- redactia
- 0 comentarii
- 676 Vizualizări
Sarcina și alcoolul. Cât de sigur este consumul ocazional – explicațiile specialiștilor
12 august 2024Sarcina este una dintre cele mai frumoase și mai transformatoare perioade pe care le trăiește o femeie în decursul vieții sale, fiind etapa în care un nou suflet ia naștere în pântecele materne, un suflet fragil, vulnerabil, care are nevoie de ajutorul mamei pentru a se dezvolta armonios și sănătos. Cu toate acestea, este o realitate faptul că foarte multe mame nu renunță la viciile nesănătoase chiar și atunci când ele devin responsabile de o nouă viață care crește înlăuntrul lor. În articolul prezent, ne-am propus să dezbatem problematica consumului de alcool în timpul sarcinii, iar pentru certificarea informațiilor, am contactat un specialist în domeniu, Teodora Toncu- moașă principală specializată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.
Ce se întâmplă cu bebelușul atunci când mama consumă alcool?
Atunci când o persoană consumă alcool, acesta ajunge în sânge, traversează placenta și trece în circulația fătului care, neavând un ficat dezvoltat complet, nu va putea metaboliza alcoolul. Printre cele mai nocive efecte pe care le are consumul de alcool în timpul sarcinii, amintim: creșterea riscului de avort spontan, creșterea riscului de naștere prematură, creșterea riscului de deces intrauterin la făt, creșterea riscului de moarte-subită la făt, favorizarea instalării unor afecțiuni serioase pe termen lung- precum sindromul alcoolismului fetal șa.m.d. Desigur, nu toți bebelușii vor fi afectați de alcool. Cu toate acestea, este imposibil de determinat care bebeluși vor fi afectați, motiv pentru care nu se poate estima cantitatea de alcool care poate fi consumată în timpul sarcinii, fără a fi dăunătoare.
„Cei mai mulți specialiști recomandă evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii, adică nu recomandă nici consumul ocazional, deoarece nu se știe cu exactitate care este cantitatea de alcool sau tipul care să fie sigure pentru făt, să nu pună în pericol evoluția fetală din timpul sarcinii. Alcoolul consumat de gravidă va trece bariera placentară și va ajunge la făt prin vasele de la nivelul cordonului ombilical. Cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât mai mult vor fi afectate celulele fetale care sunt în continuă formare. De asemenea, este cunoscut faptul că gravidele consumatoare de alcool au un risc mai crescut de avort sau naștere prematură. Cum consumul de alcool de cele mai multe ori este însoțit de tabagism, riscul să se nască un copil cu greutate mult mai mică pentru vârsta gestațională este de asemenea crescut. Riscurile nu se limitează doar la perioada fetală, sunt cunoscute mai multe tulburări fizice și psihice care pot afecta acești copii proveniți din mame alcoolice. Cele mai comune manifestări ar fi: trăsături faciale anormale, tulburări de creștere, deficiențe ale sistemului nervos precum întârzieri în dezvoltarea limbajului, dificultăți de atenție, învățare, dificultăți legate de controlul impulsurilor. Consumul de alcool poate să aibă efecte diferite asupra fătului sau dezvoltării ulterioare a copilului, deoarece fiecare sarcină este diferită (chiar și pentru femeia care a mai născut), fiecare organism reacționează diferit la starea de graviditate, în funcție de resursele lui”, a explicat Teodora Toncu pentru cotidianul Zi de zi.
Predispoziții la consumul de alcool în sarcină
Studiile arată că cele mai multe mame care consumă alcool în timpul sarcinii aparțin comunităților defavorizate, unde acest obicei nesănătos este adesea frecventat și unde se remarcă o puternică lipsă de educație prenatală, dar și postnatală. „În practica medicală ne întâlnim, în cele mai multe cazuri, cu problemele consumului de alcool la gravidele care provin din medii defavorizate, familii dezechilibrate. Sigur, nu doar aceste gravide sunt consumatoare de alcool, m-a dus gândul la ele, deoarece ele mi se par cele mai vulnerabile și lipsite de ajutor. În practica mea, de multe ori mi s-a întâmplat sa privesc cu umilință la acești copii care se nasc din aceste mame alcoolice, cu problemele aferente consumului de alcool și să mă întreb: ce viitor va avea acest copil? ”, a adăugat Teodora Toncu.
Desigur, remedierea acestor probleme trebuie să survină tocmai de la autoritățile competente în acest sens, reprezentanți ai Direcțiilor de Asistență Socială, reprezentanți politici, experți în educație prenatală, moașe specializate, care, prin intermediul unor eforturi colective și a unor campanii de sensibilizare, să reușească să informeze, ba mai mult, să educe populația cu privire la riscul consumului de alcool în timpul sarcinii. Aceste eforturi colective trebuie să fie dublate de altele individuale, întrucât fiecare mamă ar trebui să pună în balanță plăcerea viciului versus plăcerea de a-și știi pruncul sănătos.
„Viitoarele mămici care au patima alcoolului ar trebui să se gândească de două ori la aceste aspecte, să se responsabilizeze, să se adreseze specialiștilor, să fie susținute de familie, să iasă din anturajele sociale care le influențează negativ pentru a reuși să scape de acest viciu înainte de conceperea unei sarcini”, este sfatul moașei certificate, Teodora Toncu, pentru mămicile care se confruntă cu problema alcoolului în sarcină.
Mădălina ROHAN
Sursa foto: Freepik
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu