Sondaj. Ce fel de președinte vor românii? Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 548 Vizualizări

Sondaj. Ce fel de președinte vor românii?

De stânga, de dreapta, independent, femeie sau bărbat? Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP la comanda News.ro în ianuarie 2024, peste jumătate dintre români ar prefera un președinte care să fie bărbat, de dreapta și independent politic.

„Astfel, potrivit sondajului, românii preferă fie un președinte cu experiență, fie un președinte mai tânăr, cele două opțiuni fiind susținute în măsură aproape egală de respondenți. Șansele ca România să aibă la Cotroceni o femeie președinte sunt însă destul de reduse, potrivit opțiunii exprimate de participanții la sondajul de opinie”, este precizat în articolul despre sondaj publicat de monitorulcj.ro/.

Candidat independent

55% dintre respondenți ar alege un candidat independent, iar 36,1% ar prefera un membru al unui partid politic.

„Își exprimă preferința pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Bărbății, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru funcția prezidențială”, conform articolului citat.

De asemenea, 50.4% dintre cei chestionați spun că ar prefera un președinte de dreapta, 20.7% unul de stânga, iar 28.9% nu știu sau nu răspund.

Bărbat sau femeie

53.8% dintre participanții la sondaj ar prefera un președinte care să fie bărbat, iar 31% un președinte femeie. 

Votanții PSD, ai PNL și ai AUR, bărbații, cei cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajații la stat își exprimă preferința pentru un președinte bărbat într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Ar prefera un președinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu vârsta sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi.

Opțiuni pentru liderii partidelor politice

Întrebați care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcția de președinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanții Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta și 4.9% pe Gabriela Firea.

15.1% din votanții PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă,  7.7% pe Emil Boc,  7.7% pe Mircea Geoană,  1.5% pe Ilie Bolojan și 0.4% pe Rareș Bogdan. „56.9% dintre votanții liberali nu știu sau nu pot aprecia”, este menționat în articolul citat.

53.6%% din votanții AUR îl indică spontan pe George Simion, 17.9% pe Diana Șoșoacă și 0.3% pe Claudiu Târziu. 

21.2% din votanții Alianței Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă,  8.2% pe Mircea Geoană,  5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruța Kovesi și 0.2% Eugen Tomac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%, potrivit articolului despre sondaj publicat pe news.ro/.

(sursă imagine: presidency.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE