- redactia
- 0 comentarii
- 2390 Vizualizări
INTERVIU cu Patricia Cătană, șefă de promoție a specializării de Drept din cadrul UMFST Târgu Mureș
3 august 2024Patricia Cătană este șefa de promoție a Facultății de Economie și Drept, specializarea de Drept din cadrul Universității de Medicină, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Absolventă a Colegiului Național „Unirea” Târgu Mureș la profilul de științe sociale intensiv engleză, Patricia este pasionată de drumeții, fitness și îngrijirea animalelor, având o pisică acasă. Alegerea de a studia Dreptul a fost influențată de pasiunea sa pentru istorie și dorința de a avea multiple oportunități profesionale. Ea consideră că organizarea eficientă și pasiunea pentru ceea ce studiază sunt esențiale pentru a face față sesiunilor dificile. În ciuda provocărilor pandemiei, Patricia a reușit să îmbine viața personală cu cea academică și a beneficiat de experiențe valoroase, inclusiv un semestru Erasmus în Spania. În viitor, își dorește să urmeze o carieră în domeniul juridic, fiind pregătită să dea examenele de admitere pentru Barou și Institutul Național de Magistratură.
Reporter: Spune-ne câteva lucruri despre tine.
Patricia Cătană: Sunt absolventă în anul patru al Universității de Medicină, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, am absolvit înainte Colegiul Național „Unirea” la un profil de științe sociale intensiv engleză. Îmi place să merg în drumeții, sunt amatoare de drumeții, îmi place foarte mult în natură, în timpul liber mai fac sală, îmi plac pisicile și în general animăluțele și să am grijă de ele, am și o pisică acasă.
Rep.: De ce ai ales să studiezi la Facultatea de Economie și Drept?
P.C.: În primul rând, profilul de la liceu, era un profil umanist, deci, știam că o să merg pe o specializare umanistă și atunci când am terminat liceul oscilam între Facultatea de Drept și Facultatea de Istorie pentru că eu am avut și pasiune pentru istorie, mi-a plăcut foarte mult, doar că mi s-a părut că Dreptul îmi deschide mult mai multe uși pentru că îmbină și istoria. Chiar am avut materii la facultate care aveau legătură cu istoria, istoria dreptului am făcut. După ai mai multe posibilități sunt foarte multe profesii care ți se deschid, de aceea am ales Dreptul și mi se pare chiar foarte interesant, am văzut și eu toate filmele astea cu criminaliști, polițiști cu judecători, procurori.
Rep.: Și crezi că ți se potrivește?
P.C.: Pe parcurs am ajuns să cred că mi se potrivește, la început nu eram sigură, dar am ajuns să realizez să cred că mi se potrivește pentru că se pliază cel mai bine pe abilitățile pe care eu le am.
„Sesiunile sunt provocare pentru fiecare student, cu toții ne confruntăm cu ele”
Rep.: Există anumite metode de învățare care te-au ajutat în special pentru a face față în sesiuni?
P.C.: Sesiunile sunt provocare pentru fiecare student, cu toții ne confruntăm cu ele, indiferent de note, cât de mult ne pregătim, toată lumea are stresul cu sesiunea. Nu cred că există niște scurtături sau anumite chestii pe care poți să le faci neapărat, eu tot timpul am fost pe principiul că știu că trebuie să învăț. E vorba de ore de studiu, de stat la sala de lectură sau acasă la birou pentru a te putea concentra pe materia respectivă și cred că trebuie și să îți placă, pentru că dacă nu sesiunea o să se simtă cu atât mai rău cu cât înveți niște lucruri cu care tu nu ai nicio legătură, cu care nu te identifici. E important să încerci să înțelegi cât mai multe chestiile pe care le citești, nu doar să faci să trec peste examenul ăsta, deși așa e că la un moment dat atât de mult ai de învățat și ajungi să te gândești că vreau doar să trec de examenul ăsta și nu mai fac nimic, dar trebuie să te ocupi din timp. Și pe mine m-a surprins prima sesiune pentru că nu eram obișnuită cu așa volum mare de învățare în timp așa scurt. În timp am învățat să îmi gestionez timpul, să pot să-mi împart, să mă apuc mai din timp și ajungi ca în ultimul an să nu mai simți presiune atât de mare ca la început.
Rep.: Astfel, prin organizare ai reușit să îmbini viața personală cu cea academică?
P.C.: Da, cu siguranță trebuie să ai și viață personală, nu poți să te focusezi doar pe notele din facultate sau pe taskurile pe care ți le dau profesorii, trebuie să faci tot felul de activități și ca să poți să te conectezi cu colegii. Pentru noi a fost puțin mai greu pentru că am început în pandemie facultatea, primii doi anii nici nu ne-am văzut cu colegii, am început să ne vedem abia la examenele din anul doi pentru că nu aveam voie, nu puteai să te întâlnești și a fost mai greu toată partea asta cu întâlnirea cu toții. Totul a fost online și atunci un pic ni s-a luat din interacțiunea asta pe care trebuie să o ai și cu profesorii și cu colegii, dar am recuperat pe parcurs.
Rep.: Te-ai implicat în activități extracurricule sau în organizații studențești?
P.C.: În organizații studențești nu m-am implicat știu că este ELSA în Târgu Mureș, care e pentru noi stridenții de la drept, dar în primul an era totul online și nu vedeam sensul. În schimb, am aplicat pentru bursa Erasmus și am fost plecată un semestru, în anul doi în Spania, a fost chiar cea mai faină experiență din studenție și chiar recomand oricărui student, de la orice facultate să aplice pentru că așa oportunitate nu ți se dă oricând, una e să mergi în vacanță și alta e să poți să stai să experimentezi cultura și tot ce se întâmplă acolo timp de cinci luni, atât cred că am stat. Știu că e greu și pentru mine a fost greu, nu sunt o persoană extrovertă, sunt chiar introvertă și te gândești că mergi într-o țară străină, cunoști oameni, dar după ce te obișnuiești nu mai voiam să mă întorc acasă și chiar cred că merită.
”Vacanța de vară pentru mine încă nu a început”
Rep.: Ce abilități crezi că sunt esențiale pentru a avea succes în domeniul juridic?
P.C.: Cred că trebuie să ai niște abilități de sinteză a informației pentru că am fost și în sala de judecată, am fost și la ședințe și am văzut tot ce se discută acolo și e multă informație, unele sunt esențiale unele nu, trebuie să faci diferența și să poți să faci o sinteză, să fii foarte selectiv, pentru că dacă nu e prea multă informație și te copleșește. Trebuie să ai empatie față de oameni. Judecătorii și procurorii sunt și ei oameni și am văzut că poți să vorbești cu ei ca de la om la om și nu sunt o entitate așa pusă separat de care nu poți să te atingi, chiar trebuie să ai un pic de empatie și înțelegere față de alți oameni.
Ce planuri ai de viitor, dorești să te angajezi în domeniu?
P.C.: Da, eu aș vrea să încep să lucrez în domeniu, o să încerc acum să dau examenele de admitere, la noi se dă pentru avocați în Barou și pentru judecători sau procurori în Institutul Național de Magistratură, o să încerc la ambele pentru că încă nu sunt sigură că vreau un anumit lucru, vreau să văd unde mă potrivesc, unde intru, să încerc puțin, deocamdată mă pregătesc pentru ele, iar vacanța de vară pentru mine încă nu a început. O să văd mai departe unde mă duce drumul dacă pot să intru în profesie sau să caut altele, sunt multe opțiuni pentru noi.
Rep.: Mult succes!
A consemnat Alisia BALOGH
- Etichete:
- patricia catana umfst mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu