INTERVIU cu Ileana-Sânziana Big, șef promoție Tehnică dentară, UMFST Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 318 Vizualizări

INTERVIU cu Ileana-Sânziana Big, șef promoție Tehnică dentară, UMFST Târgu Mureș

În drumul spre un zâmbet strălucitor și sănătos se întâlnesc multe incertitudini, dar esențială este expertiza din partea dentistului și a tehnicianului dentar. Acesta din urmă este artistul care reproduce cu precizie lucrarea dentară astfel încât să ofere un aspect și o senzație naturală în cavitatea bucală. Meseria de tehnician dentar îmbină armonios tehnologia cu domeniul artei, susține Ileana-Sânziana Big, licențiată în profesia de tehnician dentar, proaspăt absolventă a programului de studii Tehnică dentară a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș. A finalizat anii de facultate în calitate de șef de promoție, cu media 9,42. Este originară din comuna Ostra, județul Suceava, ”o zonă liniștită, înconjurată de munți și libertate” și se declară o mare iubitoare de natură. De ce a ales să studieze la UMFST Târgu Mureș ce oportunități de dezvoltare educațională i-a oferit și care sunt planurile de viitor a oferit mai multe detalii într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Cum te-ai decis să alegi profesia de tehnician dentar? Ce a influențat decizia?

Ileana-Sânziana Big: În urmă cu cinci ani nici nu știam că există meseria de tehnician dentar. Credeam că toate meritele de a reda zâmbetele pacienților i se acordă medicului. Însă din momentul în care am aflat că medicul nu poate lucra, la rândul său, fără a colabora cu un tehnician dentar, mi-am spus că eu trebuie să învăț mai multe despre această profesie. Documentându-mă și aflând tot mai multe, am decis să urmez facultatea aceasta. Un tehnician dentar trebuie să aibă cunoștințe atât din domeniul artei, cât și al tehnologiei. Tehnologia simplifică pașii, te ajută să sari peste anumite etape prin câteva click-uri, ce durează câteva secunde, pe când dacă urmăm metoda analog pierdem ore întregi.

Rep.: Ai ales cursurile Facultății de Medicină Dentară de la UMFST Târgu Mureș. Ce oportunități de dezvoltare educațională ți-a oferit?

I.S.B.: UMFST-ul este un centru universitar prestigios. Anual se organizau congrese la care am avut ocazia să particip. Am participat la diferite cursuri și workshop-uri unde mi-am îmbunătățit abilitățile practice, cât și cunoștințele teoretice. 

Rep.: Cum este să fii student la UMFST Târgu Mureș? Ai început cursurile în plină pandemie. Descrie, te rog, în cateva fraze, experiențele din anii de facultate, stagiile de practică, schimbul de experiență, interacțiunea cu colegii, cadrele didactice.

I.S.B.: Perioada pandemiei ne-a creat disconfort tuturor, însă am învățat să ne adaptam situației. Cursurile se desfășurau online și lucrările practice on-site. Nu era prea plăcut să stăm cu măștile pe față, însă atât noi, studenții, cât și cadrele didactice, am încercat să profităm de timpul petrecut la facultate și să dăm ce avem mai bun prin lucrările pe care le realizam.

Legat de colegi, am reușit să leg prietenii cu oameni minunați. Am încercat să fim un colectiv, să ne sprijinim reciproc. Fiecare era venit dintr-un colțișor al țării, am aflat despre obiceiurile fiecăruia câte ceva.

Rep.: Cum ai caracteriza comunicarea cu cadrele didactice, ajutorul oferit în procesul de învățare? Ai un mentor care ți-a influențat deciziile?

I.S.B.: Pe parcursul celor trei ani am întâlnit diverse cadre didactice. Unii profesori erau dedicați, încercau să vorbească cât mai deschis cu noi, voiau ca la finalul unui curs să rămânem cu ceva informație întipărită, nu doar să treacă cele două ore. Atunci când întâmpinam anumite obstacole erau dornici să ne ajute.

Rep.: Ai finalizat anii de facultate în calitate de șef de promoție. Câtă muncă stă în spatele acestei reușite? Au existat și sacrificii?

I.S.B.: Pe parcursul celor trei ani de facultate am încercat să dau tot ce am avut mai bun. Am învățat din plăcere, nu am încercat să fiu într-o competiție cu nimeni. Nu am dat importanță notelor, însă se pare că la final am reușit să fiu șefă de promoție. Nu acesta mi-a fost țelul. Ce este drept, petreceam multe ore din zi să învăț. Rămâneam de fiecare dată impresionată de ceea ce citeam, captivată aș putea spune. Și mereu îmi spuneam că vreau să ajung acea zi când voi realiza și eu astfel de lucrări protetice pentru a putea îmbunătăți viețile pacienților. Sacrificiul e că nu m-am bucurat de anii de studenție așa cum trebuia, să ies mai mult, să plec cu Erasmus.

Rep.: Pentru a reda zâmbetul frumos, iar lucrarea să fie corect executată, tehnicianul dentar nevoie de anumite calități. Care sunt acestea, cum îl ajută în practica sa?

I.S.B.:  În meseria de tehnician trebuie să fii o persoană destul de calmă, atentă la detalii, cu o bună manualitate și dexteritate, să știi cum să reacționezi atunci când o lucrare a eșuat și să o poți lua de la capăt.

Rep.: Care sunt responsabilitățile unui tehnician dentar, ce produse realizează? Cât la sută din lucrări au nevoie de precizia tehnologiei, având în vedere noile tehnologii precum scanerele, imprimantele 3D, și cât este implicarea factorului uman?

I.S.B.: Tehnicianul dentar are un rol important. Mereu va fi considerat omul din umbra medicului, multă lume neștiind poate de existența sa. Mereu va trebui să existe colaborarea aceasta strânsă între medic și tehnician. Fără ajutorul tehnicianului, medicul nu va putea reda pacientului funcțiile masticatorie, fizionomică, fonetică mai ales când vorbim de un edentat total. Introducerea tehnologiei în orice domeniu a îmbunătățit calitatea produselor. În cazul tehnicii dentare putem vorbi de metal printat și nu turnat clasic de tehnician, folosirea lucrărilor din zirconiu, proteze printate și așa mai departe, prin metoda de CAD-CAM. Ce este cert, cu ajutorul tehnologiei s-a reușit obținerea unor lucrări mai precise, mai de calitate, însă mereu va fi nevoie de ochiul uman și de abilitățile tehnicianului în a rezolva problemele la care tehnologia va da greș.

Rep.: Cum arată planurile tale de viitor în această meserie?

I.S.B.: Îmi doresc ca în viitorul apropiat să dobândesc cât mai multe cunoștințe și să devin din ce în ce mai bună. Practica vreau să o pun pe primul loc, să fiu stăpână pe mâinile mele, deoarece ele sunt cele care fac mai toată treaba. Momentan nu am altceva de făcut decât să devin cea mai bună varianta a mea, să capăt experiență în domeniul tehnicii dentare, să “fur” din cunoștințele colegilor de serviciu ce au ani buni de muncă în spate. Consider că ar fi un vis îndeplinit ca în maxim 10 ani să-mi deschid propriul laborator acasă, la mine, la Suceava. Acum am decis să locuiesc în Târgu Mureș o perioadă, deoarece acest oraș îmi oferă un loc de muncă.

Rep.: Dacă ai sta de vorbă cu un absolvent de liceu, proaspăt ”boboc”, ce sfaturi i-ai da?

I.S.B.: Sfatul meu ar fi să încerce să ofere mereu ce are mai bun, să nu se lase influențat de părerile celor ce i-ar spune că tehnica dentară nu e de viitor.

A consemnat Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!