- redactia
- 0 comentarii
- 1580 Vizualizări
Dascălul mureșean Gabriel Codruț Morariu, discurs memorabil la Gala ”Liga Profesorilor Excepționali”
3 august 2024Profesorul pentru învățământ primar Gabriel Codruț Morariu, cadru didactic în cadrul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, a fost răsplătit cu o Diplomă de Excelență în cadrul Galei ”Liga Profesorilor Excepționali”, eveniment organizat în urmă cu câteva zile de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, pe scena Teatrului ”Metropolis” din București.
20 de finaliști
Unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul educațional din România a celebrat excelența în educație și a reunit, potrivit organizatorilor, ”profesorii care dau valoare educației din România și au inovat sistemul de învățământ.”
Cei 20 de finaliști ai campaniei naționale ”Liga Profesorilor Excepționali” au fost selectați de către o comisie de evaluare alcătuită din experți în educație și jurnaliști care promovează educația de calitate, iar clasamentul final a fost stabilit prin votul publicului, pe primele trei locuri clasându-se Ionica Nedelcu, Nelu Avram și Daniela Ceredeev.
”Câștigătorul locului I a primit o bursă de merit în valoare de 30.000 de lei și o tabără educațională în vara anului 2024, finaliștii de pe locul II și III o bursă în valoare de 20.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, și câte o tabletă Samsung. Toți ceilalți finaliști au primit materiale educaționale, reader Kindle și enciclopedii, oferite de partenerii campaniei „Liga Profesorilor Excepționali” – Editura Fischer International și Editura Litera”, au menționat organizatorii galei.
”Inovația în educație transformă vieți”
Codruț Gabriel Morariu are o vechime de 27 de ani învățământ, iar motto-ul său este ”Inovația în educație transformă vieți și deschide drumuri noi către succes.”
”Codruț Gabriel Morariu este un profesor recunoscut pentru abordările sale creative în educație. A obținut finanțări pentru dotarea claselor primare cu echipamente digitale și a promovat utilizarea platformelor educaționale, facilitând tranziția la învățământul online. Pentru atragerea copiilor în activitățile sportive, a colaborat cu Federația Română de Fotbal, organizând ateliere de bună practică. Anul acesta, a obținut două finanțări de 300.000 lei fiecare pentru proiectele de bugetare participativă „Curți prietenoase cu natura” și „Aleea Sănătății”, menite să îmbunătățească condițiile pentru activitățile sportive și recreative outdoor, promovând un stil de viață sănătos. Activitățile de consolidare a grupurilor de copii includ excursii, drumeții și tabere, menite să lărgească aria de experiențe și să consolideze relațiile interpersonale. Profesorul este un susținător activ al incluziunii, asigurând accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate și cu cerințe educaționale speciale. S-a remarcat prin utilizarea aplicațiilor moderne în procesul didactic, fiind cooptat în corpul experților în Resurse Educaționale Deschise Digitale. De asemenea, a derulat activități de mentorat în proiectul transnațional „Educație online fără hotare” și a fost formator în cadrul programului „Resurse educaționale digitale: Realizare, utilizare, evaluare”, se menționează în descrierea profesorului de la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.
Discurs memorabil
Totodată, vă prezentăm, în rândurile de mai jos, și discursul integral susținut de profesorul pentru învățământ primar Gabriel Codruț Morariu pe scena galei.
”Bună seara.
Privesc în spatele nostru și citesc pe ecran:
Liga Profesorilor Excepționali. Iscoditor fiind, am căutat în dicționar, iar pentru cuvântul ”Excepțional” prima definiție menționează: care constituie o excepție.
Am stat atunci și mi-am fixat un gând îndreptat către viitor: ca noi, cei prezenți aici, să nu mai reprezentăm excepția, și să devenim normalitatea din domeniul educației. Îndrept aprecierile mele spre colegii finaliști, fiecare reprezentând adevărate povești de dezvoltare profesională și implicare socială.
Și, pentru că în mijlocul preocupărilor noastre se află copilul, o să vă spun o poveste. Însă, nu una obișnuită, care ne-ar face să adormim, ci una care ne va trezi, deschizându-ne cel puțin ochii sufletului.
Unei flori îi este dat să parfumeze împrejurimile, să bucure privirile și să îndulcească cu nectarul ei gustul celor ce o înconjoară. Prin acestea, floarea este bucuroasă.
Unei păsări îi este destinat să încânte auditoriul cu triluri armonioase, gâdilind plăcut auzul celor care doresc să o cunoască, făcând să vibreze corzile sufletului celor deschiși să îi primească simfonia. Astfel, pasărea este veselă.
Unui arbore îi este menit să hrănească floarea din seva lui, dându-i strălucire și sporindu-i parfumul.
Tot arborele se dăruiește pe sine pentru a oferi ocrotire păsării, făcându-și ramurile adăpost și oferindu-i spre adăpare boabe de rouă sau stropi de ploaie picurați de pe frunzele-i fragede. În acest spațiu generos pasărea deprinde primele învățături necesare pe calea ce o are de urmat.
Iar acum arborele este încrezător.
Vine o vreme când florile se pârguiesc, devenind fructe, păsările se înalță spre văzduh, urmându-și zborul către tot mai înalt.
Ai putea crede că arborele se întristează… Nu, doar atunci arborele se simte împlinit.
Ei, copiii cu care lucrăm sunt florile ce ne înmiresmează clipele, sunt păsările care ne încântă sufletele cu triluri armonioase.
Noi, ca și arborele, le oferim ocrotire și spațiul deprinderii primelor taine ale învățăturii.
Când vine timpul să își ia zborul spre alt orizont, avem încredere că ne vor împlini și pe noi, prin împlinirea viselor și visurilor lor.
Sunt sigur că nu vor uita rădăcinile de unde a pornit visul nostru comun de a face lumea aceasta mai bună. Astăzi, mai bună decât iari, iar mâine mai bună decât azi.
Acolo unde este ură s-aducem iubire,
Acolo unde este ofensă s-aducen iertare,
Acolo unde este dezbinare s-aducem unire,
Acolo unde este greșeală s-aducem adevăr,
Acolo unde este neîncredere s-aducem credință,
Acolo unde este disperare s-aducem speranță,
Acolo unde este întuneric s-aducem lumina Ta,
Acolo unde este tristețe s-aducem bucurie.
Vă mulțumesc pentru fiecare clipă pe care ne-ați oferit-o, pentru fiecare moment pe care l-ați transformat în amintiri de suflet.”
Alex TOTH
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu