Măsuri pentru eficientizarea screening-ului pentru cancerul de col uterin Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 610 Vizualizări

Măsuri pentru eficientizarea screening-ului pentru cancerul de col uterin

În luna iulie, Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și cu sprijinul Biroului Național pentru România al OMS și Institutul Național de Sănătate Publică, a organizat la București un dialog politic privind screening-ul pentru cancerul de col uterin în cadrul căruia au fost prezentate politicile naționale din domeniul prevenției și screening-ului pentru cancer și au  fost analizate provocările în implementarea unui program de screening pentru cancerul de col uterin, care să asigure accesul egal și echitabil al tuturor femeilor eligibile la serviciile de depistare precoce.

Specialiștii prezenți la această dezbatere au abordat aspecte cruciale legate de controlul și asigurarea calității serviciilor de screening pe întreg parcursul procesului. De asemenea, s-a discutat despre reducerea barierelor de acces la aceste servicii pentru toate categoriile socio-economice.

Eficientizarea screening-urilor

Un screening eficient implică un sistem de servicii continuu, de la testare la diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase și maligne. Este esențial ca acest proces să nu fie un eveniment izolat, ci o serie de servicii furnizate sistematic. Controlul și asigurarea calității programului sunt cruciale pentru maximizarea beneficiilor și minimizarea riscurilor, asigurând accesul egal la servicii de calitate pentru toate femeile eligibile.

Totodată, pentru a menține standardele ridicate, mecanismele de control al calității includ monitorizarea și evaluarea periodică a indicatorilor cheie. Acestea includ urmărirea numărului de femei cu rezultate pozitive, trimiterea lor pentru diagnostic și tratament, evaluarea performanței testelor și analiza rezultatelor programului.

Nu în ultimul rând, s-a stabilit importanța vitală a comasării eforturilor tuturor furnizorilor de servicii medicale, de la asistența medicală primară, la spitale și la autoritățile de sănătate publică, în vederea asigurării calității actului medical.

Echitate medicală

O altă problemă care și-a găsit potențiale metode de rezolvare este acoperirea redusă în anumite părți cauzată fie de lipsa de acces, fie de statutul de neasigurat al pacienților. Soluțiile propuse în acest sens prevăd unități mobile pentru a ajunge în zonele rurale și parteneriate cu ONG-uri pentru a facilita un acces mai larg și pentru a furniza servicii de sprijin în accesarea acestor servicii, în special femeilor din grupuri vulnerabile.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: freepik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!