Calendar ortodox- 8 iulie: Sf. Mare Mc. Procopie şi mama sa, Sf. Mc. Teodosia; Sf. Mc. Epictet preotul şi Astion monahul Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 290 Vizualizări

Calendar ortodox- 8 iulie: Sf. Mare Mc. Procopie şi mama sa, Sf. Mc. Teodosia; Sf. Mc. Epictet preotul şi Astion monahul

Astăzi, 8 iulie, calendarul ortodox îi sărbătorește pe Sf. Mare Mc. Procopie și mama Sa, Sf. Mc. Teodosia, Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul, a căror sfințenie survine din devoțiunea acestora față de credința în Dumnezeu. Ei sunt exemple de curaj și de jertfă în numele adevăratei credințe, fiind uciși, la porunca păgânilor, pentru că au rămas loiali lui Dumnezeu și pentru că au propovăduit dogmele creștinătății.

Sf. Mare Mc. Procopie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și a fost crescut de mama sa, Teodosia, necredincioasă de fel, în tradiția păgână. Datorită credinței sale neclintite divinitatea i-a vorbit, spunându-i: „Eu sunt Hristos cel răstignit, Fiul lui Dumnezeu” și arătându-i-se sub forma unei cruci de cristal. De atunci, Neania, care era numele Sfântului înainte de botez, a devenit un promotor al creștinătății. El a convins-o chiar și pe mama sa de existența dumnezeiască, dar a fost ucis, tâindu-i-se capul, la porunca păgânilor pentru că nu arăta supunere idolilor.

Credincioșii care vor să se roage Sfântului o pot face rostind Troparul—glasul 8: „Nu de la oameni, ci de la Dumnezeu primind chemare, sfinte, ai lăsat credinţa părintească cea rea şi slujbele cele orânduite; şi râvnind după Hristos, ca un al doilea Pavel, ai suferit multe osteneli şi răni. Şi primind acum cununa cea făgăduită, Mare Mucenice Procopie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.

Preotul Epictet, de asemenea viețuitor în timpul împărăției lui Dioclețian, este recunoscut pentru minunile pe care le-a făcut prin credința sa: a tămăduit o fată paralizată, a curățit sufletul unui băiat îndrăcit, a vindecat o femeie de la orbire, a vindecat un băiat surdo-mut și paralitic și multe altele. Prin predica și exemplul său de viață, a reușit să convertească multe suflete la creștinism, printre care chiar și pe Sfântul Astion, un tânăr nobil, bogat, căruia Sf. Epictet i-a arătat că nu banii sunt adevărata avuție, ci credința cea adevărată. Astion a devenit monah și a urmat calea ascetică sub îndrumarea lui Epictet. Viețile lor spirituale exemplare au atras mânia autorităților păgâne, care i-au arestat și supus la torturi pentru a-i determina să renunțe la credința lor. Aceștia au rămas, însă, neclintiți în credința lor. În cele din urmă, au fost decapitați, primind cununa muceniciei. Martiriul lor a avut loc în orașul Halmyris, care se află pe teritoriul actual al județului Tulcea.

Abia în anul 2001, la  la praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august) au fost identificate moaştele Sfinţilor în cripta de sub altarul bisericii ruinate din cetatea Halmyris. Sfintele moaşte se află la Mănăstirea Halmyris, din eparhia Tulcii, fiind purtate în procesiune în fiecare an la ziua pomenirii lor, 8 iulie.

Cei care doresc să se roage Sfținților Epictet și Astion, o pot face rostind următorul tropar: “Pe cei de o cinste cu Ermolae şi cu Pantelimon, pe Epictet – preotul cel înţelept şi pe Astion – ucenicul cel mult râvnilor, veniţi toţi credincioşii să-i lăudăm, pe mucenicii lui Hristos şi podoaba Dobrogei, zicând: bucuraţi-vă, cei ce de-a pururi mijlociţi pentru sufletele noastre”.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: basilica.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!