Descoperire istorică în Pădurea Basa din Balda Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 712 Vizualizări

Descoperire istorică în Pădurea Basa din Balda

Un pasionat amator de arheologie a realizat o descoperire excepțională în Pădurea Basa din localitatea Balda, județul Mureș. Acesta a găsit un vârf de lance și o bucată de fibulă romană, artefacte ce par să dateze din perioada dacică. Aceste descoperiri fascinante nu doar că scot la lumină o parte necunoscută din istoria regiunii noastre, dar și confirmă vechimea impresionantă și bogăția culturală a acestei zone.

Această descoperire extraordinară reprezintă o verigă importantă ce ne conectează direct cu trecutul strămoșilor noștri, oferind dovezi tangibile ale prezenței și activităților umane din epoca dacică.

 În conformitate cu legislația în vigoare, artefactele au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Mureș, pentru a fi evaluate și conservate corespunzător. Primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan, a transmis această informație printr-o postare pe pagina sa de Facebook, subliniind importanța acestei descoperiri pentru patrimoniul cultural local.

Ce sunt de fapt aceste obiecte?

Potrivit historia.ro, fibulele de tip Jezerine erau obiecte de origine romană, având rădăcini în tradițiile artizanale celtice. Acestea sunt întâlnite în principal în zonele Imperiului Roman ce se întind de la actuala Catalonia până în Italia, fiind de asemenea numeroase în regiunea estică alpină și în partea vestică a Peninsulei Balcanice, unde ar fi putut fi fabricate.

O concentrație remarcabilă de fibule de acest tip a fost descoperită la nord de Munții Carpați, în special în sud-estul regiunii baltice. În teritoriile locuite de geți și daci, aceste fibule sunt foarte rare și au fost găsite doar la sud de Carpați, motiv pentru care sunt considerate importuri asociate cu prezența romană la Dunăre, explică dr. Sorin Cleșiu, arheolog la Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București, într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche.

În schimb, lăncile sunt vechi arme de atac, formate dintr-o vergea lungă de lemn prevăzută cu un vârf metalic ascuțit.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!