Şurile din Archita, vechi fortificații, în pericol de distrugere Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 679 Vizualizări

Şurile din Archita, vechi fortificații, în pericol de distrugere

În satul Archita, județul Mureș, șurile gospodăriilor săsești, construite între secolele XVII-XVIII, sunt pe cale să dispară. Aceste structuri, construite în special din piatră, aveau un rol esențial în apărarea localității împotriva atacurilor, fiind interconectate și formând o fortificație primară care proteja locuitorii până la retragerea în biserica fortificată. Din păcate, lipsa investițiilor și neglijența au dus la demolarea sau prăbușirea unora dintre aceste construcții valoroase.

Importanța istorică a șurilor din Archita

Nicolae Teșculă, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, subliniază că zidurile șurilor din Archita constituiau prima linie de apărare a satului. Aceste ziduri masive și înalte erau esențiale pentru protecția comunității până la retragerea în biserica fortificată, cea mai mare din județul Mureș, construită inițial în secolul al XIII-lea și întărită în jurul anului 1500. Biserica fortificată, cu zidurile sale de incintă și multiplele turnuri, a fost ultima redută în cazul unui atac.

Zidurile şurilor din Archita erau prima fortificaţie, de aceea erau foarte înalte şi foarte groase, pentru că puteau asigura protecţia localnicilor până când aceştia se refugiau în ultima fortificaţie, care era biserica cu zidul de incintă. La Archita există cea mai mare biserică fortificată din judeţul Mureş, construită în secolul al XIII-lea, reclădită şi întărită în jurul anului 1500, care îi putea adăposti. Şurile erau legate între ele şi urmăreau reţeaua stradală, astfel legau fiecare gospodărie şi aveau acel rol de prim element de fortificaţie, deşi se ştie că statul nu a prea fost afectat de multe atacuri, fiind izolat”, a declarat, pentru agerpres.ro, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Declinul Architei și izolarea satului

Archita, odinioară o comună liberă și prosperă, a intrat într-un declin accentuat după ce Sighișoara a devenit un centru comercial puternic. Schimbarea traseului drumului comercial în secolul al XIX-lea și izolarea geografică au contribuit la decăderea satului. Chiar și inaugurarea căii ferate Sighișoara-Brașov în 1873 nu a reușit să redea Architei gloria de odinioară.

Probabil că biserica a fost fondată mult mai devreme, în preajma anului 1200, de către saşi, într-o zonă mai îndepărtată de vatra satului de azi, denumită Dosul Cetăţii, unde s-au găsit urme de locuire care datează din preistorie. Satul este, într-adevăr, celebru acum prin ansamblul fortificaţiei care se găseşte în centrul localităţii. Aceasta este o incintă dublă, cu şase turnuri, cu rol de apărare, din cele nouă turnuri care au fost ridicate iniţial. Lucrările de consolidare şi fortificare, fosta bazilică romană cu trei nave a fost transformată în biserică gotică de tip hală. Interesantă este şi clopotniţa bisericii, care a fost edificată înaintea fortificării, probabil în secolul al XIV-lea”, a mai explicat Nicolae Teşculă.

Intervenția Regelui Charles și revitalizarea Architei

Începând cu anul 2010, interesul manifestat de Prințul Charles, actualul Rege Charles al Marii Britanii, pentru Archita a schimbat soarta localității. Vizitele acestuia au dus la reabilitarea drumului județean Mureni-Archita și la inițierea unor proiecte de protejare și regenerare a patrimoniului săsesc. Fundația Mihai Eminescu Trust a demarat un proiect de reabilitare a unei șuri tradiționale, transformând-o într-un spațiu comunitar. Proiectul a fost premiat la Bienala Națională de Arhitectură din 2023.

Incertitudini pentru viitorul Architei

Cu toate aceste eforturi, viitorul Architei rămâne incert, mai ales după decesul co-fondatorilor Fundației „Maria Nobrega”, colonelul Michael R. Carrington și Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou, care au jucat un rol crucial în revitalizarea satului. Localnicii își exprimă temerile că, fără sprijin constant, satul ar putea reveni la starea de degradare.

Eforturi de redresare prin fonduri europene

În prezent, administrația locală din comuna Vânători, căreia îi aparține Archita, derulează un proiect de 6,1 milioane de lei finanțat prin PNRR. Proiectul prevede înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, prin transformarea fostei grădinițe din sat. Această inițiativă este un semnal pozitiv pentru viitorul comunității, dar rămâne de văzut dacă va fi suficient pentru a salva complet moștenirea culturală și istorică a Architei.

Archita, cu istoria sa bogată și patrimoniul săsesc unic, reprezintă un simbol al rezistenței în fața timpului și a schimbărilor. Protejarea acestor șuri și a altor elemente de patrimoniu este esențială pentru păstrarea identității culturale a regiunii.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: agerpres.ro – Dorina MATIȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!