Nou rector la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș. Cine a fost ales în postul de conducere Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 15404 Vizualizări

Nou rector la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș. Cine a fost ales în postul de conducere

Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, cunoscută pentru impactul său semnificativ în peisajul educațional și științific românesc, are un nou rector ales, cu o carieră vastă în domeniul învățământului universitar.

Pe data de 12 iunie 2024, Senatul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș a validat în unanimitate alegerea Ramonei Flavia Rațiu în funcția de rector al universității. După o perioadă interimară de câteva luni, conf. univ. dr. Ramona Flavia Rațiu a fost confirmată în această funcție prin hotărârea nr. 1042 din aceeași dată.

Anterior alegerilor, în luna martie a anului curent, a avut loc un referendum intern pentru a stabili modalitatea de desemnare a rectorului. Astfel, în urma referendumului, s-a decis (prin vot) desemnarea rectorului prin alegeri deliberate, ci nu prin scoaterea la concurs public a postului de conducere vacant. Așadar, din 50 de voturi, 47 de votanți și-au exprimat dorința de a desemna noul rector „pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal”, cealaltă opțiune „pe bază de concurs public” fiind preferată de doar 3 votanți.

Alegerea Ramonei Flavia Rațiu ca rector universitar

În cadrul ședinței din 12 iunie 2024, Senatul Universității „Dimitrie Cantemir” a decis, în temeiul prevederilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 și a Cartei Universitare, validarea alegerilor desfășurate în instituție. Printre acestea, se numără și validarea Ramonei Flavia Rațiu în funcția de rector ales. Aceasta a fost numită rector interimar în ultimele luni, perioadă în care și-a demonstrat abilități de conducere și a câștigat încrederea colegilor și a studenților.

Cuvânt înainte în cadrul festivității de absolvire – conf. univ. dr. Ramona Flavia Rațiu – Noul rector al Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș

Componența Senatului Universitar și a Consiliilor facultăților și departamentelor

În aceeași ședință, au fost validate și componențele Senatului Universitar, ale consiliilor facultăților și ale departamentelor. Printre cadrele didactice validate se numără personalități recunoscute în domeniul academic precum Bodoașcă Teodor, Cătană Lucia, Slev Anca, Mesaroș Gabriel, Iosof Susana, Iancu Miruna, Stanciu Camelia, Nemeș Anca, Bucur Sorana, Sireteanu Cucui Radu, Papp Eniko, Baciu Daniela, Vodă Mihai și Torpan Adrian.

Reprezentanții studenților includ nume precum Curticăpean Codin (Drept), Nicoară Bogdan, Crăciun Bogdan Petre (Psihologie), Koloszi Denisa (Geografie), Chis Cocos Rahela (Medicină).

Validarea Consiliilor facultăților și departamentelor

Consiliile Facultăților au fost validate cu următoarea componență:

  • Drept: Nagy Oana Voica, Toncean Ioana, Buda Georgiana;
  • Științe Economice: Ciotea Margareta, Moldovan Raluca, Molnar Zsolt;
  • Geografie: Negru Radu, Cigher Marius, Horvath Ștefana;
  • Psihologie: Cotruș Andrei, Fărcaș Cornelia, Moraru Arina Elena;
  • Medicină: Gâlea Carmen, Cocoș Dorin, Bozan (Bitoană) Adelina Maria.

De asemenea, au fost validate și consiliile departamentelor, cu directori și membri care vor coordona diverse aspecte ale activităților universitare, cum ar fi formarea profesională, proiectele strategice și relațiile internaționale.

Alegerea președintelui Senatului Universitar

Prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă a fost ales în funcția de Președinte al Senatului Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș prin vot direct și secret. Profesorul universitar a avut roluri importante în cadrul universității și este recunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul educației și cercetării.

Prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă – Noul Președinte al Senatului Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș

Experiența profesională a noului rector

Cariera sa academică a început ca asistent universitar în octombrie 1997, avansând la poziția de lector universitar doctor în februarie 1998. Din 1 septembrie 2009, a devenit Secretar Științific al Facultății de Geografie, susținând cursuri și seminarii, coordonând lucrări de licență și disertații și publicând cărți, studii și articole.

Între 2010 și 2013, a fost implicat în proiectul „Pregătirea practică a studenților – premisa a inserției eficiente pe piața muncii” ca formator, susținând cursuri și aplicații practice în turism și protecția mediului. De asemenea, a ocupat funcția de manager de proiect pentru „Centrul de formare profesională continuă în turism și servicii” între 2010 și 2012, coordonând activitățile proiectului și menținând legătura cu autoritatea contractantă.

Începând cu 11 februarie 2019, a devenit Specialist pe lângă Comisia de Autorizare Mureș, examinând participanții la programele de formare profesională în diverse domenii, printre care educație și protecția mediului. Din 15 ianuarie 2018, a fost coordonator partener în cadrul proiectului „Start in Business”, supervizând activitățile de formare și colaborare cu partenerii și finanțatorii proiectului.

Anterior acestei funcții, în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2019, a fost Decan al Facultății de Geografie, unde a coordonat activitățile educaționale și de cercetare. De asemenea, a avut un rol esențial ca membru al Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism, numit prin Hotărârea nr. 38 din 24 martie 2011 a Consiliului Județean Mureș, analizând și emițând avize pentru diverse lucrări de amenajare a teritoriului și urbanism.

Din septembrie 2020 până în prezent, actualul rector ales al Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, Ramona Flavia Rațiu, a ocupat funcția de Prorector didactic al Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, având ca principale responsabilități coordonarea activităților de învățământ. În paralel, a coordonat și programele de Medicină în cadrul aceleași universități, supervizând atât activitățile de învățământ, cât și pe cele de cercetare în Facultatea de Medicină.

Educație și formare

Rectorul ales este doctor în Geografie, titlu obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie, în perioada 2001-2007. A absolvit studii aprofundate în „Gestiunea resurselor de apă” și a obținut diploma de licență în Geografie, specializarea „Cercetarea mediului înconjurător” la aceeași universitate.

De-a lungul carierei, și-a completat formarea profesională prin diverse cursuri și certificări, inclusiv „Manager de întreprindere socială”, „Inspector / Referent Resurse Umane”, „Expert Accesare Fonduri Structurale și de Coeziune Europene”, „Manager în activitatea de turism”, „Comunicarea în managementul universitar” și „Formator de formatori”.

Contribuții semnificative și recunoașteri

În cadrul activității sale, rectorul ales a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare și formare profesională, contribuind la dezvoltarea și implementarea acestora cu succes. A fost coordonator program Erasmus pentru Geografie, asigurând integrarea europeană a universității în domeniul învățământului superior și a participat ca membru cercetător în proiectul „Habitatul de epocă romană pe valea superioară a Mureșului”, identificând și evaluând așezările din estul Transilvaniei în epoca romană.

Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș

Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, prima universitate particulară din Transilvania și a doua din România, continuă să fie un centru de excelență academică, oferind studenților o educație de calitate și o bază materială modernă în campusul său propriu. Cu un personal didactic dedicat și numeroase parteneriate instituționale, universitatea asigură o pregătire temeinică pentru studenții săi, mulți dintre absolvenți fiind deja integrați cu succes în piața muncii.

Universitatea dispune de cinci facultăți cu programe de licență și master, și anume: Facultatea de Medicină (Medicină Dentară, Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, asistentă de profilaxie stomatologică), Facultatea de Drept (Drept, Proceduri Judiciare și Profesii Liberale), Facultatea de Științe Economice (Finanțe și Bănci, Economia Comerțului Turismului și serviciilor, Gestiunea Financiară a Afacerilor), Facultatea de Geografie (Greografia Turismului, Resurse Turistice și Protecția Mediului) și Facultatea de Psihologie (Psihologie, Asigurarea Calității Învățământului, Managementul Resurselor Umane, Psihologie Clinică și Tehnici de Intervenție prin consiliere și Psihoterapie).  

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!