Seceta extremă lovește din plin agricultura din județul Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

Seceta extremă lovește din plin agricultura din județul Mureș

Acest an agricol se conturează a fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, cu secetă pedologică extremă afectând o mare parte din țară și, implicit, județul Mureș. Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat pentru agerpres că, în prezent, culturile prășitoare sunt cele mai afectate de lipsa precipitațiilor.

Avem secetă pedologică extremă în bună parte din țară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul și floarea soarelui”, a explicat Elena Mateescu.

Un an agricol marcat de precipitații deficitare

Din cele aproape 11 luni ale anului agricol curent, început la 1 septembrie 2023 și terminându-se la 31 august 2024, șapte luni au fost caracterizate de precipitații deficitare. „Trei luni la rând, din mai, iunie și iulie, vorbim în medie de cantități sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoși ani agricoli, în special pentru culturile prășitoare”, a precizat directorul ANM.

Stres termic și impact asupra agriculturii

Specialiștii ANM publică frecvent prognoze agrometeorologice și analizează intensitatea stresului termic pentru agricultură, unde pragul de arșită este de 32 de grade Celsius. „În condițiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a mai adăugat aceasta.

Conform prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 27 iulie – 2 august, conținutul de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crișanei și a Banatului, izolat centrul și sudul Transilvaniei. În anumite zone agricole din Transilvania, local în vestul, nordul, nord-vestul și centrul Moldovei, sudul Crișanei și izolat în nord-estul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Efectele secetei asupra culturilor

În aceste condiții, procesele de creștere, coacere și maturare, atât la culturile prășitoare, cât și la speciile pomi-viticole, se vor desfășura cu dificultate, îndeosebi în sudul, sud-estul și estul țării. „Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu menținerea deficitelor de umiditate în sol, la culturile de porumb și floarea-soarelui în regim neirigat se va înregistra fenomenul de îngălbenire și/sau uscare prematură a aparatului foliar, precum și subdimensionarea elementelor de rod (boabe șiștave, semințe seci, știuleți și capitule incomplet formate etc.)”, se arată în prognoza ANM.

Prognoza meteorologică

În intervalul menționat, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 și 31 de grade Celsius, cu abateri termice pozitive între 1 și 6 grade Celsius în toate regiunile. Temperatura maximă a aerului va varia între 23 și 38 de grade Celsius, iar cea minimă între 10 și 24 de grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, se așteaptă ploi sub formă de aversă și torențiale, însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie pe suprafețe agricole extinse, iar local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate, precizează specialiștii ANM.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!