Recomandările specialiștilor pentru alăptare- fundamentul sănătății nou-născutului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1095 Vizualizări

Recomandările specialiștilor pentru alăptare- fundamentul sănătății nou-născutului

Anual, prima săptămână din luna august este recunoscută internațional drept Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, eveniment de amploare mondială prin intermediul căruia numeroase instituții cu rol în asigurarea sănătății la nivel local, național și internațional urmăresc promovarea alăptării ca modalitate esențială de a investi în sănătatea mamei și copilului.

Importanța alăptării

Alăptarea rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a menține și a asigura sănătatea copiilor după naștere, întrucât laptele matern furnizează toată energia și nutrienții necesari în primele șase luni de viață, acoperind mai mult de jumătate din necesarul nutrițional în primul an și aproximativ o treime în al doilea an de viață. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari, deoarece conține anticorpi care contribuie la întărirea sistemului imunitar al bebelușilor și este, totodată, un aliment sigur și curat. Conform recomandărilor specialiștilor în domeniul lactației, este deosebit de important ca hrănirea exclusiv la sân a copilului să se efectueze până la împlinirea vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, studiile internaționale arată că mai puțin de jumătate dintre copii sunt hrăniți astfel. Totodată, Institutului Național de Sănătate Publică a arătat, într-un studiu oficial, faptul că anual 2,7 milioane de copii își pierd viața din cauza subnutriției, aceasta constituind 45% din totalul deceselor copiilor în întreaga lume.

Recomandări pentru alăptare

Referitor la alăptarea corespunzătoare a nou-născutului de către mămică, Teodora Toncu, moașă principală licențiată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a oferit următoarele recomandări: „Recomand alimentația exclusiv la sân în primele 6 luni după naștere. E foarte importantă prima masă la sân, e foarte important ca după naștere, acolo unde mama este în regulă, unde copilul s-a adaptat bine după naștere, să fie pus cât mai repede la sân. Noi, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș chiar promovăm așa-zisa oră magică, adică dacă totul este în regulă, nou-născutul să fie pus pe burtica mamei. Chiar se întâmplă un fenomen minunat și emoționant- nou-născutul parcă se târăște spre sânul mamei și asta ajută foarte mult la crearea acelei  legături emoționale puternice între mamă și nou-născut. Mămicile pot să consume orice, ce nu le face rău lor. Desigur, nu alimente care produc flatulență mamei, nu alimente condimentate. Tot ce se recomandă ca alimentație pe perioada sarcinii, poate fi consumat și în perioada alăptării. Se recomandă ca, mai ales, în primele luni de viață, să se efectueze alimentația la cerere. În multe situații alăptarea nu este un lucru ușor, proaspetele mămici au nevoie de sprijin, mai ales emoțional, din partea personalului medical în primele zile după naștere și ulterior din partea familiei și a comunității. Cu răbdare și perseverență totul este posibil. Mamele trebuie să fie conștiente că există persoane specializate la care pot apela când grijile le copleșesc”.

De asemenea, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică au publicat, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alimentației  la Sân, un set de recomandări privind alăptarea corespunzătoare. Potrivit acestora, alăptarea trebuie inițiată în decurs de o oră de la naștere, iar sugarii trebuie hrăniți la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte. Totodată, de la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi sau mai mult.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!