tabloul de format mic închizând anumite stări sufletești provocate de freamătul materiei vii și de prezența umană în mișcare, conform informațiilor regăsite pe pagina Muzeului Județean Mureș.

Ea narează o secvență din viața de zi cu zi dintr-un sat oarecare, punând accent pe integrarea personajelor în mediul natural ce relevă valențele suculente ale multiplelor nuanțe de verde, puse în straturi suprapuse ce conferă carnalitate.

Acestea primesc accente dramatice prin aplicarea tușelor de brun și chiar negru, comunicând cu replici vioi-complementare de la cele două pete de roșu. Ușoarele atingeri de alb – pânzeturile spălate și limpezite de trudnicia femeilor – ridică cu eleganță subiectul, din banalitate, prin suplețea execuției.

Pictura lui Munkácsy Mihály se găsește la Galeria de Artă Maghiară, Palatul Culturii, Muzeul Județean Mureș

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE