Tabăra artistică „Legături” la a III-a ediție
12 august 2024În perioada 18 – 24 august, satul mureșean Saschiz va încununa o nouă ediție a Taberei Internaționale de rezidențe artistice și de cercetare în artele spectacolului, intitulată „Legături”, desfășurată sub direcția artistică a coregrafului și dansatorului franco-român Daniel Pop. Evenimentul reunește artiști consacrați și tineri cercetători din diverse zone ale artelor spectacolului și va cuprinde în agenda culturală producții independente de dans, performance, concerte de jazz, expoziții de artă plastică și fotografie, dezbateri și ateliere practice.
„Aventura acestui laborator de creație și cercetare în arte spectacolului, cu caracter interdisciplinar și intergenerațional se va finaliza cu prezentarea a două produse artistice – 2 spectacole restituire, care vor rezuma experiența de formare și creație din timpul taberei” a transmis directorul artistic Daniel Pop.
Organizată de Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș și Asociația pentru Educație, Cultură și Artă (ECART), în parteneriat cu Asociația culturală ART12PM și Primăria Comunei Saschiz (Mureș), Tabăra „Legături” oferă un spațiu creativ și colaborativ pentru artiști și cercetători români și francezi, dornici să exploreze domeniul artelor performative.
Cui se adresează evenimentul
Tabăra propune un program intensiv de formare în artele spectacolului, dedicat studenților Universității de Arte din Târgu-Mureș, artiștilor emergenți care doresc să se perfecționeze, tinerilor cercetători ai fenomenului performativ, dar și membrilor comunității locale.
Evenimentul urmărește valorificarea potențialului creativ, încurajarea schimbului de practici culturale și crearea de noi oportunități de colaborare în domeniul artelor performative, promovarea patrimoniului cultural național și local, facilitarea accesului la cultură a membrilor comunității locale, urmând sloganul „Punem în legătură arta, patrimoniul și comunitatea”.
Accesul la toate evenimentele taberei este gratuit și permis în limita locurilor disponibile.
Comunitatea pe primul loc
Ediția din acest an va aduce împreună 20 de participanți: studenți ai Universității de Arte din Târgu-Mureș și membrii comunității locale, dansatori, muzicieni, regizori, scenografi și cercetători, dar și antreprenori din Franța și România, precum coregraful Daniel Pop, cântăreața de soul jazz Sylvie Burger, regizoarea Oana Leahu, artistul plastic Costache Gavril Siriteanu, manionetiștii Laura și Adam Boboc, designerul Eddie Corps, expertul în comunicare Ioana Șerban și antreprenoarea Cristina Chiriac.
Programul taberei include workshop-uri de dans, expresivitate corporală, tehnică vocală și animație, modelaj, branding personal, sesiuni de mentorat artistic, expoziții de pictură, sculptură și discuții tematice, toate menite să stimuleze schimbul de idei și colaborarea interdisciplinară. La finalul taberei tinerii vor avea oportunitatea să-și prezente creațiile proprii într-un spectacol profesionist și de a primi feedback constructiv din partea trainerilor.
„Ca în fiecare an, scopul principal al taberei este de crea și consolida legăturile între diferitele sectoare creative, între artiști și comunitate, cu sprijinul mediului academic și al autorităților locale. De asemenea, tabăra încurajează cercetarea și toate formele de creație, urmărind producerea și dezvoltarea de noi practici creative, care să conducă la reconfigurarea ofertei culturale de calitate, în zonele rurale” a fost mesajul Adrianei Boanta, manager proiect, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.
Organizatorii taberei
Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) este o structură în cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș ce desfășoară activități de cercetare intense, sprijină inițiativele de cercetare ale doctoranzilor și tinerilor cercetători, organizând sesiuni științifice, cu impact internațional. Integrat în peisajul științific internațional, ITCM dispune de o echipă de cercetători formată din specialiști cu o bogată experiență academică și de cercetare în științele teatrale și multiple participări la simpozioane și conferințe naționale și internaționale.
Asociația pentru Educație, Cultură și Artă – ECART derulează acțiuni, proiecte și programe cu impact social și cultural, la nivel local, național și internațional, implicându-se activ în sprijinirea creației artistice individuale și colective, a cercetării ştiinţifice, precum și în activităţile de studiere din domeniile culturii, contribuind astfel la consolidarea relației dintre domeniul artistic și cel educațional.
Ia românească, simbol național celebrat
Seria evenimentelor Taberei Legaturi deschise comunității din Saschiz și publicului larg debutează duminică, 18 august, la ora 15.00 cu un picnic cultural, desfășurat în Cetatea de Refugiu din Saschiz. Evenimentul marchează deschiderea oficială a taberei și vernisarea expoziției de fotografie etnografică „Vieți de ie”, curatoriată de Cristina Chiriac, președinte CONAF și fondatoarea brand-ului „Flori de Ie”. Evenimentul propune o abordare neconvențională de promovare a patrimoniului cultural local, contribuind totodată la activarea participării comunității locale la cunoașterea patrimoniului național. Cei prezenți vor afla povești de viața „cusute” în jurul iei românești, simbol național, obiect vestimentar unic, care reprezintă diversitatea culturală a României.
„Prin această întâlnire dorim să prezentăm membrilor comunității locale, artiștilor, și marelui public, valoarea patrimonială a iei românești, precum și posibilitățile de valorizarea ale acestui simbol al culturii tradiționale românești”, a transmis Daniel Pop, director artistic.
Strănepotul lui Brâncuși, vernisajul expoziției „Sacru? Profan?”
Pasionații de artă vizuală au oportunități interesante de a intra în legătură cu arta. Aceștia pot admira universul plastic al artistului Costache Gavril Siriteanu, strănepotul lui Constantin Brâncuși, în cadrul expoziției „Sacru? Profan?”. Vernisată duminică, 18 august, la Camping Zori, în Cloașterf, expoziția poate fi vizitată până miercuri, 21 august, zilnic, între orele 10:00 – 18:00.
„Expoziția reunește lucrări de pictură și sculptură care vă invită să pătrundeți în universal căutărilor sale, situate între teluric și serafic”, declară Oana Leahu, curatorul expoziției.
Tot duminică, în cadrul vernisajului, expoziției „Sacru? Profan?”, coregraful franco-român, artistul independent Daniel Pop din Paris va susține un performance coregrafic, ca parte integrantă a programului său de cercetare doctorală, privind transversalitatea artistică și sensurile corpului hibrid.
Poezie și jazz
De asemenea, iubitorii de jazz și poezie vor putea participa, luni 19 august, începând cu ora 19:00 la spectacolul „Touché.e”, recital de poezie pe versurile artistei Nuți Dorobanțu, în acorduri de blues și jazz, interpretate de Sylvie Burger (Franța) și Călin Noru Stamatoiu. Seara de luni va fi încheiată de „Woman Kind” (Franța) cu un concert soul jazz. Începând cu ora 21:00, solista Sylvie Burger va oferi iubitorilor de muzică bună prezenți la Dominic Boutique din Cloașterf o experiență unică, transformatoare.
Educație în marketing, teatru și modă
Apoi marți, 20 august, ora 19:00, expertul în comunicare și marketing strategic, Ioana Șerban va susține o conferință intitulată „Primii pași în construirea branding-ului personal”. Sesiunea va oferi participanților prezenți la Dominic Boutique Cloașterf, instrumente esențiale pentru a-și construi și promova identitatea profesională. Aceștia vor învăța să-și gestioneze imaginea pe rețelele sociale și să-și îmbunătățească prezența online.
Miercuri, 21 august, începând cu ora 18:00, la Camping Zori, compania de teatru „Dollo” din Arad, va aduce o explozie de veselie pe străzile din Cloașterf. Artiștii marionetiști, Laura Boboc și Adam Boboc vor deschide „Laboratorul veseliei”, un spectacol de teatru de animație, interactiv, adresat copiilor de toate vârstelor.
Joi, 22 August, începând cu ora 21:00, la Dominic Boutique din Cloașterf, designerul francez de origine mexicană, Eddie Corps va participa la un open session, prilejuită de prezentarea „Paris Fashion Week Projection SS24”. Pe tot parcursul sesiunii participanții vor putea adresa întrebări, care vor fi moderate de Daniel Pop.
Programul complet al taberei:
Duminică, 18 august
15:00: Deschiderea taberei
Speaker: Daniel Pop – Director artistic
15:30: Expoziție foto și picnic cultural – „Vieți De Ie”
Curator: Cristina Chiriac, președinte CONAF, fondatoarea brand-ului Flori de Ie
Locul: Cetatea de refugiu Saschiz
18:00: Vernisajul expoziției de pictură și sculptură „Sacru? Profan?” a artistului plastic Gavril Siriteanu
Curator: Oana Leahu
18:00: Performance coregrafic: Daniel Pop (ART12PM)
Locul: Camping Zori, Cloașterf
Luni, 19 august
19:00 – 20:00: Recital Jazz/ Poetry Session „Touché.e”
Artiști: Sylvie Burger, Călin Noru Stamatoiu (colaj poezii de Nuți Dorobanțu)
Locul: Dominic Boutique, Cloașterf
21:00 Concert Womankind cu Sylvie Burger
Locul: Dominic Boutique, Cloașterf
Marți, 20 august
19:00: Conferința „Primii pași în construirea branding-ului personal”
Speaker: Ioana Șerban
Locul: Dominic Boutique, Cloașterf
Miercuri, 21 august
18:00: Spectacol de animație interactiv „Laboratorul veseliei” susținut de artiștii păpușari Laura și Adam Boboc, Compania teatrală „Teatrul Dollo’’ din Arad
Locul: Camping Zori, Cloașterf
Joi, 22 august
21:00: „Paris Fashion Week Projections SS24”; sesiune dezbateri online (Q&A)
Speaker: Eddie Corps
Locul: Dominic Boutique, Cloașterf
Vineri, 23 august
18:00: Spectacol „Kids Joy”; restituirea atelierului marionete – copii
Regia: Laura și Adam Boboc (Teatrul Dollo, Arad)
Locul: Camping Zori, Cloașterf
19:00: Spectacol „Toți/ Toustes!”; restituirea atelierului performativ – studenții UAT și amatori
Direcția artistică: Daniel Pop și trainerii
Locul: Strada Principală din Cloașterf și Căminul Cultural din Cloașterf
Alexandra BORDAȘ
Sursa foto: Facebook – Tabăra Legături
Lasă un comentariu