- redactia
- 0 comentarii
- 544 Vizualizări
6 August. Schimbarea la față (Probejenia)
6 august 2024Sărbătoarea Schimbarea la față are semnificația transfigurării naturii umane a lui Hristos, trecerea ei în strălucirea ființei aptă pentru veșnicie. Acest praznic împărătesc este introdus în cultul creștin în prima jumătatea a secolului al V-lea.
( Mt. 17, 4) ”Înainte de Patimile Sale, Iisus le spuse ucenicilor săi că va veni timpul când el va trebui să moară la Ierusalim. Ucenicii lui, care năzuiau să-l proclame împărat și nu se puteau împăca cu gândul acesta, s-au întristat. Dorind să-i întărească, Iisus luă cu el pe ucenicii săi, Petru, Iacob și Ioan și îi duse pe Muntele Taborului. Acolo, pe când se ruga, sub privirile uimite ale ucenicilor, înfățișarea lui Iisus se schimbă deodată;fața îi străluci ca soarele iar hainele îi deveniseră albe ca lumina;lângă el apăru în toată slava Moise și Ilie.
(Mt. 15,5) Petru, văzând atâta lumină, spuse: ,,Doamne, ce ar fi să rămânem aici și să construim trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise și una pentru Ilie”. Dar un nor luminos îi acoperi și din el se auzi o voce: ,,Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care mi-am pus toată dragostea Mea, de El să ascultați.”
Potrivit reprezentanților muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin, Schimbarea la față, în calendarul popular, este cunoscută și sub numele de Probejenia și marca hotarul între vară și toamnă.
„Acum începe călătoria berzelor și a altor păsări migratoare. De acum începe să îngălbeneească frunza în pădure, iarba încetează să mai crească, apele se răcesc și sunt spurcate de cerbi, șerpi și alte viețuitoare (șopârle, insecte) care se retrag pentru iernat în ascunzișuri. Din această zi, omului îi este interzis să se mai scalde în apa râului și să omoare șarpele care îi iese în cale. Este dezlegare la pește.În această zi sunt recoltate multe plante și fructe pentru tămăduirea bolilor: leușteanul, florile de mușețel, alunele. Pe cei care-i doare capul în această zi, se spune că o să-i doară un an de zile. Din pârga strugurilor se duceau prinoase la biserică și tot acum se facea pomană de struguri, faguri de albine și must. De la obiceiul de a gusta ritualic struguri și alte poame, la Schimbarea la față, luna august a primit numele de Gustar”, afirmă Roxana Maria Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin.
Foto: Icoană pe sticlă reprezentând Schimbarea la Față, din colecțiile Muzeului Etnografic Anton Badea” Reghin
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu