- redactia
- 0 comentarii
- 1189 Vizualizări
INTERVIU cu Andrei-Mario Bădărău-Șuster, șef de promoție, Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu Mureș
17 august 2024În procesul de formare profesională a unui bun medic stomatolog este nevoie de participarea sa la multă activitate practică, însușirea tehnicilor de lucru, a procedurilor medicale, iar Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș oferă condițiile necesare astfel încât studenții să își poată desăvârși devenirea profesională la cele mai înalte standarde.
Andrei-Mario Bădărău-Șuster a absolvit cei șase ani de studii în calitate de șef de promoție a Facultății de Medicină Dentară a UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș cu media 9,61, în procesul său de formare fiind de mare ajutor ”multiplele dotări materiale și tehnologia modernă, care este pusă la dispoziția studenților. Este unul dintre aspectele pentru care a ales UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș. A învățat să îmbine într-un mod echilibrat viața de student cu cu hobby-urile: este pasionat de înot, muzică, gătit și de plimbări în aer liber. Despre anii de facultate și planurile de viitor a oferit mai multe detalii într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.
Reporter: Ce moment din viață ți-a influențat decizia de a alege profesia de stomatolog?
Andrei-Mario Bădărău Șuster: Decizia mea de a alege profesia de medic stomatolog a fost influențată de o experiență personală din copilărie, prima vizită la dentist. În adolescență am realizat impactul pe care un zâmbet sănătos îl poate avea asupra calității vieții și atunci am decis că vreau să mă implic în mod activ în comunitatea mea, că vreau să devin și eu medic stomatolog.
Rep.: Ai ales să studiezi la UMFST Târgu Mureș. Ce te-a atras la această universitate, ce a înclinat balanța în favoarea ei? Ce oportunități de dezvoltare educațională și profesională ai găsit aici?
A.M.B.Ș.: Fiind din Pitești, inițial nu a fost prima mea opțiune, însă, la sfârșitul clasei a XI-a, după ce am vizitat orașul și campusul universitar, am fost profund impresionat. Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș mi-a atras atenția prin multiplele sale dotări materiale și tehnologia modernă, care este pusă la dispoziția studenților.
Rep.: Cum este să fii student la Facultatea de Medicină Dentară a UMFST Târgu Mureș? Descrie, te rog, în câteva fraze experiențele din anii de facultate, stagiile practice, schimbul de experiență, interacțiunea cu colegii, cadrele didactice, cu pacienții.
A.M.B.Ș.: Primul an de facultate a fost dificil, mai ales în primul semestru, până m-am acomodat cu mutatul într-un oraș nou, departe de casă. Tot în primul an, în Muzeul de Anatomie învățând pentru primul seminar, am cunoscut-o pe iubita mea, Anca, care mi-a fost mereu alături și a avut o contribuție majoră la succesul meu de astăzi. Am trecut împreună prin anii de facultate, sprijinindu-ne reciproc atât pe plan profesional, cât și personal. În primii trei ani am studiat mai multe materii de medicină generală, având mai puțin contact cu stomatologia. Prima interacțiune cu pacienții a avut loc în anul III, după ce restricțiile Covid s-au mai redus. Am învățat și am aplicat tehnici de anestezie sub supraveghere, ceea ce a fost emoționant la început, ulterior înțelegând că în spatele unui pacient mulțumit se află o anestezie corectă.
Rep.: Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș beneficiază de o bază de învățământ și infrastructură foarte bine pusă la punct. Cum te-a ajutat acest aspect să te formezi?
A.M.B.Ș.: În cadrul stagiilor practice preclinice am avut ocazia de a lucra pe un simulator, ceea ce mi-a permis să exersez și să câștig încredere înainte de contactul cu pacienții. De asemenea, prezența unui compartiment de radiologie și a unui laborator de tehnică dentară în cadrul Centrului Integrat de Medicină Dentară a redus semnificativ timpul necesar pentru diferite etape de tratament.
Rep.: Cu ce provocări te-ai confruntat în stagiile de practică și cum ai reușit să le depășești?
A.M.B.Ș.: În timpul stagiului de chirurgie dento-alveolară am avut un tânăr pacient căruia a trebuit să-i extrag molarul de minte. Era al doilea dinte pe care l-am extras și a fost o experiență dificilă. Totuși, cu sprijinul cadrelor didactice și al medicilor rezidenți am reușit să duc manopera la bun sfârșit.
Rep.: Ai un mentor care ți-a ghidat pașii și ți-a deschis apetitul pentru o anumită disciplină?
A.M.B.Ș.: Toate cadrele didactice mi-au oferit ocazii de a învăța, dar doamna șef lucrări dr. Benedek Csilla a avut un impact deosebit asupra mea. Modul ei de predare și împărtășirea experiențelor practice au făcut ca stagiile de parodontologie să fie deosebit de valoroase.
Rep.: Ai finalizat anii de facultate în calitate de șef de promoție. Câtă muncă se află în spatele acestei realizări? Au existat și sacrificii?
A.M.B.Ș.: Da, au fost și sacrificii, mai ales în primii doi ani, când volumul mare de materie m-a copleșit, iar în sesiuni nu mai aveam timp și pentru altceva. Treptat, m-am obișnuit și am început să echilibrez învățatul cu timpul pentru mine. În sesiune, dar nu numai, de mare folos mi-au fost ședințele de înot în cadrul Centrului de Recuperare “Salus per Aquam” din campusul universitar.
Rep.: Care sunt planurile de viitor? Ce înseamnă să fii medic dentist la început de drum? Te atrage ideea de a rămâne în România sau de a pleca în străinătate?
A.M.B.Ș.: Intenționez să mă înscriu la Școala Doctorală tot în Târgu Mureș și să mă pregătesc pentru admiterea la Rezidențiat. Deși începutul de drum ca medic dentist este dificil din cauza concurenței, îmi păstrez optimismul și am încredere în forțele proprii.
Rep.: Ce atuuri trebuie să aibă un medic stomatolog bun?
A.M.B.Ș.: Un medic stomatolog bun trebuie să aibă o combinație de abilități practice excelente, de comunicare și empatie cu pacienții, o dorință continuă de învățare, dar și să se adapteze rapid în fața noilor tehnologii și tehnici medicale.
Rep.: Dacă ai sta de vorbă cu un absolvent de liceu, proaspăt boboc la Medicină Dentară, ce i-ai transmite? Ce sfaturi i-ai da?
A.M.B.Ș.: I-aș spune să profite la maximum de fiecare oportunitate care îi apare în cale, să învețe din toate experiențele și să nu ezite să ceară ajutor sau sfaturi atunci când are nevoie.
A consemnat Arina TOTH
- Etichete:
- umfst medicina dentara mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu