VIDEO-FOTO: Festivalul Cântecului Popular de la Oarba de Mureș: Tradiție, recunoștință și omagiu eroilor Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 559 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Festivalul Cântecului Popular de la Oarba de Mureș: Tradiție, recunoștință și omagiu eroilor

În fiecare an, pe 15 august, localitatea Oarba de Mureș îmbracă straie de sărbătoare, găzduind unul dintre cele mai îndrăgite evenimente culturale din zonă: Festivalul Cântecului Popular. Organizat cu ocazia Sărbătorii Sfintei Maria, festivalul adună laolaltă interpreți de muzică populară, dansatori, meșteșugari și localnici care doresc să celebreze tradițiile autentice românești.

”În septembrie 1944, diviziile românești, împreună cu Armata Roșie, luptă contra Germaniei hitleriste pe teritoriul Transilvaniei, aici la Oarba de Mureș. Un adevărat masacru asupra armatei noastre, comis de ruși ca pedeapsă pentru fosta noastră alianță cu Hitler la acea vreme. Generalul sovietic Sergei Trofimenko trimite pe români să atace frontal, tactică cinică ce vrea să facă multe victime. Doi generali români, Ion Dumitriu și Edgar Rădulescu, se opun, plănuind atacul pe flancuri și înconjurare a dealului fortificat de germani, care ar fi fost astfel siliți să se predea. Din păcate, mareșalul sovietic Rodion Malinovski întărește ordinul lui Trofimenko de atac frontal din spate. Mai mult decât atât, ofițerii ruși amenință că îi vor împușca pe soldații care ezită. Se desfășoară bătălia după planurile impuse de armata sovietică. Lupta este câștigată de Armata Regală Română și, din păcate, din cauza cinismului generalilor sovietici, 11.000 de suflete, 11.000 de soldați români și ofițeri ai armatei regale cad în luptă pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Ca omagiu adus eroilor căzuți, se organizează acest festival de cântece patriotice la Oarba și la Iernut, ” a menționat în deschidere Iulian Praja, director la Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, moderatorul evenimentului.

Și anul acesta, festivalul a fost marcat de o serie de momente speciale, printre care și un omagiu adus eroilor căzuți în luptele de la Oarba de Mureș din cel de-al Doilea Război Mondial. În debutul evenimentului, după intonarea imnului național de elevul Nectarie Pașcan, a fost oficiată o slujbă religioasă  în memoria celor care și-au dat viața pentru apărarea patriei, un moment solemn și plin de emoție. Ceremonia religioasă a fost urmată de o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor, un loc de importanță istorică pentru comunitate.

La aceste momente de reculegere au participat oficialități locale și județene, precum și reprezentanți ai armatei, care au adus un omagiu celor căzuți pe câmpul de luptă. Prezența lor a subliniat importanța acestei zile nu doar ca o celebrare a culturii populare, dar și ca o zi de recunoștință națională.

Festivalul, un mix de tradiție și memorie colectivă

După încheierea ceremoniei de omagiere, atmosfera de sărbătoare a cuprins întreaga localitate. Pe scena amplasată în centrul satului, au rcat interpreți consacrați și ansambluri folclorice din diverse zone, Orchestra Rapsodia Călimanilor, Leontina Pop, Livia Harpa, Maria Butilă, Ciprian Roman, Cristian Fodor și Cristian Tăran, Mihaela și Ciprian Istrate cu Ceterașii, Cornelia și Lupu Rednic, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Roxana Iagăr, Zestrea satului Dulcea-Petruț Chirteș, Oana Andone, Larisa Codarcea, Gizela Ianko, Petronia Belean, Roxana Varodi, Roxana Iagăr, Marian Suciu, Rareș Macinică, Diana Tise, Alexandru Sămărtean.

Unul dintre cele mai emoționante și intense momente ale zilei a fost reconstituirea unei scene din al Doilea Război Mondial, un tribut viu adus soldaților care au luptat la Oarba de Mureș. Reconstituirea, organizată de un grup de pasionați de istorie militară, a fost extrem de realistă, cu imagini care au redat cu fidelitate atmosfera de pe câmpul de luptă. Sunetele de împușcături, exploziile simulate și soldații în uniforme de epocă au creat o scenă intensă.

La Festivalul Cântecului Popular de la Oarba de Mureș au participat Dumitrița Gliga, deputat PSD, Nicoară Ioan, primarul orașului Iernut, Ciprian Dobre, prefect al județului Mureș, prof. Macarie Ioan, inspector şcolar pentru management instituțional ISJ mureș, Turcu Simona Elena, inspector școlar pentru arte, învățământ particular și alternative educaționale (cu atribuții pe învățământul special)ISJ mureș,  membrii ai Asociațiilor  Tradiții Ostășești, Linia Frontului, Edelweiss Ost și Asociația Națională a Colecționarilor de Arme.

Foto: Diana CĂRBUREAN

Text: Diana CĂRBUREAN, Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!