Variola maimuței, noua amenințare globală. Dr. Iuliu Moldovan: „Trebuie să avem în vedere respectarea măsurilor de igienă personală” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 896 Vizualizări

Variola maimuței, noua amenințare globală. Dr. Iuliu Moldovan: „Trebuie să avem în vedere respectarea măsurilor de igienă personală”

Variola maimuței este o boală virală, potențial gravă, cauzată de un virus din genul Orthopoxvirus, similar cu cel care cauzează variola obișnuită. Boala a fost identificată pentru prima dată în 1958, în colonii de maimuțe, de unde provine și numele său. Deși inițial a fost asociată cu rozătoarele și primatele sălbatice, cazurile recente au demonstrat că boala poate afecta și oamenii, iar transmisia interumană este posibilă prin picături respiratorii, mai ales în timpul contactului apropiat prelungit. Primele cazuri la om au fost raportate în Republica Democrată Congo în 1970 și, cu toate că un anumit interval de timp nu s-a mai auzit de persoane care au contactat acest virus, el a existat în continuare în ecosistemul în care trăim.

Relativ de curând au fost înregistrare infectări cu virusul variolei maimuței, unele chiar și în perimetrul statelor europene, motiv pentru care prevenția împotriva acestei afecțiuni a devenit o chestiune de interes internațional, fiind considerat o problemă de sănătate publică, conform anunțului efectuat de reprezentanții Organizației Mondiale de Sănătate Publică.

Simptomele infecției cu variola maimuței

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele corporale sau leziunile cutanate ale persoanelor sau animalelor infectate, dar și prin intermediul obiectelor contaminate, cum ar fi articolele vestimentare sau lenjeria de pat.

Simptomele infecției sunt similare cu cele ale variolei, dar de obicei mai puțin severe. Perioada de incubație a virusului este în general între 6 și 13 zile, dar poate varia între 5 și 21 de zile. Boala debutează cu febră, dureri de cap intense, mialgie (dureri musculare), adenopatie (inflamația ganglionilor limfatici) și o senzație generală de oboseală. Ulterior, apare o erupție cutanată, care este mai frecvent localizată pe față, palme și tălpi, dar poate afecta și alte părți ale corpului. Boala durează de obicei între 2 și 4 săptămâni, iar în majoritatea cazurilor, pacienții se recuperează complet.

Cu toate că majoritatea cazurilor sunt ușoare, variola maimuței poate fi fatală, mai ales în rândul copiilor mici și al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Rata de mortalitate variază, fiind mai ridicată în cazurile cauzate de varianta din Africa Centrală, care este mai virulentă comparativ cu varianta din Africa de Vest.

Metode de prevenție

Prevenția este esențială în controlul răspândirii bolii. Igiena corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptomatologie specifică sunt printre cele mai recurente recomandări ale medicilor specialiști, după cum se poate observa și  în declarația lui Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, oferită cotidianului Zi de zi: „Trebuie să evităm contactul cu persoane care au această afecțiune. Dacă călătorim, în special în zone din Africa, în țări cum sunt Congo sau țări învecinate, să avem în vedere și prevenția contra variolei maimuței. Ca la orice afecțiune infecțioasă, trebuie să avem în vedere respectarea măsurilor de igienă personală, să utilizăm echipament individual de protecție, să ne vaccinăm în urma expunerii, dacă este cazul, cam acestea ar fi în principal măsurile de prevenție”.

Principala metodă de prevenție rămâne, însă, ca la orice altă afecțiune contagioasă, vaccinarea, întrucât oferă o protecție de aproximativ 85% împotriva variola maimuței.

Întrebat despre modalitățile de vaccinare pe care le au la dispoziție mureșenii, Iuliu Moldovan a răspuns: „Conform metodologiei, centrele de vaccinare sunt desemnate de Institutul Național de Sănătate Publică și există doze la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale <<Victor Babeș>> din București, la Institutul Național de Boli Infecțioase <<Matei Balș>>, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj și la cel din Iași. În anumite situații deosebite, vaccinurile se pot transporta dintr-un centru în altul. Cine dorește să se vaccineze trebuie să se adreseze unei Secții de Boli Infecțioase pentru a putea face o anchetă epidemiologică și să se determine dacă se recomandă efectuarea vaccinului”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!