Expoziția “Cutis anserina”, un dialog între artă și inginerie Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 478 Vizualizări

Expoziția “Cutis anserina”, un dialog între artă și inginerie

Expoziția artistului timișorean Ciprian Chirileanu, intitulată „Cutis anserina” și găzduită de Galeria târgumureșeană Camera K’arte, aflată pe strada George Enescu, nr. 2, a oferit celor prezenți, în cadrul vernisajului de vineri, 5 iulie, șansa de a pătrunde în nucleul comuniunii – poate neașteptate – dintre artă și inginerie. Tijele înfipte în săculețe de nisip duc la o ilustrare reducționistă, abstractizată, chiar amenințătoare a fenomenului biologic, prezentându-l ca o experiență general-umană, care, totuși, poate deprinde și momente ale calmului.

Cele două sfere s-au îmbinat armonios spre a „reproduce la scară monumentală un fenomen biologic cu care corpul uman se confruntă frecvent. Cutis anserina, „pielea de găină”, se referă la reacția micro musculaturii subcutanate față de stimuli fizici sau emoționali. Însoțind dermatospasmul – acel semnal mut al trupului – firele de păr devin erecte sub efectul temperaturii scăzute, al fricii sau al emoțiilor. Această reacție fiziologică, aparent banală, transcende simpla biologie, devenind un simbol al fragilității și sensibilității umane, al răspunsului nostru visceral la lumea din jur”, a explicat textul curatorial al Mariei Orosan-Telea.

„Lucrarea în sine și conceptul au pornit de la mine, făcând parte din expoziția grupului avanpost.ro din Timișoara al cărui membru sunt. Aici la Târgu Mureș am extins expoziția apelând la un prieten inginer; doresc să specific acest lucru, deoarece instalațiile care permit această „cutis anserina” – piele de găină -, pornind de la ideea mea, au fost realizate de Ioan Rusan din punct de vedere tehnic. El a asigurat uneltele necesare pentru realizarea tehnică a expoziției – de la imprimantă 3D până la circuite electrice”, a transmis artistul Ciprian Chirileanu. 

„E un proiect pe care l-am tot evoluat – acest lucru mi s-a părut foarte interesant; aceasta este versiunea 2.0, din punctul meu de vedere. Probabil va exista și un 3.0, un 4.0. Depinde de artist. Eu sunt doar un inginer care acceptă provocări tehnice și consider că ingineria este, de fapt, vocea artei – multă artă se face prin inginerie, iar, la rândul ei, ingineria aplică multe concepte din artă. Inițial, mă gândisem să acopăr partea mecanică cu scopul de a se vedea doar esența artistică, dar aici e vorba de o colaborare între cele două domenii”, a declarat ing. Ioan Rusan. 

Expoziția poate fi admirată până miercuri, 31 iulie. 

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE