Lucrări ample la Turnul cu Ceas din Sighișoara Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 505 Vizualizări

Lucrări ample la Turnul cu Ceas din Sighișoara

Primarul municipiului Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, a anunțat luni că acoperișul Turnului cu Ceas, simbolul Cetății Medievale, va fi înlocuit integral. Decizia a fost luată după ce s-a constatat, în timpul unor lucrări de consolidare, că țigla specială și învelitoarea de tablă sunt foarte deteriorate.

Așteptăm țigla care trebuia să vină mai de demult, din păcate anumite lucruri nu au depins în totalitate de noi. Dacă ținea strict de mine, astăzi lucrările erau încheiate. În Turnul cu Ceas muzeul se poate vizita, dar avem o parte care e pusă în siguranță (balconul, n.r.). În următoarea etapă vom intra și cu o reparație capitală și cu înlocuirea tuturor țiglelor de pe acoperiș pentru a reface modelul vechi. Având în vedere că toată țigla a fost făcută manual, a durat puțin mai mult, dar sunt convins că în următoarea perioadă totul va fi așa cum ne-am propus. Vom ajunge și la bila de pe acoperiș, unele lucruri merg un pic mai încet decât îmi doresc eu, pentru că trebuie să înlocuim și toată tabla care este pe turn. În expertiză părea că este mai bine conservată, dar în momentul în care am început lucrările ne-am dat seama că de fapt trebuie să o înlocuim cu totul”, a declarat presei primarul Ioan Iulian Sîrbu, potrivit agerpres.ro.

Istoria și importanța Turnului cu Ceas

Turnul cu Ceas, construit în secolul al XIV-lea, este un simbol al Cetății Medievale și principalul obiectiv turistic al orașului Sighișoara. Cu o înălțime de 64 de metri, acoperișul său este mai înalt decât turnul propriu-zis. Deasupra bilei aurite, care adăpostește o legendă fascinantă, se află un cocoș cu rol de giruetă astronomică. Acesta își schimbă poziția în funcție de vreme: când este îndreptat spre orașul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Turnul a fost reparat ultima dată în 1894, după lucrări anterioare în 1678 și 1788. Anul trecut, au început lucrările ample pentru înlocuirea tuturor grinzilor care susțineau acoperișul, multe dintre ele fiind putrezite.

Lucrările de restaurare a acoperișului

Primarul Sighișoarei a explicat că restaurarea completă a acoperișului este esențială pentru protejarea structurii istorice a turnului. „În expertiză părea că tabla este mai bine conservată, dar, în momentul în care am început lucrările, ne-am dat seama că de fapt trebuie să o înlocuim cu totul”, a adăugat edilul.

Țigla specială necesară pentru restaurare a fost făcută manual, ceea ce a întârziat lucrările. Cu toate acestea, primarul este optimist că proiectul va fi finalizat în perioada următoare, redând Turnului cu Ceas aspectul său original și funcționalitatea deplină.

Legenda „bilei aurite”

Globul de pe Turnul cu Ceas are o legendă locală: sighișorenii au vrut să fie cel mai frumos din lume, confecționând o bilă aurită de mari dimensiuni. Deși pare mică privită de la baza turnului, se spune că bila ar avea o capacitate de „10 găleți de apă”. Conform legendei, aceasta a fost așezată la locul ei de un uriaș.

Dacă în bila de pe turn va fi găsită cronica mult așteptată, muzeografii din Sighișoara vor trebui să o actualizeze, acoperind evenimentele dramatice care au marcat orașul de la ultima restaurare din 1894: două războaie mondiale, exodul sașilor și inundațiile catastrofale din anii ’70.

Lucrările de restaurare continuă, iar primarul  și echipa sa sunt hotărâți să finalizeze proiectul cu succes, asigurându-se că Turnul cu Ceas va rămâne un simbol durabil și un punct de atracție pentru turiști din întreaga lume.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Krisztian Bucsi

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!