Producția de trufe din Mureș, afectată sever de secetă. Un declin de 40% pe fondul lipsei de apă Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 594 Vizualizări

Producția de trufe din Mureș, afectată sever de secetă. Un declin de 40% pe fondul lipsei de apă

Gheorghe Șilian, proprietarul primei plantații de trufe din România care a obținut certificatul de produs montan acreditat, avertizează asupra scăderii dramatice a producției de trufe din cauza secetei prelungite din ultimii doi ani. Fermierul din satul Archita, județul Mureș, estimează o diminuare a producției cu aproximativ 40%, atât în păduri, cât și în plantațiile dedicate, ca urmare a deficitului de apă din sol.

Am început „vânătoarea de trufe”, dar rezultatele sunt sub așteptări, deoarece nu a plouat. Fără apă în sol, atât noi, cât și plantele și trufele suferim. Deși sezonul de trufe a început pe 15 iulie și durează până în noiembrie, seceta a redus semnificativ numărul tufelor. Ele își pot reveni doar dacă ploile încep, dar acest lucru ar fi vizibil doar la trufele din octombrie”, a declarat Gheorghe Șilian, potrivit agerpres.ro.

Fermierul menționează că, deși irigă plantația sa, resursele sunt limitate, iar volumul de apă necesar pentru a susține trufele este considerabil. „Trag apă din trei fântâni și trebuie să aștept o săptămână să se umple din nou. În pădure, problema este și mai mare, deoarece arborii mari au nevoie de până la 20.000 de litri de apă pentru a crește”, a subliniat acesta.

Vânătoarea de trufe atrage turiști din străinătate

În ciuda provocărilor, plantația din Archita continuă să atragă turiști, în special străini, dornici să experimenteze vânătoarea de trufe. De la debutul sezonului, trei grupuri de turiști s-au înscris pentru această activitate, iar un număr mai mare este așteptat în septembrie și octombrie.

Oamenii vin pentru o experiență inedită, iar bucuria lor este evidentă când câinii găsesc prima trufă. Turiștii ar trebui să se aștepte să găsească între 5 și 10 trufe, dar să nu se aștepte la cantități mari. După vânătoare, organizăm un brunch și vizităm un stejar secular, urmat de explorarea Bisericii Fortificate din Archita”, a mai spus mureșeanul.

O investiție riscantă, dar promițătoare

Gheorghe Șilian, care a lucrat 14 ani în Italia, și-a început propria plantație de trufe după ce a învățat tainele cultivării acestor ciuperci rare în străinătate. El a investit 5.000 de euro într-o plantație de 15 ari și a colaborat cu un expert italian pentru a asigura succesul proiectului.

Trufele necesită condiții speciale de creștere și nu pot fi cultivate oriunde, iar recoltarea lor depinde de câini special antrenați pentru identificarea acestor delicatese. Mureșeanul subliniază că trufa este o ciupercă cu un gust unic și calități remarcabile, fiind recunoscută atât pentru proprietățile sale afrodisiace, cât și pentru capacitatea de detoxifiere a organismului. În ciuda dificultăților cauzate de secetă, Gheorghe Șilian rămâne dedicat cultivării trufelor și continuă să promoveze această activitate unică în România.

Gheorghe Șilian la „vânătoare de trufe”

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Archita Hunt

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!