Cetatea Medievală Sighișoara disponibilă acum prin tur virtual panoramic Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 687 Vizualizări

Cetatea Medievală Sighișoara disponibilă acum prin tur virtual panoramic

Ioan Iulian Sîrbu, primarul municipiului Sighișoara, a anunțat marți, 6 august, lansarea unui tur virtual panoramic al Cetății Medievale, disponibil în premieră pentru vizitatori. Acest tur inovator va fi accesibil în curând pe site-ul Primăriei Sighișoara și prin aplicația Sighisoara City App.

Avem, pentru prima dată, un tur virtual panoramic al Cetății Sighișoara! Acesta va fi disponibil în curând pe site-ul Primăriei și pe aplicația Sighisoara City App. Până atunci, vă invit să vizitați Cetatea și cu ajutorul acestui link: https://360.schubert-franzke.com/sighi/360/”, a transmis primarul Ioan Iulian Sîrbu pe Facebook.

Noul tur virtual oferă turiștilor posibilitatea de a explora cele mai importante obiective din Cetatea Medievală Sighișoara, recunoscută ca cea mai bine păstrată cetate medievală din Transilvania și cea mai mare cetate medievală locuită continuu din Europa, inclusă în patrimoniul UNESCO.

O istorie încărcată de timp

Cetatea Sighișoara, fondată în 1191, apare documentar menționată pentru prima dată în 1280 sub denumirea de Castrum Sex, iar ulterior ca Schespurch în 1298. Aceasta a fost construită de coloniștii germani (sași), aduși în Transilvania pentru apărarea vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele XII-XIII.

Dar istoria acestor meleaguri are rădăcini mult mai îndepărtate în timp. În imediata apropiere a orașului, pe Dealul Turcului (Wietenberg) există urmele unei vechi așezări din epoca bronzului, dublată ulterior de cea mai puternică fortificație dacică de pe cursul mijlociu al râului Târnava Mare. Nu departe de Dealul Turcului, pe platoul Podmoale, se află urmele unei fortificații romane (castrum), care păzea vechiul drum roman de-a lungul Târnavei Mari, și tot din perioada romană datează necropola de la Pârâul Hotarului, de unde provin cele mai vechi inscripții funerare cu texte în limba latină din zona noastră. Din perioada migrațiilor există așezările de la Dealul Viilor și Valea Albeștiului, cu mai multe orizonturi de cultură materială și cu descoperiri remarcabile și absolut inedite pentru istoria Transilvaniei. Ele oferă tabloul unei locuiri aproape neîntrerupte pe tot parcursul acelor veacuri întunecate”, se arată pe site-ul www.cetateasighisoara.com.

Istoria scrisă a Sighișoarei începe oficial în 1280, când localitatea este menționată sub numele Castrum Sex, după ce, cu un secol în urmă, coloniști din Flandra, Mosela și Saxonia au început să se așeze în zona dintre Târnave și Carpați.

În 1241-1242, marea invazie tătară a provocat distrugeri semnificative, urmate de o perioadă de regres. Faptul că în 1280 Sighișoara era deja o mică cetate și că ordinul călugărilor dominicani întemeia aici o mănăstire arată că așezarea avea deja un rol important și, bineînțeles, fusese întemeiată înainte de 1280”, mai precizează site-ul citat, potrivit agerpres.ro.

O experiență virtuală inovatoare

Turul virtual panoramic promite să fie o inovație pentru turiștii dornici să exploreze bogățiile istorice ale Sighișoarei, permițându-le să acceseze detalii fascinante despre fiecare obiectiv din confortul propriului lor dispozitiv. Acest proiect reprezintă un pas important în promovarea turistică a cetății și în valorificarea patrimoniului cultural al Sighișoarei.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!