Proiectul centralei de la Iernut, pregătit pentru lansare în decembrie. Progresele energetice,  anunțate de ministrul Energiei Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 847 Vizualizări

Proiectul centralei de la Iernut, pregătit pentru lansare în decembrie. Progresele energetice,  anunțate de ministrul Energiei

Proiectul centralei pe gaz de la Iernut ar putea fi funcțional în luna decembrie a acestui an, a anunțat miercuri, 17 iulie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o întâlnire cu producătorii de energie. Acesta a subliniat că centrala, cu o putere instalată de peste 400 MW, este unul dintre cele mai așteptate și importante proiecte energetice.

Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au șanse să fie puse în funcțiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important și cel mai așteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări. Avem șanse să îl punem în funcțiune în luna decembrie anul acesta”, a declarat Burduja.

În cadrul întâlnirii cu producătorii de energie, Burduja a subliniat importanța investițiilor în zona de stocare și a menționat că Ministerul Energiei pune la dispoziție fonduri nerambursabile pentru aceste proiecte. „În acest fel încercăm să calmăm și piețele. În același timp, fac un apel pentru investiții în zona de stocare, pentru că noi, la Ministerul Energiei, ne facem treaba și punem la dispoziție bani nerambursabili. Am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a precizat ministrul.

Echipamente vechi, puse în funcțiune pentru a crește producția de energie electrică

În ultimele zile, pentru a crește producția de energie electrică, au fost puse în funcțiune echipamente și instalații vechi de zeci de ani. Ministrul a mulțumit echipelor implicate în aceste eforturi. „Vreau să le mulțumesc în mod special tuturor celor care zilele trecute au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații de acum zeci de ani pentru a putea să mai strângem zeci de MW, sute de MW”, a spus Sebastian Burduja, subliniind contribuția Complexului Energetic Oltenia și a altor centrale.

În cazul unor necesități de urgență, Burduja a menționat posibilitatea utilizării unor grupuri suplimentare, cum ar fi cele de la Electrocentrale Craiova, deși acestea se confruntă cu lipsa personalului specializat. „De exemplu, la Electrocentrale Craiova sunt două grupuri, ambele la fel de vechi, și au semnalat, pe bună dreptate, problema personalului, personal specializat care să opereze aceste grupuri în camera de comandă”, a explicat el.

„Nu alarmați românii, pentru că nu sunt motive de panică”

Ministrul Energiei a reiterat că nu există motive de panică privind penele de curent generalizate și a făcut un apel la responsabilitate în comunicarea publică. „Fac un apel către toți cei din spațiul public să aibă un simț de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a afirmat politicianul, menționând că operatorii de distribuție intervin prompt în cazul avariilor locale și că spitalele trebuie să aibă generatoare de rezervă conforme cu legislația, potrivit agerpres.ro.

Ministrul Energiei a subliniat importanța investițiilor și a gestionării eficiente a resurselor energetice pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic național în perioadele de vârf de consum.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Sebastian Burduja

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!