Brunch cu vânătorul de trufe din Archita Eveniment
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 450 Vizualizări

Brunch cu vânătorul de trufe din Archita

Masa servită oaspeților veniți la evenimentul din Archita, prin care a fost marcată, joi, 8 august, deschiderea festivalului Săptămâna Haferland, a fost pregătită de Asociația Descoperă Archita. Gheorghe Șilian, fermier și vânător de trufe, fondator al Asociației Descoperă Archita, mi-a descris meniul pregătit pentru brunch-ul din Archita și, de asemenea, mi-a vorbit și despre cealaltă activitate a dumnealui – vânătoarea de trufe.

„Asociația o avem de 7 ani de zile. Noi ne implicăm în organizarea mai multor evenimente, de exemplu: Ziua Satului Archita (sărbătorită, de obicei, la 1 octombrie n.r.), iar separat, prin firma mea Archita Hunt, organizez vânătoare de trufe aici, în Archita”, mi-a spus Ghiță Șilian. 

Cum se desfășoară o vânătoare de trufe

„Se merge cu cățeii în pădure. Cățeii caută trufele, le găsesc și sapă după ele. Apoi, noi le dăm o recompensă. E ceva inedit, ceva extraordinar de frumos. Mergem în pădurile din apropiere. Trufele cresc la rădăcina copacilor, sub pământ, dacă nu ai cățel, nu ai cum să le găsești. Cățelul sapă după ele, le abordează, le scoate, îi dai recompensa și pleacă mai departe”, a explicat Ghiță Șilian, totodată, proprietarul primei plantații de trufe din România.

Turiștii descoperă Archita, datorită Via Transilvanica

Fermierul mi-a mai spus că în Archita nu mai locuiesc sași, în schimb sunt șași care se întorc în fiecare an pentru a-și petrece câteva zile din vacanță în sat „ca să-și mai vadă meleagurile”. 

„Noi încercăm să ducem satul mai departe. De când a apărut Via Transilvanica, ne-a deschis foarte mult cu turismul. Avem mulți turiști care ne vizitează satul, vin de pe Via Transilvanica și numa ce ne trezim cu ei pe-aici”, a adăugat, menționând că localnicii au început să investească ori în deschiderea de pensiuni ori în amenajarea de spații de cazare pentru turiști, în casele lor.

Ce e lichiul?

Cei care au servit branch-ul în șura din Archita au avut de ales între mai multe feluri principale: omletă cu trufe, gulaș sau sarmale cu mămăligă. De asemenea, au fost serviți cu limonadă și cu lichiu, un desert tradițional săsesc.

„Pentru prăjitură se face un blat de aluat, se întinde într-o tavă din aia mare pentru cuptor, peste aluat se pune gris și peste gris se pune smântână. Mai sunt și alte ingrediente pe care le pun fetele: coji de lămâie și ce mai bagă ca să îi dea gustul. E o prăjitură simplă, oamenii, sașii, cum aveau mult de lucru, nu stăteau să facă din alea cu creme sau cu nu știu ce. Se numește lichiu sau hencleș”, mi-a spus Gheorghe Șilian.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!