- redactia
- 0 comentarii
- 685 Vizualizări
VIDEO: Regal muzical în a doua seară Harmonia Cordis 2024
8 august 2024Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis și-a consumat miercuri, 7 august cea de a doua seară de recitaluri găzduie de Sala Mare a Palatului Culturii. A fost și de această dată un regal muzical de excepție, primul oaspete fiind Tomasz Radziszewski din Polonia.
Din programul festivalului (care poate fi scanat printr-un cod QR pe care îl găsiți la tot pasul prin Palat) aflăm că Tomasz Radziszewski și-a început educația muzicală la vârsta de 7 ani, în Polonia, unde s-a născut. Încă de la o vârstă fragedă a fost activ în drumul său artistic, participând la numeroase concursuri, unde a fost premiat de peste 30 de ori, și susținând concerte. Tomasz a absolvit Universitatea de Muzică Frédéric Chopin din Varșovia sub îndrumarea lui Ryszard Bałauszko și Mateusz Kowalski. Până în prezent a susținut concerte în multe țări europene, printre care Franța, Spania, Italia, Germania, Croația, Finlanda, Estonia, Austria, Bosnia, Olanda și altele. De asemenea, de mai multe ori ca solist cu orchestră (cu ADDA Sinfonica, Sound Factory Orchestra, Polish Art Philharmonic, Corttbus Philharmonic, Zielona Góra Philharmonic, Lublin Philharmonic și AMKL Chamber Orchestra), inclusiv Concierto de Aranjuez de Rodrigo, Concierto Andaluz și Double Portrait Concerto de Marek Pasieczny pentru două chitare cu cea mai mare orchestră care a acompaniat chitarele din istorie până în prezent, în premieră cu Cassie Martin în Polonia, 2023.
Pentru Harmonia Cordis a ales să interpreteze ”Impresja 1” de Katarzyna Dziewiątkowska (1984*), lucrare prezentată în premieră mondială.
Al doilea invitat al serii a venit tot din Polonia, Mateusz Kowalski. Tot din programul festivalului aflăm că este unul dintre cei mai remarcabili tineri chitariști – „spectaculos”, potrivit Classical Guitar Magazine. El interpretează repertoriu din Renaștere până în epoca contemporană cu o remarcabilă expertiză, simț al stilului și o mare cultură muzicală. A concertat în săli importante, inclusiv la Musikverein din Viena și la Shanghai Grand Theatre, precum și în orașe precum New York, Los Angeles, Paris, Budapesta și Londra.
În cadrul Harmonia Cordis a interpretat compoziția semnată Jan Nepomucen Bobrowicz (1805–1881): Variations sur un theme de Mozart „La ci darem la mano”.
Duo de excepție
Momentul serii am putea spune a fost cel când cei doi artiști din Polonia au format un întreg, un dou de toată cinstea savurat la maxim de publicul prezent.
Mateusz Kowalski și Tomasz Radziszewski cântă oficial în duo din 2020, când au fost invitați să cânte în cadrul Festivalului Found Sounds, unde au interpretat în premieră mondială compoziții de V. Magnien, E. Mehul, S. Jeziorski și alții, majoritatea scrise în perioada romantică timpurie. Din acel moment, au început să își dezvolte repertoriul și să cânte frecvent la festivaluri din Polonia care au ca temă muzica lui Frederic Chopin. Atât premiere mondiale, cât și câteva compoziții de Chopin sunt înregistrate pe primul CD al duo-ului – “Delicious”, unde, în cooperare cu somelieri profesioniști, muzica este asociată cu vinul. Această idee a devenit realitate încă de la începutul colaborării în duo, care a început mai ales cu discuții despre bucătărie, vin și gătit împreună, înainte ca ei să cânte prima notă în duo. Albumul a fost apreciat călduros de critici și a fost revăzut în “Sześć Strun Świata”, cea mai populară revistă de chitară din Polonia. (Nu am ratat momentul și am achiziționat albumul aflat la vânzare pe holul Palatului Culturii).
De la publicare, duo-ul a avut mai multe concerte de promovare în întreaga țară, iar cel mai important de până acum este programat pentru luna decembrie la Forumul Național de Muzică din Wrocław, una dintre cele mai prestigioase săli din Europa. Din 2022, duo-ul se concentrează pe interpretarea repertoriului orchestral la două chitare, cum ar fi uverturi la cele mai faimoase opere de Mozart și Rossini, Scheherazade de Rimsky Korsakov și, în cele din urmă, una dintre perlele muzicii clasice pentru chitară – Concierto de Aranjuez, aranjat de Tomasz Radziszewski pentru două chitare. În România, duo-ul va avea un debut international.
Publicul a avut parte de un regal muzical, fără nicio exagerare, compozițiile semnate Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Ouverture pour „Clemenza di Tito” (arr. Mauro Giuliani), Manuel de Falla (1876–1949): Danse espagnole from La Vida Breve, Gioachino Rossini (1792–1868): Ouverture pour „La Cenerentola” (arr. Tomasz Radziszewski), Nikolai Rimsky-Korsakov (1844–1908): Scheherazade (1st mvt), Joaquín Rodrigo (1901–1999): Concierto de Aranjuez (arr. Tomasz Radziszewski) fiind aplaudate la scenă deschisă.
Din Polonia facem un salt și ajungem în Italia, unde îl regăsim pe Nino D’Amico, al treilea invitat al celei de a doua seri din cadrul Harmonia Cordis 2024.
Nino D’Amico – Chitara de Aur 2021 la Întâlnirea Internațională de Chitară de la Milano ca revelație a anului – a început studiul chitarei clasice cu Marco Caiazza, continuând apoi la Conservatorul de Muzică San Pietro a Majella din Napoli; între timp a urmat seminariile de chitară cu Frédéric Zigante și Antonio Rugolo la Școala Civică din Castellaneta. Este, de asemenea, câștigătorul a peste patruzeci de concursuri internaționale și europene de chitară, inclusiv cele de la Uppsala, Pleven, Plovdiv, Peja, România, China, Ungaria, Germania și multe altele în Italia. În 2021, pe lângă faptul că a câștigat finala concursului StrataMaster, a lansat și primul său CD, dedicat în întregime compozitorului și muzicianului Agustín Barrios Mangoré (Agustín Barrios: Works) pentru casa de discuri DotGuitat. În prezent, colaborează cu diverse institute culturale italiene din străinătate și cu un turneu internațional de festivaluri de chitară în calitate de artist, susținând cursuri de măiestrie și participând ca jurat la cele mai renumite concursuri internaționale. În 2022, Nino a primit prestigiosul titlu de Artist D’Addario.
Miercuri seara, Nino D’Amico a încântat publicul cu trei compoziții semnate Napoléon Coste (1805–1883): Fantaisie Dramatique. op.31 „Le Depart”, Francisco Tárrega (1852–1909): Carnival of Venice și Leo Brouwer (1939*): La Gran Sarabanda.
Pe acorduri de chitară și bandoneon
Finalul celei de a doua serii Harmonia Cordis a fost unul cu iz arentinian transpus pe scenă de Duetul Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta, fericită și minunată îmbinare dintre chitară și bandoneon.
Duetul a fondat în 2002, cu scopul de a face cunoscută muzica argentiniană prin instrumentele cele mai reprezentative ale țării. Duo-ul după scurt timp a devenit un important punct de referință în cadrul circuitelor internaționale de concerte. Au concertat la cele mai renumite festivaluri și teatre din Mexic, România, China, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Spania, Elveția, Franța, Belgia, Olanda, Croația, Rusia, Slovenia, Turcia, Republica Cehă și Ungaria. Duo-ul a avut privilegiul de a cânta dublul concert al lui Astor Piazolla “Hommage un Liegi” dirijat de Leo Brouwer în Sala Auditorium Paganini din Parma și pentru Uniunea Muzicală din Turin alături de renumita orchestră din Moscova, dirijată de Pavel Berman.
Repertoriul ales pentru recitalul de miercuri seara din cadrul Harmonia Cordis a fost un omagiu adus lui Astor Piazzolla (1921–1992) prin copozițiile Bandoneon, Ave Maria, Zita, Suite Maria de Buenos Aires, Oblivion și La Muerte del Angel, excepție făcând compozițiile semnate Zita Saverio Rapezzi (1973*): Elogio alla Consonanza și Máximo Diego Pujol (1957*): Sonata del Suburbio (Barracas, Trapito, Semáforo Show, Cumparsa), ambele compuse special pentru dietul italiano-argentinian.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu