- redactia
- 0 comentarii
- 3173 Vizualizări
INTERVIU cu Ionela Claudia Hărșan (UMFST), șefă de promoție pentru a doua oară: ”Educația este una dintre cele mai importante valori”
28 august 2024Ionela Claudia Hărșan este un exemplu remarcabil de dedicare și excelență academică. Absolventă a două facultăți, ambele finalizate ca șef de promoție, Claudia a demonstrat că prin perseverență și pasiune se pot atinge cele mai înalte standarde în educație. Cu o carieră solidă în administrația publică și o familie frumoasă, ea reușește să echilibreze cu succes responsabilitățile profesionale și personale. Acum, după ce a absolvit cu succes Facultatea de Drept din cadrul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș, Claudia este pregătită să își continue drumul profesional, ghidată de valorile educației, profesionalismului și responsabilității.
Reporter: Spune-ne câteva lucruri despre tine.
Ionela Claudia Hărșan: Numele meu este Ionela Claudia Hărșan (German), sunt absolventă a Universității ”Petru Maior” Târgu Mureș, Facultatea de Științe și Litere, specializarea Administrație Publică, cursuri de zi, în anul 2002 și a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, Facultății de Economie și Drept, programul de studii Drept, învățământ la distanță, în anul 2024. Ambele facultăți le-am absolvit ca șef de promoție. După absolvirea cursurilor universitare în anul 2002 am devenit funcționar public, inițial în domeniul asistenței sociale în comuna Beica de Jos, iar mai apoi detașată pe perioadă determinată în comuna Ideciu de Jos ca secretar de comună, iar din anul 2005 până în prezent sunt secretar al comunei Vătava. Sunt căsătorită și împreună cu soțul meu avem trei copii Amalia de 12 ani, David de 10 ani și Ilinca de 4 ani.
Rep.: Ce te-a determinat să alegi să studiezi la Facultatea de Drept?
I.C.H.: Urmarea cursurilor facultății de drept a fost ceea ce mi-am dorit dintotdeauna, dar după terminarea liceului, nefiind facultate de Drept în Mureș aceasta, înființându-se ulterior am urmat cursurile specializării de administrație publică care era cea mai apropiată de ceea ce îmi doream.
Rep.: Povestește-ne puțin despre experiența ta ca student în cadrul acestei facultăți.
I.C.H.: În primul rând, cred că a fost o experiență frumoasă, am întâlnit dascăli dedicați meseriei lor cărora le mulțumesc pentru dăruirea și profesionalismul cu care ne-au îndrumat pașii și le voi purta în continuare un respect deosebit. Am fost cred, unii dintre cei mai implicați studenți pe care Facultatea de Drept i-a avut, împreună cu colegii mei ne-am dat toată silința să acumulăm cât mai multe cunoștințe, informații și să dobândim abilități noi în domeniul juridic și sunt convinsă că rezultatele nu vor întârzia să apară.
Rep.: Care crezi că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în timpul facultății?
I.C.H.: Educația este una dintre cele mai importante valori care trebuie să ne ghideze în viață și este necesară reliazarea unei conexiuni între aceasta și munca pe care o facem. Dezvoltarea gândirii juridice, precum și cunoștințele acumulate pe parcursul studiilor universitare cred că sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat. Am învățat, de asemenea, că modul de organizare a timpului stă doar în mâinile noastre, astfel încât acesta să fie bine gestionat între sarcinile de serviciu, familie și studii. Sprijinul familiei, cea care a fost alături de mine în toată această perioadă, a contat mult și m-a ajutat pentru a definitiva această etapă a vieții mele.
Rep.: Cum ai reușit să te menții în topul clasamentului academic pe parcursul facultății?
I.C.H.: Dorința de a evolua și de a învăța, seriozitatea și consecvența cred că m-au ajutat foarte mult în toată această perioadă. Maturitatea cred că a fost la urma urmei un avantaj, am știut ceea ce îmi doream și am muncit pentru a obține cele mai bune rezultate.
Rep.: Ce ai schimba la sistemul de învățământ din România, dacă ai avea această putere?
I.C.H.: Cred că dezvoltarea unui învățământ mult mai interactiv, bazat mai mult pe latura practică a învățării ar ajuta. Cred că accesul la latura practică a pregătirii, implicarea în activități profesionale concrete, dezvoltarea gândirii prin aplicarea cunoștințelor teoretice ar face mai ușoară învățarea, iar ulterior alegerea corectă a carierei. Am apreciat pe parcursul anilor universitari cadrele didactice care au reușit să ne facă să interacționăm atât între noi ca studenți, cât și cu ele, reușind să ne provoace să căutăm soluții practice la problemele teoretice pe care le discutam și care astfel ne-au ajutat la o fixare și o înțelegerea mai ușoară a acestora.
Rep.: Cum vezi evoluția sistemului juridic din România în următorii 10 ani?
I.C.H.: Cunosc sistemul juridic din România doar în calitatea mea de cetățean și de funcționar public, nu cunosc acest domeniu în profunzime, astfel încât să pot să îl analizez și să îmi exprim un punct de vedere cu privire la aceasta. Cred cu tărie că deși profesiile juridice au trecut prin schimbări în ultima perioadă, la fel ca în alte domenii de activitate, profesionalismul și responsabilitatea ar trebui să călăuzească înfăptuirea justiției de către toți cei implicați în realizarea acesteia, fără a uita că în mâinile celor care le exercită se află destinele celor cu care și pentru care își desfășoară activitatea.
Rep.: Care sunt planurile tale de viitor, având în vedere că ai absolvit?
I.C.H.: Voi continua cariera profesională începută și, de asemenea, să mă perfecționez pentru aplicarea cunoștințelor pe care le-am dobândit pe parcursul anilor de facultate în activitatea profesională. Îmi doresc ca în continuare profesionalismul și responsabilitatea de care vorbeam mai devreme să îmi călăuzească cariera profesională.
Rep.: Ai în vedere să urmezi studii de masterat sau doctorat?
I.C.H.: Am obținut deja diplomă de master ”Managementul Administrației Publice în procesul integrării europene” la Facultatea de Drept ”Simion Bărnuțiu” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu în anul 2006 și am în vedere posibilitatea de a-mi continua studiile, în viitor pentru desăvârșirea pregătirii profesionale.
A consemnat Alisia BALOGH
- Etichete:
- ionela claudia harsan umfst mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu