FOTO/VIDEO: Expoziția Mineralia-Fascinația pietrelor verzi la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 786 Vizualizări

FOTO/VIDEO: Expoziția Mineralia-Fascinația pietrelor verzi la Târgu Mureș

În perioada 5-7 iulie, Secția de Etnografie din Târgu Mureș a devenit centrul de atracție pentru pasionații de pietre prețioase, găzduind expoziția Mineralia. Acest evenimentcunoscut deja în rândul mureșenilor, ce se desfășoară încă din 2008, a evoluat de la o ediție anuală la două și chiar trei ediții pe an, organizate în sezoanele de primăvară, vară și toamnă.

Mineralia nu este doar un târg-expoziție, ci și un eveniment cu o componentă educativă, dedicată în special celor mici. Fiecare ediție este marcată de o tematică distinctă, cu scopul de a stimula curiozitatea și interesul publicului pentru mineralogie. Anul acesta, „vedetele expoziției” sunt pietrele verzi.

„Este vară și ne-am gândit că este o culoare foarte potrivită. Avem aici o mini-expoziție cu pietre verzi care apar într-o varietate mare de nuanțe, dar și într-o varietate mare minarologică. Avem carbonați, silicați, de culoare verde. În general culoarea verde este dată de cupru. Avem foarte multe exponate de piatră brută, piatră prelucrată decorativ, doar șlefuită, care să pună în evidență frumusețea coloristică. Avem și pietre prelucrate în bijuterii sau pietre decorative”, ne-a spus Angela Săplăcan, muzeograf la Centrul de Cercetare al Limesului Roman.

Expoziția oferă vizitatorilor ocazia de a admira o gamă largă de pietre verzi, fiecare cu caracteristicile și frumusețea sa unică. Printre cele mai remarcabile se numără malahit, dioptaz, smarald, jad, crisopraz și aventurin, alături de alte minerale și pietre de colecție. Fiecare dintre aceste pietre are o poveste proprie, reflectând procese geologice ce s-au desfășurat pe parcursul a milioane de ani.

Procesul de prelucrare al pietrelor expuse variază în funcție de duritatea și structura fiecărei pietre. Malahitul, de exemplu, deși este o piatră moale, se prelucrează destul de dificil deoarece este stratificat și poate fi fisurat ușor.

În schimb, pietrele prețioase, cu durități mai mari de 7, necesită tehnici mai complexe de prelucrare și sunt apreciate pentru transparența lor. Cu cât un cristal este mai transparent sau conține incluziuni de un anumit tip care să-i sporească valoarea, cu atât piatra este mai scumpă.

Expoziția Mineralia din Târgu Mureș nu se limitează doar la pietre prețioase internaționale. Vizitatorii pot descoperi și pietre din România, cum ar fi jaspurile și silicații, predominând nuanțele de verde. Deși aceste pietre nu sunt cele mai prețioase sau spectaculoase, ele au o valoare specială prin prisma provenienței lor locale și a istoriei geologice pe care o reflectă.

Mineralia reprezintă astfel o ocazie unică de a explora diversitatea mineralogică a lumii și de a înțelege mai bine procesele naturale care duc la formarea acestor comori ale naturii.

Text: Diana CĂRBUREAN

Foto/Video: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE