FOTO – Ediția a 29-a a Festivalului Sighișoara Medievală, o adevărată incursiune în istorie Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 747 Vizualizări

FOTO – Ediția a 29-a a Festivalului Sighișoara Medievală, o adevărată incursiune în istorie

În perioada 26-28 iulie 2024, Sighișoara va găzdui cea de-a 29-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Evenimentul se va desfășura în preajma aniversării a 172 de ani de la ultima călătorie a împăratului Franz Josef în acest oraș, marcând astfel o întoarcere simbolică în timp.

Istorie și tradiție în Sighișoara

Festivalul Sighișoara Medievală oferă vizitatorilor o oportunitate unică de a intra în contact cu istoria bogată a orașului. Sighișoara, un loc încărcat de povești, a fost de-a lungul secolelor un punct de interes pentru principii, domnitorii și împărații Imperiului Habsburgic. Cu toate acestea, orașul a fost marcat de două evenimente majore: marele incendiu din 1676 și epidemia de ciumă din 1709, care i-au frânat dezvoltarea rapidă de până atunci.

Vizite imperiale memorabile

În decursul secolelor XVIII-XIX, deşi au fost mai multe vizite imperiale în Transilvania, Sighişoara a fost ocolită de suveranii habsburgi. Acest lucru atestă faptul că după marele incendiu din 1676 şi epidemia de ciumă din 1709, oraşul nostru suferă atât din punct de vedere demografic, cât şi economic, dintr-un oraş exponenţial în evul mediu transilvan devenind un orăşel de provincie”, a declarat, pentru agerpres.ro, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara a mai evidențiat în studiul său, „Vizite imperiale la Sighișoara”, importanța acestor vizite în întărirea legăturii dintre monarh și supuși. Prezența împăratului și actele sale contribuiau la întărirea mitului „bunului monarh”, un concept esențial pentru coeziunea statală a Imperiului Habsburgic, potrivit Agerpres.

Iosif al II-lea a vizitat Sighișoara în 1 iunie 1773, venind de la Rupea și oprindu-se pentru scurt timp în oraș. Jurnalul său detaliază traseul și impresiile sale despre Sighișoara și împrejurimile sale.

În vara anului 1852, împăratul Franz Josef a vizitat Sighișoara, sosind de la Viena la Pesta cu vaporul. A fost întâmpinat cu fast de mii de oameni, autoritățile militare și civile, și a fost implicat în ceremonii de punere a pietrei de temelie pentru un monument dedicat generalului rus Scariatin.

Monumentul „La leu”

Monumentul funerar cunoscut sub numele de „La leu” a fost dedicat generalului rus Grigori Yakovlevici Skariatin, căzut în bătălia de la Albești din 1849. Piatra de temelie a fost pusă de împăratul Franz Josef, iar monumentul a fost relocat recent în parcul din apropierea Catedralei Ortodoxe din Sighișoara, datorită construcțiilor din zonă.

A fost ridicat iniţial pe locul în care în 31 iulie 1849 a murit generalul Skariatin. Armata rusă se afla în acea zonă şi se pare că la începutul confruntării militare între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă a fost atacat comandamentul armatei ţariste, iar generalul Scariatin a fost lovit de un obuz şi a murit. A fost îngropat în curtea bisericii ortodoxe din cartierul Corneşti, iar ulterior familia l-a luat şi l-a dus în Rusia. Monumentul reprezintă lupta dusă între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă. În 1849, armata ţaristă a venit în sprijinul armatei austriece, pe baza unui tratat din 1815, de la aşa-numitul Congres de la Viena, în care exista o asistenţă mutuală între marile puteri, mă refer la Austria, la Rusia şi Anglia în cazul atacului unui stat terţ. Pe baza acestui tratat, armata ţaristă a intrat în Transilvania dinspre Moldova şi dinspre Ţara Românească, iar în 31 iulie 1849, la Albeşti a avut loc această bătălie în care au murit generalul Scariatin, iar din partea maghiară a fost văzut pentru ultima dată poetul Petofi Sandor”, a explicat Nicolae Teşculă.

Monumentul funerar cunoscut sub numele de „La leu”, dedicat generalului rus Grigori Yakovlevici Skariatin

Festivalul Sighișoara Medievală 2024

Festivalul Sighișoara Medievală 2024 va oferi vizitatorilor posibilitatea de a explora și de a celebra această bogată istorie. Programul festivalului include parade, spectacole medievale, târguri de meșteșugari și multe alte activități care vor aduce la viață atmosfera medievală a orașului.

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – Magnolia Central Apartment/Andinio Travel/Scatto Europe/Lateo Sigisoara & Dorina MATIȘ (Agerpres)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE