- redactia
- 0 comentarii
- 474 Vizualizări
15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, sărbătorită cu evlavie și tradiții în județul Mureș
15 august 2024În fiecare an, pe 15 august, creștinii ortodocși din județul Mureș, alături de ceilalți români din întreaga țară, sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, o zi cu o profundă semnificație religioasă și culturală. Această sărbătoare este marcată nu doar prin slujbe și rugăciuni, ci și prin respectarea unor tradiții străvechi, care păstrează vie legătura cu credințele și obiceiurile moștenite de la strămoși.
Unul dintre cele mai importante evenimente legate de această zi sfântă este pelerinajul la mănăstirea Nicula, aflată în județul Cluj, la care mureșenii participă cu devotament de generații întregi. „Evenimentul cel mai important legat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este legat de pelerinajul la mănăstirea clujeană Nicula, mănăstire la care, în 1699, icoana, pictată de preotul Luca din Iclod, reprezentând pe Maica Domnului cu pruncul a început să lăcrimeze. Icoana Adormirii Maicii Domnului nu se bazează pe mărturii scripturistice ci pe sfânta Tradiţie. Pe lângă reprezentarea clasică a Maicii Domnului culcată, apare un personaj cu mâinile tăiate cu sabia de un înger, este vorba de Athon, un fanatic care a atins patul Maicii Domnului şi a fost pedepsit. Acest detaliu apocrif apare şi în liturghia acestei sărbători. Conform tradiției bizantine, Isus ține la piept sufletul mamei sale sub forma unui prunc, simbol al purității și nevinovăției”, ne-a explicat dr. cercetător Laura Pop de la Muzeul Județean Mureș, secția de Etnografie și Artă Populară.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria
Această zi este, de asemenea, un prilej de a reflecta asupra tradițiilor populare care au fost transmise din generație în generație. În Transilvania, aceste tradiții sunt respectate cu sfințenie, multe dintre ele fiind legate de ciclul agricol și de credințele populare.
„Tradiţiile populare ale românilor legate de această sărbătoare amintesc perioada calendaristică în care ne aflăm, astfel, se duc struguri de pomană la biserică, bărbăţii încep să poarte căciulă în loc de pălărie, nimeni nu se mai scaldă în râuri şi nu mai doarme pe prispă. În Transilvania femeile obişnuiau să culeagă flori pe care le puneau la icoana Maicii Domnului şi apoi le foloseau ca plante de leac în decursul anului. De acum încep să se coacă strugurii astfel încât se tocmesc pândarii la vii, se încep semănăturile de toamnă şi se organizează o serie de târguri şi de iarmaroace de toamnă”, a continuat dr. Laura Pop.
În județul Mureș, această zi este sărbătorită cu mare evlavie. Credincioșii participă în număr mare la slujbele oficiate în biserici și mănăstiri, iar multe familii își îndreaptă pașii spre locurile de pelerinaj. În același timp, respectarea tradițiilor populare rămâne o componentă esențială a acestei sărbători, reflectând atât credința profundă, cât și legătura cu pământul și ciclurile naturii.
Astfel, Adormirea Maicii Domnului reprezintă nu doar o zi de rugăciune și reculegere, ci și un moment de comuniune între oameni și tradițiile lor, un prilej de a păstra și transmite mai departe moștenirea culturală a Mureșului.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: Muzeul Județean Mureș – Foto1: Icoană pe lemn, din colecția Muzeului Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară, provenită de la biserica de lemn din Căcuci, zugrav Toader Popovici
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu