Învățământ dual, la IRUM Reghin Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 531 Vizualizări

Învățământ dual, la IRUM Reghin

Aleșii locali ai municipiului Reghin au aprobat miercuri, 31 iulie, cu unanimitate de voturi, un contract de parteneriat între Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor”, Primăria Municipiului Reghin și SC IRUM SA Reghin pentru ”formarea profesională a elevilor prin învățământul dual” în domeniul de pregătire progesională ”mecanică”, nivelul 3 de calificare ”mecanic agricol”, începând din anul școlar 2024-2025. În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali din ”Orașul Viorilor” și-au dat acordul pentru alocarea sumei de 259.351 de lei, din bugetul local, ”pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual”.

Formare profesională de calitate

Învățământul dual este reglementat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual ca formă de pregătire a absolvenților de gimnaziu prin implicarea direct a operatorilor economici în procesul de formare profesională, astfel încât la finalul anilor de studiu absolvenții vor avea asigurat un loc pe piața forței de muncă.

Conform primarului municipiului Reghin, Márk Endre Dezső, parteneriatul își propune ”formarea profesională de calitate a elevilor, în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire și competențe certificate.”

”Potrivit articolului 7, alineatul 1, din Metodologia de organizare și funcționare a învățământului dual, învățământul preuniversitar dual se organizează în unități de învățământ de stat, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/ consorțiu de operatori economici/ clustere, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară și prin care se stabilesc condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri”, a mai arătat primarul municipiului Reghin.

Burse pentru 12 elevi

Directorul general al SC IRUM SA Reghin, Mircea Oltean, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că societatea pe care o administrează este preocupată de parteneriatele care vizează dezvoltarea învățământului dual, în vederea formării și calificării elevilor, și nu numai, la locul de muncă.

”În principiu, vom acorda anual 12 burse la elevi care vor să se specializeze în meserii care pe urmă se pretează la noi. Mă refer la meseria de mecanic. Noi asigurăm pregătirea practică a elevilor respectivi, care se va face în cadrul IRUM. Cochetăm de mult timp cu ideea de învățământ dual, am fost în Germania să ne inspirăm și sper să fie o finalitate, mă refer și la proiectul Ergopolis de la Târgu Mureș care e un proiect serios unde suntem și noi parteneri. E foarte greu pentru noi, tot mai greu se găsește forță de muncă calificată și învățământul dual este soluția la această problemă. Lucrurile așa funcționează în Germania de mulți ani, până la urmă aceasta e o normalitate, o persoană se poate realiza și poate să performeze chiar dacă nu are studii superioare”, a afirmat Mircea Oltean.

”În prezent avem opt studenți care au statut de angajați pe perioada verii, cu carte de muncă și tot ce derivă din aceasta. Sunt unii care deja sunt la a treia vacanță de internship la IRUM”, a adăugat directorul general al SC IRUM SA Reghin.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!