Cresc problemele legate de urși în județul Mureș. Câți urși au fost lichidați anul acesta Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 995 Vizualizări

Cresc problemele legate de urși în județul Mureș. Câți urși au fost lichidați anul acesta

În județul Mureș, problema urșilor devine tot mai acută. Chiar dacă doar în acest an au fost lichidate patru asemenea exemplare, autoritățile încă se confruntă cu probleme cauzate de omnivorii ce își fac de cap prin orașele și localitățile din județ. Situația a fost adusă în atenția publicului de către autoritățile locale și de mediu, pe fondul unei creșteri alarmante a incidentelor și a plângerilor din partea comunității.

În anul 2024, autoritățile au emis cinci autorizații de mediu pentru recoltarea urșilor periculoși, iar patru dintre aceștia au fost deja împușcați, conform informațiilor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului Mureș. Aceste măsuri au fost luate pentru a gestiona populația de urși și pentru a minimiza riscurile pentru locuitorii județului.

„Îngrijorarea cetățenilor este tot mai evidentă”

Pe lângă urșii împușcați în cadrul autorizațiilor emise, alți patru urși au fost victimele unor accidente rutiere. Incidentele au generat preocupare în rândul localnicilor și au adus în discuție eficiența măsurilor de protecție a animalelor sălbatice.

Îngrijorarea cetățenilor cu privire la pagubele provocate de atacurile urșilor la animalele domestice este tot mai evidentă”, a declarat Cristina Pui, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș pentru Radio Târgu Mureș. Potrivit acesteia, peste 90 de dosare au fost înregistrate la agenție din cauza pagubelor provocate de urși, însă doar aproximativ jumătate din acestea au primit compensații financiare. Valoarea totală a pagubelor înregistrate până în prezent se ridică la aproximativ 520.000 de lei, din care au fost achitate 167.000 de lei.

Problemele nu se opresc la nivel rural. În Târgu Mureș, mai multe mesaje RO Alert au fost emise recent pentru a avertiza comunitatea despre prezența urșilor în municipiu. Un incident notabil a avut loc chiar în Grădina Zoologică locală, unde un urs a pătruns și a omorât o căprioară.

Citește și: VIDEO – Un urs terorizează Grădina Zoologică din Târgu Mureș. A ucis o căprioară

Situația continuă să fie monitorizată de autorități, în timp ce se caută soluții eficiente pentru a gestiona interacțiunile dintre urși și comunitatea umană, într-un efort de a proteja ambele părți implicate.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!