Studiu: Aproape jumătate din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin gestionarea riscurilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 510 Vizualizări

Studiu: Aproape jumătate din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin gestionarea riscurilor

Un nou studiu, realizat de 27 dintre cei mai renumiți experți în domeniul demenței și publicat în revista Lancet, sugerează că aproape jumătate dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite sau întârziate prin gestionarea a 14 factori de risc. Printre aceștia se numără fumatul, consumul excesiv de alcool și depresia.

Potrivit biziday.ro, specialiștii estimează că, până în 2050, numărul global al persoanelor afectate de demență ar putea ajunge la 153 de milioane, de trei ori mai mult decât în prezent. Această explozie a cazurilor ar putea pune presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și asistență socială, având în vedere că, anual, costurile globale legate de demență depășesc un miliard de dolari.

Studiul a identificat factori de risc precum educația scăzută, pierderea auzului, hipertensiunea arterială, obezitatea, inactivitatea fizică, diabetul, leziunile cerebrale traumatice, poluarea aerului și izolarea socială. În plus, raportul adaugă doi factori noi care contribuie la 9% din cazurile de demență: nivelul ridicat de colesterol „rău” după 40 de ani și pierderea vederii netratată în vârste înaintate.

Deși demența este adesea asociată cu afecțiuni precum Alzheimer, care deteriorează celulele nervoase și provoacă pierderi de memorie și confuzie, experții subliniază că aceasta nu este o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire. Prin abordarea acestor factori de risc, care pot apărea pe parcursul întregii vieți, există posibilitatea de a preveni sau întârzia 45% din cazurile de demență.

„Mulți oameni din întreaga lume cred că demența este inevitabilă, dar nu este așa. Raportul nostru concluzionează că puteți crește foarte mult șansele de a nu dezvolta demență sau de a întârzia apariția acesteia. De asemenea, este important să subliniem că, deși acum avem dovezi mai solide că expunerea mai îndelungată la risc are un efect mai mare, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a lua măsuri”, a declarat autorul principal al cercetării, profesorul Gill Livingston, pentru The Guardian.

(D.C.)

Sursa informațiilor: The uardian, BBC și biziday.ro

Sursa foto: biziday.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!